Gotu kola – Blodrenande och ökar intelligens

by Mikaela Bjerring on 11 september, 2011 · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Hjärnan - Minnet, Spiritualitet

Gotu kola anses föryngrande för både kropp och hjärna!

Gotu kola (Centella asiatica) är en ört som kommer från Madagaskar. Den har länge använts mycket i Indien, Indonesien och kina som en allmäntstärkande ört, för att rena blodet och är känd för att öka intelligensen. Gotu Kola anses även förbättra fruktsamhet och har även många fördelar för äldre. Detta är ett effektivt örtpreparat vars främsta egenskaper är adaptogen (motverkar fysiska och psykiska obalanser i kroppen).
Gotu Kola är förmodligen den viktigaste föryngrande ört inom Ayurvedisk medicin. Den mest ”andliga” av alla örter och används av yogis för meditation. Den väcker kronchakrat och hjälper balansera höger och vänster hjärnhemisfär.

Gotu kola - Blodrenande och ökar intelligens

Gotu kola - Blodrenande och ökar intelligens

Gotu kola anses även ha egenskaper som:

 • Bra mot infektioner
 • Inflammations hämmande
 • Motverkar åderbråck
 • Motverkar celluliter
 • Hjälper mot dåligt minne
 • Motverkar trötthet
 • Lugnande ört för nerverna och ger vitalitet åt hjärncellerna
 • Ökar intelligensen
 • Stärker minnet
 • Saktar ner senilitet och åldrandet
 • Stärker immunsystemet, både rensar och ger näring
 • Stärker binjurarna

Gotu kola är även blodrenande, speciellt bra för kroniska hudsjukdomar som eksem och psoriasis. Örten fungerar som blodrenande genom att neutralisera syror och hjälper kroppen försvara sig mot gifter.

Studier om Gotu kola
Forskning tyder på att  Gotu kola kan bidra till att minska svullnad och förbättra cirkulationen. I en studie med 94 personer med venös insufficiens, såg dem som tog Gotu kola sina symptom avsevärt förbättras jämfört med dem som fick placebo. I en annan studie av personer med åderbråck visade ultraljud tester förbättringar i vaskulär ton – vilket innebär att det var mindre läckage – av dem som tog Gotu kola. (1)

Gotu kola innehåller  triterpenoider. I forskning har det visat sig att dessa föreningar verkar hjälpa till att läka sår. Till exempel, vissa studier tyder på att triterpenoider stärker huden, ökar antioxidanter i sår och öka blodtillförseln till området. Baserat på dessa resultat har Gotu kola använts för mindre brännskador, åderbråck, psoriasis, eksem, förhindra eller minska hudbristningar m.m.(1)

Här hittar du Gotu kola

Källor: Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5 Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3 
(1) umm.edu/altmed/articles/gotu-kola-000253.htm

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: