Forskning visar att kamomillte kan bidra till längre liv för kvinnor

by Mikaela Bjerring on 10 augusti, 2015 · 5 comments

in Blogg, Forskning, Hälsa, Örtmedicin

Forskare från University of Texas Medical Branch i Galveston har funnit att dricka kamomillte är kopplat till en minskad risk att dö av alla orsaker för kvinnor över 65. Resultaten har nyligen publicerats på nätet i The Gerontologist, en forskning som stöds av National Institutes of Health.

Kamomillte

Studien pågick under en sjuårsperiod där 1677 mexican-amerikanska kvinnor och män över 65 år ingick. Personerna valdes ut från 5 olika stater där fjorton procent av personerna i studien drack kamomillte.

Resultatet visade att konsumtion av kamomill var associerad med en 29 procent minskad risk att dö av alla orsaker bland kvinnor oavsett demografi, hälsotillstånd och levnadsvanor. Denna effekt så man inte hos män.

Anledningen till skillnad i resultaten mellan latinamerikanska kvinnor och män är inte klart, även om kvinnor visade sig vara mer flitiga användare av kamomillte än män. Forskarna tillägger att skillnad kan bero på traditionella könsroller där kvinnor hanterar dag-till-dag aktiviteter i hushållet, inklusive familjens hälsa, och kan också återspegla en större tillit till huskurer såsom örter.

Det är oklart hur kamomillte bidrar till minskad dödlighet. Andra nyligen genomförda studier av kamomill har visat potentiella fördelar vid behandling av hyperglykemi, orolig mage, diabeteskomplikationer och ångestsyndrom. Kamomill har också varit uppmärksammad för sin kolesterolsänkande effekt, rika innehåll av antioxidanter, antimikrobiella, antiinflammatoriska och antiblodplättseffekter. Den exakta orsaken för minskad dödlighet vid intag av kamomill anser forskarna är ett viktigt område för framtida forskning.

Kamomill är en av de äldsta, mest utbredda och väldokumenterade medicinalväxter i världen och har rekommenderats för en mängd olika läkande tillämpningar. Så att ha som vana att smutta på en daglig kopp kamomillte kanske inte är en så dålig idé?

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARThe University of Texas Medical Branch: http://www.utmb.edu/newsroom/article10480.aspx

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 5 comments… read them below or add one }

1 Ann augusti 10, 2015 kl. 22:42

Dricker kamomillte nästan varje dag, så då ligger jag enligt forskningen bra till 🙂

Svara

2 Elin K augusti 10, 2015 kl. 22:43

Kamomill är bra för mycket det. Intressant studie.

Svara

3 Malin S. augusti 10, 2015 kl. 22:44

Kamomill är ju bra för välbefinnandet och får en att sova gott, så det förvånar mig inte. Gott är det också.

Svara

4 Anna Johansson augusti 15, 2015 kl. 17:58

Dricker ofta kamomillte för att det är så gott! Bra för mig 🙂

Svara

5 Ranja augusti 20, 2015 kl. 10:42

Intressant 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: