Fördelarna med ayurvedisk självmassage Abhyanga

by Mikaela Bjerring on 9 april, 2016 · 3 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Alternativ medicin, Ayurveda, Blogg, Hälsa, Kroppsvård

Abhyanga benämns inom ayurveda som en av de mest självläkande behandlingar som man kan göra för att främja hälsan och livslängden. Det är en självmassage med uppvärmd sesamolja. En behandling som används traditionellt för att rena kroppen, stödja lymfsystemet och det endokrina systemet, samtidigt som det ger kroppen en djup avslappning. Dessutom mjukar det upp både muskler och stela leder. Oljemassagen ger även huden en härlig lyster, vårdar på djupet och gör den otroligt mjuk och len.

Att göra abhyanga - ayurveda massage med sesamolja

Den ayurvediska behandlingen Abhyanga

Inom den 5000 år gamla läkekonsten ayurveda är oljemassage ”Abhyanga” något som rekommenderas som en daglig rutin, eller åtminstone ett par gånger i veckan då den anses helande för hela kroppen och själen. Enligt ayurveda är det en behandling som är passande för alla kroppstyper ”doshas”. Även om ett flertal olika oljor kan användas anses sesamolja vara den absolut bästa oljan för den här typen av oljemassage. Det beror på att sesamoljan har den unika förmågan att lättare tränga in i alla hudlager.

Att mogna sesamoljan innan användning

När du använder sesamolja till abhyanga så ska du enligt tradition först mogna oljan. Det innebär att du värmer upp den till 100-110 grader. Använd en termometer så att temperaturen blir rätt. Mogna bara den mängd olja som du kommer att använda inom de närmaste veckorna. Anledningen till att man mognar sesamoljan är för att stabilisera fettsyrorna och näringsämnena så de kan göra mer nytta. Det gör även den halvfeta oljan mer tunnflytande som då lättare kan tränga in i huden. Genom att mogna sesamolja får man då den fulla effekten av abhyanga. Skulle du använda någon annan olja så ska den inte mognas, utan bara värmas upp till runt 40 grader precis innan användning. Sesamolja är dock den absolut bästa för abhyanga och andra oljor kommer inte ge samma effekt. Ekologisk kallpressad sesamolja som passar sig för hudvård hittar du här.

Så här gör du Abhyanga (Hela massagen tar 10-20 minuter)

Innan du börjar så ska du värma upp den redan mogna oljan till en behaglig temperatur för att användas på kroppen (ca 40 grader) .

1. Börja med att massera huvudet. Doppa fingrarna i oljan och massera in i hårbotten. Ta din tid då huvudet anses vara en av de viktigaste kroppsdelarna.

2. Gå vidare ner till ansiktet och massera in oljan i uppåtgående rörelser. Fortsätt till ytteröronen, halsen och nacken. Gå vidare till övre rygg och bröst. Över hjärtat masserar du med lätta cirkelrörelser.

3. Massera in oljan på armarna med långa rörelser mot hjärtat. Magen masserar du medsols. Massera sen så mycket du når av rygg och ryggrad.

4. Gå vidare ner till benen och masserar in oljan i långa rörelser över de stora musklerna och cirklande rörelser över alla leder. Alltid i riktning mot hjärtat.

5. Sist masserar du fötterna. Liksom huvudet är detta en kroppsdel som du ska tid på dig att massera. Fotsulorna masserar du med hela handflatan.

6. Efter att du masserat in oljan över hela kroppen så kan du med förel låta den verka i 10-20 minuter.

7. Du avslutar din Abhyanga med att duscha i varmt vatten utan att tvåla in dig. Duschen är en viktig del av behandlingen då värmen hjälper oljan att tränga in i huden.

Stressa inte när du gör självmassagen, utan ta din tid och gör den med ett lugnt sinne. Det är meningen att det ska vara en avslappnande stund, inte något som man stressar igenom för att få det gjort snabbt.

Kort om Ayurveda

Ayurveda betyder ”kunskap om livet”. Läran om naturen, och hur man kan leva ett liv i harmoni med den. Enligt det ayurvediska synsättet ses samspelet mellan alla kroppsprocesser och våra fem sinnen som en väg till bättre hälsa, balans i livet, mer lycka och som ett sätt att förebygga ohälsa.

Ayurvedisk medicin är en komplementär behandlingsform som har som mål att balansera och stärka kroppens och själens egna självläkande förmåga. Ayurveda arbetar med att återställa hälsan och förebygga sjukdomar genom grundläggande råd om kost och livsstil. Stor vikt läggs vid fysisk aktivitet, kost, avslappning och meditation. Allt anpassat efter den egna kroppspersonligheten. Man ser här på varje människas medfödda personlighetsdrag där man tillhör olika kroppstyper, vata, kapha eller pitta beroende på vilka egenskaper som är mest dominerande. Det handlar om att lära känna sin kropp och anpassa kosten och livsstilen efter sina egna individuella förutsättningar.

Ayurveda är en 5 000 år gammal läkekonst som ser obalanser i kroppen som orsaken bakom sjukdomars uppkomst. Det är det äldsta dokumenterade systemet för förebyggande alternativ hälsovård och erkänt av WHO (FN:s världshälsoorganisation). I Indien är ayurveda ett godkänt medicinskt system som tillämpas sida vid sida med västerländsk medicin på sjukhus.

Relaterade inlägg:

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Camilla april 15, 2016 kl. 14:24

Abhyanga är helt underbart! Huden blir så fin och mjuk. Kan starkt rekommenderas av erfarenhet! 🙂

Svara

2 Laila H april 15, 2016 kl. 14:27

Ayurveda är så bra! Gjorde Abhyanga rätt så ofta innan och nu blev jag påmind om hur bra den är. Ska sätta igång med det igen.

Svara

3 Mina april 15, 2016 kl. 14:28

Tack för tipset! 🙂 Det låter intressant.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: