Fördelarna med hampaprotein

by Mikaela Bjerring on 22 juni, 2016 · 0 comments

in Blogg, Ekologiskt, Glutenfritt, Hälsokost, Kost, Laktosfritt, Vegansk kost, Vegetarisk kost


Fördelarna med hampaprotein är inte bara att det är ett fullvärdigt och lättsmält protein. Det innehåller även en lång rad viktiga vitaminer och mineraler och tillhör en av de få vegetabiliska källor som är rikt på omega-3. Hampaprotein är med andra ord ett bra livsmedel som kan göra din kost proteinrik och bidra med essentiella fettsyror och ge din måltid en högre näringstäthet.

Hampaprotein pulver

Hampaprotein som proteinkälla

Hampaprotein är ett fullvärdigt protein som innehåller tillräckligt av essentiella aminosyror både i kvalitet och kvantitet för att möta kroppens behov. Unikt med hampaprotein är att det innehåller rikligt med edestin, vilket är ett protein som bara finns i hampafrön. Edestin liknar protein som finns i kroppen vilket gör det väldigt lättsmält. Hampaprotein innehåller dessutom bra mängder av grenade aminosyror, som är viktiga i reparation och tillväxt av muskelmassa.

Även om Hampaprotein är en glutenfri och vegansk produkt så är det inte enbart för de som vill undvika att använda sig av animaliskt protein. Hampaprotein är något för alla. Även om du har som vana att använda vassleprotein, äggprotein eller någon annan typ av animalisk protein, så är det alltid bra att variera mellan olika proteinkällor för en mer varierad kost. Dessutom är hampaprotein ett mycket potent livsmedel då det ger dig mer än bara protein.

Hampaprotein innehåller essentiella fettsyror

Hampaprotein innehåller betydande mängder omega-3, vilket generellt få livsmedel gör. Att få i sig tillräckligt med omega-3 har stor betydelse för en mängd kroppsfunktioner, inte minst för att minska inflammation i kroppen. Idag vet man t.e.x att omega-3 fettsyran DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga och att EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion. Världshälsoorganisationen har erkänt hampa som ett livsmedel som har optimal balans mellan omega-6 och omega-3, vilket gör det till ett utmärkt livsmedel för att få i sig de essentiella fettsyrorna.

Att inkludera hampaprotein i kosten

Hampa som man använder för att göra hampaprotein är lätt att odla och behöver inga bekämpningsmedel för att blomstra. Det är därför lätt att framställa ekologiskt och det är en växt som inte genmanipuleras. Det gör det till ett livsmedel som främjar både hälsan och miljön.

Det lättsmälta hampaproteinet kan du använda för att snabbt få ihop en näringsrik och proteinrik frukost, mellanmål eller som återhämtning efter träning. Jag brukar använda hampaprotein från WellAware eftersom det är ekologiskt och rent från sötning, konserveringsmedel och andra tillsatser. Det har även en väldigt mild smak vilket gör det lätt att kombinera med andra smaker. Med hjälp av smakrika och näringsrika smoothie-pulver som jag skrivit om innan så kan du variera dina smoothies i det oändliga. Inlägget om smoothie-pulver kan du läsa här.

Recept på Hampa och mangosmoothie

Du kan t.ex göra en härligt sötsyrlig mangosmoothie med hampaprotein som lätt blir dagens höjdpunkt. Snabbt och smidigt att göra och en fröjd för smaklökarna. Dessutom är den full med härlig näring som varje cell i din kropp kommer att tacka dig för. Mixa alla ingredienser och avnjut iskall.

Detta behöver du:

  • 2 dl mandelmjölk eller annan vegetabilisk mjölk
  • 2 skopor hampaprotein
  • 2 msk mango smoothie-pulver
  • 1 msk färskpressad citron
  • 1 banan
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • En handfull med is

Återförsäljare av ekologiskt hampaprotein & smoothie-pulver hittar du här

Mangosmoothie med hampaprotein

Spara

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: