Att det är bra att äta ingefära har nog inte undgått många, men även att bada i ingefära kommer med många fördelar för välmåendet. Bättre sömn, djup avslappning, smärtlindring för muskler och leder, en boost för immunsystemet och magen är några fördelar som kan upplevas genom att bada i ingefära.

Att bada i ingefära - eterisk ingefäraolja
Ingefärans antiinflammatoriska egenskaper är idag välkända och högt uppskattade. Ingefära är en av de örter som har en väldigt lång historisk användning som läkeört. Tappa upp ett varm bad och tillsätt 5-10 droppar eterisk ingefäraolja . Ligg sen och slappna av i det värmande badet i ca 20 minuter.

Att bada i ingefära är djupt avslappnande och stödjer kroppens reningssystem. Du kommer att svettas i mängder, så drick mycket vatten innan och efter badet. Om du känner dig orolig, har svårt att slappna av, behöver boosta immunsystemet, har värk och smärta i leder och muskler, nästäppa, huvudvärk, migrän, träningsvärk eller mensvärk så kan ett bad med ingefära vara det du behöver. Att bada i ingefära är dessutom väldigt rogivande så du kommer att sova gott efteråt.

Användning av ingefära inom traditionell medicin

Ingefära används flitigt inom traditionell medicin så som Ayurveda, Kinesisk medicin och Japansk kampo medicin. Det finns inte många andra växter som har en så pass lång och bred historisk bakgrund som medicinalväxt som just ingefära.

I Japan används pressad saft av färsk ingefära och ingefäraolja för att göra narig hud mjuk och som hårolja vid mjäll eller torr hårbotten. För att stimulera blodcirkulationen, som hjälp vid huvudvärk, skallighet och för att stimulera hårväxten är andra användningsområden. I japanska bad använder man även ingefäraolja som ett afrodisiakum.

I Kina har färsk och torkad rot av ingefära och eterisk ingefäraolja använts medicinskt mycket länge. Ingefära lugnar magen och gör gott för matsmältningen genom att stimulera produktionen av matsmältningsenzymer och tarmarna. Ingefära är även känt för att effektivt minska symtom som illamående vid graviditet, efter operation och vid åksjuka.

Inom ayurvedisk medicin används ingefära till allt från vid bihåleinflammation, luftrörskatarr, snuva, allergi till huvudvärk, tandvärk, muskelvärk, ledvärk och mensvärk. Användningsområdet av ingefära är brett och fördelarna är många. Ingen undran på varför ingefäran kommit att bli så älskad och uppskattad genom tiderna.

Återförsäljare av eterisk ingefäraolja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAREgenskaper av ingefäraolja http://www.shenet.se/ravaror/ingefaraolja.html

(2) Ingefära hämmar inflammation i kroppen: Tripathi et al., Ginger extract inhibits LPS induced macrophage activation and function. BMC Complementary and Alternative Medicine 2008, 3:1

 

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Veronica maj 4, 2016 kl. 11:30

Älskar ingefära och bada i ingefära låter ju helt fantastiskt! Det ska jag absolut prova. Tack för ännu ett bra inlägg. 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: