Får din hjärna tillräckligt med näring?

by Mikaela Bjerring on 30 april, 2014 · 2 comments

in Blogg, Böcker om hälsa, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Kosttillskott, Psykisk hälsa

Om du känner dig trött och okoncentrerad på jobbet eller vid studierna kanske din hjärna lider av näringsbrist. Näringsämnena som vi får i oss har stor betydelse för hur kroppen fungerar, men även en extrem stor relevans för hur vår hjärna mår.

Mindfood, är sedan många år tillbaka ett begrepp som utformades i USA. Det är ingen diet, utan fokuserar på kost där man tar stor hänsyn till hur hjärnan och sinnet fungerar och dess behov av näring för att fungera optimalt.

Hjärnan är både glupsk och kräsen, och får den inte vad den vill ha, så blir koncentrationen sämre och man tänker inte lika snabbt vilket påverkar välbefinnande och hur vi mår.

Ett tankekrävande livsstil ställer höga krav på hjärnan, som förbrukar betydande mängder vitaminer, mineraler, fettsyror och proteiner, som behövs för att producera signalsubstanser. Får hjärnan inte den näring den behöver blir den frustrerad och stressad.

Först och främst handlar mindfood om att äta bra råvaror med mycket näringsmättnad samt en stor variation och rätt kombination av näringsämnen.

Boken – Mat för hjärnan

”Mat för hjärnan” är skriven av Charlotte Erlanson-Albertsson som är verksam vid Lunds Universitet som professor och forskare i medicinsk och fysiologisk kemi.

Detta är en lättläst och mycket intressant bok som ger oss svar på hur hjärnan styr oss, vilket i sin tur påverkas av vad vi äter och de näringsämnen vi får i oss.

Hjärnans välbefinnande är utgångspunkten för hela kroppens välbefinnande. Mår hjärnan bra, mår också resten av kroppen bra. I boken beskrivs vilken typ av mat som stimulerar och påverkar hjärnan positivt, men också sådan mat som hämmar dess aktivitet.

Jag kan starkt rekommendera boken som du hittar här

Mat för hjärnan

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Karin Wallander maj 7, 2014 kl. 08:31

Kosttillskott för hjärnan är intressant!

Svara

2 Mia Johansson maj 9, 2014 kl. 09:35

Mat för hjärnan är en mycket bra bok!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: