Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Forskning: Kryddstark mat förlänger livet

av | feb 16, 2016 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 4 Kommentarer

Att regelbundet äta starkt kryddad mat kan bidra till längre liv. Detta indikerar i alla fall en studie som gjordes på över en halv miljon människor. Studien som bland annat publicerades i British Medical Journal var välgjord och omfattande. Resultatet stöds dessutom av tidigare forskning inom området.

Forskning: Kryddstark mat förlänger livet

Så här gick studien till:

Studien (1) utfördes på en halv miljon vuxna personer utspritt över hela Kina och leddes av forskargrupper från både Kina och USA. Personerna som ingick i studien fick lämna data för generell hälsostatus, deras kostvanor och hur mycket kryddstark mat de åt och i vilken form. Man följde upp samtliga deltagare efter sju år och jämförde de olika grupperna som var uppdelade beroende på deras intag av kryddstark mat.

Resultatet visade att de deltagare som åt starkt kryddad mat 1-2 gånger i veckan löpte 10 procent lägre risk att dö i förtid än de som inte åt starka kryddor. De som åt starkt kryddad mat 3-7 gånger i veckan löpte hela 14 procent lägre risk att dö i förtid. Dessa deltagare var även generellt friskare och drabbades inte i lika stor utsträckning av hjärtsjukdom, lungsjukdomar och cancer. Den mest skyddande effekten såg man hos de deltagare som hade som vana att använda färsk chili i maten. Detta tror man beror på ämnet capsaicin som finns i chili eftersom det fungerar antiinflammatoriskt och har en positiv inverkan på ämnesomsättningen och tarmfloran. Man har i tidigare studier på capsaicin sett liknande resultat (2) (3).

Att vara generös med kryddor i maten kan alltså bidra med många hälsofördelar. Inte bara när det kommer till chili, utan även när det gäller andra antiinflammatoriska kryddor. 

 

Källor och Referenser:

(1) Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study: http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3942

(2) Capsaicin may have important potential for promoting vascular and metabolic health. Published online 2015 Jun 17. doi: 10.1136/openhrt-2015-000262. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477151/

(3) Study on the Effect of Capsaicin on the Intestinal Flora through High-Throughput Sequencing. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsomega.9b03798

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

  1. Emmy

    Älskar chili, men använder det ändå för sällan. Ska definitivt ändra på det nu och börja krydda mer. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Att krydda maten väl bjuder ju dessutom på en större smakupplevelse. 🙂

  2. Emma

    Älskar starkt kryddad mat! 🙂

    Svara

Lämna ett svar till Emmy Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close