Epsomsaltets fördelar vid en trött och värkande kropp!

by Mikaela Bjerring on 28 februari, 2014 · 6 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Kosttillskott, Muskler – Skelett – Leder, Psykisk hälsa, Stress

När du känner av trötthet, värk och muskelspänningar är det tecken på att du behöver ta lite extra hand om dig själv. Ett varmt bad med epsomsalt kan då få liv i din ömma och trötta kropp på grund av dess rika innehåll av magnesiumsulfat.

Epsomsalt vid värk, ledsmärta och en trött kropp
Epsomsaltet är uppkallat efter var det först upptäcktes, i Epsom, England under Shakespeares storhetstid. Det har sedan dess använts som ett ”botemedel” vid stress och trötta, värkande samt ömma leder och muskler. Epsomsalt kallas även bittersalt eller magnesiumsulfat och är en ren mineralprodukt.

Hur kan epsomsalt hjälpa en trött och värkande kropp?

Epsomsalt innehåller magnesiumsulfat som kan hjälpa kroppen att avlägsna syror genom huden. Detta beror på att magnesiumsulfat har en förmåga att dra ut natrium-, fosfor- och kvävegifter från kroppen. Detta upplevs som lugnande och det minskar även trycket och svullnaden vid blåmärken och övriga irriterade vävnader. Det kan även vara gynnsamt för dig med muskel- och ledvärk (1).

Magnesium är har stor betydelse för vår hälsa, det är den näst vanligaste beståndsdelen i våra celler och den fjärde viktigaste positivt laddade jonen i kroppen. Mineralen hjälper kroppen reglera över 325 olika enzymer och spelar en viktig roll i många kroppsfunktioner så som  elektriska impulser, muskelkontroll, energiproduktion och avfallseliminering. Magnesium hjälper även till att producera serotonin, vilket gör oss lugna och glada, samt adenosintrifosfat som ger oss energi och uthållighet. Det hjälper också mot irritabilitet och stress då det minskar adrenalinets effekt, sänker blodtrycket, främjar god sömn och bättre koncentration samt hjälper muskler och nerver att fungera som de ska.

Magnesiumbrist

Många lider idag av magnesiumbrist på grund av låga nivåer av magnesium i vår kost. Magnesium är även väldigt svårupptaget för mag-tarmkanalen, samt att vissa mediciner kan försvåra upptaget ytterligare. En annan anledning är att magnesium lever i ett komplicerat förhållande med kalcium. Det behövs magnesium för att ta upp kalcium, fast kalcium minskar samtidigt magnesiumnivåerna. Så får man i sig mycket kalcium utan att balansera med magnesium så slutar det med att man kalciumnivåerna blir för höga i jämförelse med magnesium. Enligt National Academy of Sciences i USA kan magnesiumbrist leda till hjärtsjukdomar, stroke, benskörhet, ledinflammation och -smärta, matsmältningsproblem, stress-relaterade sjukdomar, kronisk utmattning m.m. (2), (3).

Ett av det bästa sätten att få i sig magnesium är genom kroppens största organ – huden! Huden har en fantastisk förmåga att absorbera, vilket är grundidén med alla sorters hudkrämer och omslag. En annan produkt som är mycket uppskattad för muskel- och ledvärk är magnesiumspray som även den snabbt absorberas av huden. Om du intar magnesium som kosttillskott så är det av betydelse att du väljer en produkt med magnesium i en lättupptaglig form som är lätt för kroppen att tillgodogöra sig. Mer om olika magnesiumformer kan du läsa om här.

Andra användningsområden av Epsomsalt

Detox-effekt
Eftersom epsomsaltet hjälper kroppen att eliminera slaggprodukter kan man med fördel kombinera användningen av epsomsalt med övriga detoxprodukter.

Rengöra ansiktet
Epsomsalt kan användas för att rengöra ansiktet. Blanda den i din vanliga rengöringskräm eller tag helt enkelt lite salt i händerna och använd för att exfoliera ansiktet. Saltet gör huden mjuk och magnesiumet kan absorberas av huden. Avsluta med att skölja med kallt vatten.

Fotbad
Blanda Epsomsalt i ett fotbalja med hett vatten. Magnesiumet lindrar trötthet, smärta och neutraliserar dålig lukt. Fötterna blir mjuka och kan hjälpa vid förhårdnader och blåsor. Det kan också dra ut överflödig vätska om du har ödem.

Mjäll
Skölj över håret med vatten blandat med epsomsalt eller om du tar ett epsombad, luta huvudet bakåt och doppa det i vattnet, så gör det gott för hårbottnen.

Stukningar, svullnader och blåmärken
Ett epsombad kan hjälpa mot stukningar, svullnader och blåmärken.

Återförsäljare av epsomsalt hittar du här från 40 Kr (500g).

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Epsomsalt

(1) http://sv.wikipedia.org/wiki/Magnesium

(2) http://www.epsomsaltcouncil.org/

(4) http://sv.wikipedia.org/wiki/Bittervatten


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Carina D mars 4, 2014 kl. 09:27

Jag badar regelbundet i epsomsalt. man blir så avslappnad och sover alltid som en stock under natten.

Svara

2 Mirja W mars 4, 2014 kl. 09:32

Tack för tipset och informationen. visste inte att epsomsalt hade sådan positiv effekt på kroppen. Jag ska definitivt börja använda det nu 🙂

Svara

3 karina Wik mars 4, 2014 kl. 09:39

Mina ben blir ofta svullna så detta är intressant för mig. Jag har provat magnesiumspray innan vid värk och det hjälpte, på enbart några minuter så kändes det bättre, så magnesiumsalt ska jag prova.

Ha en bra dag!

Svara

4 Karin Falk mars 31, 2014 kl. 09:20

Epsomsalt är helt underbart! 🙂

Svara

5 Hanna februari 27, 2017 kl. 20:31

Kan man ta ett bad med epsomsalt när man är gravid?

Svara

6 Mikaela Bjerring februari 28, 2017 kl. 09:38

Om du är gravid så bör du fråga din läkare innan du badar i epsomsalt.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: