En sväng till en kryddmarknad i Dubai

by Mikaela Bjerring on 5 april, 2011 · 2 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Huskurer - Husmorstips, Örter - Kryddor, Örtmedicin

En sväng till kryddmarknaden i Dubai

En sväng till kryddmarknaden i Dubai

Jag befinner mig just nu i Dubai, där jag har bott åtskilliga år av mitt liv. Idag blir det en sväng till kryddmarknaden.

Floden, The Creek, delar Dubai City på mitten. Längs Deira-sidan trängs alla dowhs, de traditionella träskutorna. Med båttaxi ”abra” som är exotiska träflottar tar du dig över floden till Bur Dubai sidan på bara några minuter.

På båda sidorna om floden går kommersen på högvarv. Här finns allt från supermoderna affärscentrum med de mest exklusiva märkesbutikerna till livliga souker. I de gamla arabiska basarkvarteren hittar man allt från antikviteter och högklassiska persiska mattor till det senaste inom elektroniken, tyger, kläder, skor och så klart guld i mängder. Även kryddor och örter tar upp en stor del av basaren och det är dit jag styr mina steg idag.

 En sväng till Kryddmarknaden i Dubai

En sväng till Kryddmarknaden i Dubai

Kryddsouken kallas även ”Gamla souken”, men då ska man ha i minne att Dubais ”Gamla stan” enbart har fyrtio år på nacken. Marknaden ligger i ett område som från början utformade Dubais stadskärna. Det är smala, avlånga gränder som delvis försetts med tak. Här finns allt tänkbart inom arabiska och asiatiska kryddor, örter och naturmediciner.

Det ständiga prutandet och övernitiska försäljare som drar i dig från alla håll och kanter kan bli påfrestande, men trots det kan jag lätt gå runt här i timmar. Jag älskar atmosfären och aromen från alla kryddor är underbar. En av de traditioner jag uppskattar mest i denna delen av världen är hur väl de tagit vara på den traditionella användningen av örter och kryddor för att gynna hälsan.

Mer om olika kryddors egenskaper för hälsan kan du läsa om här

Relaterade inlägg: 
Örter, naturmedicin
Shai, arabiskt te mer än bara teViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Energibruden april 5, 2011 kl. 16:34

Hur är maten där borta? Har du hämtat mycket inspiration till nya rätter? Vad äter de i Dubai?

Svara

2 Mikaela Bjerring april 5, 2011 kl. 20:06

Det är så mångkulturellt här och du hittar underbar mat från världens alla hörn! Jag bodde i Arab Emiraten 9 år av mitt liv, så det är ingen ny upplevelse. Men med det sagt så måste jag ändå säga att varje dag är en stor inspiration.
Jag älskar mat som är full av kryddor och färska örter!
Jag är själv vegetarian och i mellan östern har de inte riktigt fått grepp om vad det innebär. I den arabiska kulturen är en middag utan kött, fågel eller fisk klassad mer eller mindre som fattigmans mat. Men de har otroliga sallader och ”sidedishes” som är vegetarianska och helt underbara, smakrika och som man mer än väl kan ät sig mer än mätt på. Iranskmat lika så…
Den Indiska befolkningen är stor är och utbudet av Indiska restauranger är enormt, och inget främmande där att man är vegetarian ☺ !!!
Detta kom mig att tänka på en artikel i en lokal Arab Emiratisk tidning jag läste häromdagen och en erfarenhet jag själv hade här som Vegetarian: ) Det blir ett blogginlägg inom de närmaste dagarna☺

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: