Nattljusolja / Jättenattljusolja (Evening primerose oil)

by Mikaela Bjerring · 1 comment

Jättenattljusolja har kända egenskaper för att bland annat bidra till normal hormonbalans, vårda huden och på ett naturligt sätt återfukta slemhinnor. Denna olja kan även bidra till normala blodfetter, lindra PMS- och klimakteriebesvär samt hjälpa vid olika hudproblem så som eksem, psoriasis och livlös hud.

Klicka här för att gå direkt till produkter

 
Nattljusolja - Jätenattljusolja

Nattljusolja även kallad jättenattljusolja och Evening primrose oil på engelska är en olja rik på GLA (gammalinolensyra). GLA, som är ett förstadium till prostaglandin och stimulerar kroppens egen produktion av prostaglandiner (1). Prostaglandinerna reglerar i sin tur många processer så som hormonbalansen, blodtillförseln till vävnader, uppbyggnad av hud, naglar och hår, för att nämna några exempel.

Jättenattljusolja bidrar till att ge din kropp de livsnödvändiga fettsyror som den behöver för att din hud och dina slemhinnor ska bibehålla sin naturliga fukt. För kvinnor är denna olja i form av kosttillskott även känd för att bland annat minska PMS- och klimakteriebesvär .

Egenskaper av jättenattljusolja (1), (2), (3):

  • Bidrar till att stärka och stabilisera hudens celler
  • Kan bidra till att minska PMS- och klimakteriebesvär
  • Bidrar till frisk hud och naglar

Historisk användning

De nordamerikanska indianerna har sedan lång tid tillbaka använt nattljusolja vid hudproblem så som torrhet, narighet, rynkor, eksem, livlös hud som saknar elasticitet, mjäll och psoriasis m.m. (2), (3)

Jättenattjusolja för utvärtes bruk

Jättenattljusolja är en torr olja som absorberas omedelbart utan att klibba – känns närmast sträv på huden. Massera in på rengjord hud och vänta ett par minuter innan du applicerar en fuktighetskräm. Har du mycket torr hud kan du blanda jättenattljusoljan med en fetare olja så som argan eller jojoba.

Jättenattljusolja som kosttillskott

Vid intag av kosttillskott av jättenattljusolja är det även en bra ide att komplettera med extra omega-3 för att bibehålla en bra balans mellan omega-3 och omega-6.

Relaterade inlägg: Nattljusolja rik på GLA

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokostprodukter

Produkter

KÄLLOR & REFERNSER(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sida:279 , ISBN: 91-631-7910-5.

(2) Finn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 70-71, ISBN: 91-974063-7-6

(3) Vår örtabok, Rabén prisma, sidor: 21,29,102,247,230, ISBN 91-518-2782-4

Bildkälla: wikimedia commons

 

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 1 trackback }