Fördelarna med ayurvedisk Abhyanga

by Mikaela Bjerring on 9 april, 2016 · 3 comments

in Alternativ medicin, Ayurveda, Blogg, Hälsa, Hudoljor, Hudvård, Kroppsvård - Hygien

Abhyanga benämns inom ayurveda som en av de mest självläkande behandlingar du kan göra för främja hälsan och livslängden. Det är en självmassage med uppvärmd sesamolja. En behandling för att rena kroppen, stödja lymfsystemet och det endokrina systemet samtidigt som det ger kroppen djup avslappning. Dessutom används metoden traditionellt för att mjuka upp både muskler och stela leder och för att förbättra sömnen. Oljemassagen gör även huden otroligt mjuk och ger den en härlig lyster.
Abhyanga

Den ayurvediska behandlingen Abhyanga

Inom den 5000 år gamla läkekonsten ayurveda är ayurvedisk oljemassage ”Abhyanga” något som rekommenderas som en daglig rutin eller åtminstone ett par gånger i veckan då den anses helande för hela kroppen och själen. Enligt ayurveda är det en behandling som är passande för alla kroppstyper ”doshas”.

Den varma oljan tränger in i hudens alla lager och även om ett flertal olika oljor kan användas anses sesamoljan som den absolut bästa oljan att använda till en oljemassage av kroppen. Det beror på att sesamoljan har den en unik förmåga att tränga in i alla hudlager och den rekommenderas till alla doshor (utom i undantagsfall).

 

Oljemassage

Du ska mogna sesamoljan innan användning

Det är ekologisk kallpressad sesamolja som du vill använda. När du använder sesamoljan till abhyanga så ska du först mogna olja. Det innebär det att du värmer upp den till 100-108 grader. Använd en termometer så att temperaturen blir rätt. Mogna bara den mängd olja som du använder inom de närmaste veckorna. Om du inte mognar sesamoljan så kan den inte tränga ner i huden lika effektivt och du går då miste om den fulla effekten av abhyanga. Skulle du använda någon annan olja så ska denna inte mognas utan bara värmas upp till runt 40 grader precis innan användning. Ekologisk kallpressad sesamolja hittar du här.

Så här gör du Abhyanga (Hela massagen tar 10-20 minuter)

Innan du börjar så ska du värma upp den mogna oljan. Du ska inte koka den, utan bara så den kommer upp i en behaglig temperatur för att använda på kroppen.

1. Börja med att massera huvudet. Doppa fingrarna i oljan och massera in i hårbotten. Ta din tid här då huvudet anses vara en av de viktigaste kroppsdelarna.

2. Gå vidare ner till ansiktet och massera in oljan i uppåtgående rörelser. Fortsätt till ytteröronen och halsen och nacken. Gå vidare till övre rygg och bröst. Över hjärtat masserar du med lätta cirkelrörelser.

3. Massera in oljan på armarna med långa cirkelrörelser mot hjärtat. Magen masserar du medsols. Massera sen så mycket du når av rygg och ryggrad.

4. Gå vidare ner till benen, och masserar in oljan i långa rörelser över de stora musklerna och cirklande rörelser över alla leder. Alltid i riktning mot hjärtat.

5. Sist masserar du fötterna. Liksom huvudet är detta en kroppsdel som du ska tid på dig att massera. Fotsulorna masserar du med hela handflatan.

6. Du avslutar din Abhyanga med att duscha i varmt vatten utan att tvåla in dig. Duschen är en viktig del av behandlingen då värmen hjälper oljan att tränga in i huden.

Stressa inte när du gör självmassagen, utan ta din tid och gör det med ett lugnt sinne. Det ska vara avslappnande inte något som ska stressar igenom för att få det gjort.

Fördelar med sesamolja - Abhyanga

Kort om Ayurveda

Ayurveda betyder ”kunskap om livet”. Där läran om naturen, och om hur man kan leva ett liv i harmoni med den – ett långt liv i hälsa, lycka och balans. Enligt det ayurvediska synsättet ses samspelet mellan alla kroppsprocesser och våra fem sinnen som en väg till bättre hälsa, mer lycka och som ett sätt att förebygga ohälsa.

Man ser här på varje människas medfödda personlighetsdrag där man tillhör olika kroppstyper, vata, kapha eller pitta beroende på vilka egenskaper som är mest dominerande. Det handlar om att lära känna sin kropp och anpassa kosten och livsstilen efter sina egna individuella förutsättningar.

Ayurveda är en 5 000 år gammal läkekonst som ser obalanser i kroppen som orsaken bakom sjukdomars uppkomst. Det är det äldsta dokumenterade systemet för förebyggande alternativ hälsovård och erkänt av WHO (FN:s världshälsoorganisation). Ayurvedisk medicin är en komplementär behandlingsform som har som mål att balansera och stärka kroppens och själens egen självläkande förmåga.

Ayurveda arbetar att återställa hälsa och för att förebygga sjukdomar genom grundläggande råd om kost och livsstil. Stor vikt läggs vid fysisk aktivitet, kost, avslappning och meditation, allt anpassat efter den egna kroppspersonligheten. Ayurveda är i Indien ett godkänt medicinskt system som tillämpas sida vid sida med västerländsk medicin på sjukhus.

Syftet med denna artikeln är att ge information om traditionen av ayurveda. Den är inte avsedd för användning vid diagnos, behandling, bot eller förebyggande av någon sjukdom.

Relaterade inlägg:

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Camilla april 15, 2016 kl. 14:24

Abhyanga är helt underbart! Huden blir så fin och mjuk. Kan starkt rekommenderas av erfarenhet! 🙂

Svara

2 Laila H april 15, 2016 kl. 14:27

Ayurveda är så bra! Gjorde Abhyanga rätt så ofta innan och nu blev jag påmind om hur bra den är. Ska sätta igång med det igen.

Svara

3 Mina april 15, 2016 kl. 14:28

Tack för tipset! 🙂 Det låter intressant.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: