Behandla och förebygga Astma

by Mikaela Bjerring on 20 juli, 2011 · 0 comments

in Blogg, Sjukdomar - Symtom

Behandla och förebygga Astma

Behandla och förebygga Astma

Astma blir allt vanligare, men det finns sätt att behandla, lindra och förebygga astam.
Astma visar sig som återkommande attacker av väsande andning och andfåddhet. Den kan utveckla sig i vilken ålder som helst, men börjar vanligen tidigt i livet men kan ibland minska eller försvinna helt i vuxen ålder. Astma blir allt vanligare men det finns sätt att behandla, lindra och förebygga astma. Uppskattningsvis drabbar den över 5 % av befolkningen i Sverige och redan i skolåldern har 4 % av barnen utvecklat astma.

Astma uppkommer när de smala luftvägarna i lungorna blir allt känsligare och reagerar på ett eller flera ämnen, som inte har någon inverkan på icke-asmatiska människor. Reaktionen gör att slemhinnan i bronkerna svullnar och producerar slem, vilket minskar det tillgängliga utrymmet för inkommande lyft.

De vanligaste symptomen är andfåddhet, väsande andning, hosta och en känsla av tryck över bröstet. Attackerna varierar i svårhetsgrad från lätt andfåddhet till livshotande andningsbesvär som oftast går att behandla och förebygga. Svåra och täta astma attacker kan vara ett hinder i det dagliga livet.

Utlösande orsaker till astma kan till exempel vara:

 • Exkrementer från dammkvalster
 • Pollen
 • Mjäll från sällskapsdjur
 • Vissa läkemedel t.ex. aspirin
 • Vissa livsmedel som t.ex. ägg, skaldjur, jordnötter
 • Kvalster
 • Mögelsporer
 • Luftvägsinfektioner
 • Cigarettrök
 • Trafik avgaser
 • Ångor från t.ex. luftkonditionering, parfym bekämpningsmedel och andra starka kemikalier
 • Kall luft och plötsliga temperatur förändringar
 • Starka sinnesrörelser

Förebygga och behandla
Försök att identifiera den utlösande orsaken och vidta åtgärder för att undvika den. Gör de förändringar i ditt hem och i din omgivning där det är möjligt från allt som kan utlösa dina attacker.

Kosttillskott i förebyggande och behandlande syfte
Kosttillskott i form av magnesium kan hjälpa, och vitaminerna C och E kan minska frekvensen av astma utlöst av rök eller luftföroreningar. Vitlök i form av Vitlökstabletter minskar slemproduktionen som kan som kan öka förträngningen av luftvägarna. Försök även utesluta födoämnen som du kan vara allergisk mot. Pollazym – Alpha plus är ett naturligt kosttillskott som hjälper vid pollen allergi och astma.

Genom motion kan du förbättra din allmänkondition genom en halvtimmes ansträngande övningar som stärker dina lungor och ger en känsla av välbefinnande.

Även Yoga och andningsövningar kan öka din förmåga att slappna av i dina bröstmuskler. De kan även göra det lättare att hantera stress och oro. Om du ofta känner dig hyperstressad kan du lätt drabbas av en ökad andningsattack. Detta gör att alltför mycket koldioxid elimineras vilket minskar blodets surhetsgrad och därigenom den syremängd som är tillgängligt för cellerna. Det leder i sin tur till lufthunger, en önskan att få mer syre genom att andas ännu snabbare.

Alternativa metoder
Örtmedicin: vissa örter kan hjälpa till att slappa av luftvägarna och driva ut slem, bland andra echinacea, hästhovsört, ålandsrot, lakrits, isop och timjan. Verbena och kamomill är särkilt bra om du känner dig spänd. Drick en eller 2 koppar av något av dessa teer varje dag.

Homeopati:Följande läkemedel kan lindra en mild astmaattack

 • Arsenicum: Om attackerna ofta kommer under natten och gör dig rastlös och ororlig
 • Ipecacuanha: Om du känner att dina lungor är överfyllda med slem och du har hosta satidigt som illamående.
 • Pulsilla: Om du känner dig bättre i friska luften
 • Aconite: Vid kyla och torr blåst

Akupunktur: Kan behandla astmapatienter. Oftast utförs då akupunkturen i örat.

Produkter och mer information hittar du på:
Pollazym, vid allergi och astma: Pollazym
Läs mer om : Astma

Produktkälla: kosttillskott vid astma- allergi
Bildkälla: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lungs_diagram_detailed.svg?uselang=sv

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: