Guldmjölk med antiinflammatoriska egenskaper

by Mikaela Bjerring on 20 januari, 2015 · 4 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Ayurveda, Blogg, Ekologiskt, Hälsa, IFD - Antiinflammatorisk kost, Kost, Livsmedel, Muskler – Skelett – Leder, Örter - Kryddor, Recept

Guldmjölk är en varm dryck baserad på gurkmeja och andra antiinflammatoriska och antioxidantrika kryddor. Den härstammar från den yogiska traditionen och inom ayurveda har den använts i 1000-tals år för sina lugnande egenskaper på nervsystemet, för att minska inflammation, för att främja ledhälsan och som en allmänt stärkande dryck för hela kroppen.

Recept på guldmjölk och gurkmejapasta

Guldmjölk kan avnjutas närsomhelst under dagen, men enligt gammal tradition intas den med fördel på kvällen eftersom den anses lugnande och stärkande. Man börjar med att göra en gurkmejapasta som är grunden till guldmjölken. Därefter värmer man upp mjölk och tillsätter gurkmejapastan tillsammans med övriga ingredienser. Här följer ett recept på hur du gör guldmjölk från grunden enligt gammal ayurvedisk lära.

Gurkmejapasta:

Detta behöver du för guldmjölk (1 kopp):

Så här gör du:

  1. Börja med att göra gurkmejapastan. Blanda gurkmeja, ingefära, svartpeppar och vatten i en kastrull och värm på medelvärme medan du rör om. Pastan är klar när den tjocknat, och ska enligt ayurvedisk tradition kokas i ca 10 minuter. Skulle den tjockna för snabbt kan du tillsätta lite mer vatten. Den här mängden gurkmejapasta räcker till ungefär 20 koppar guldmjölk och håller i kylskåpet i ca 2 veckor.
  2. För att göra guldmjölk värmer du mjölk tillsammans med 1 tsk gurkmejapasta och övriga kryddor i en kastrull. Låt sjuda på låg värme i ett par minuter under omrörning. Häll upp i en kopp och tillsätt kokosolja och honung.

Den Ayurvediska traditionen av guldmjölk

Inom Ayurveda (1) rekommenderas denna illgula roten att intas dagligen för dess starka antiinflammatoriska egenskaperna, för att rena levern, stödja matsmältningen, för skelett- och ledhälsan, för att stödja immunsystemet och som en allmänt stärkande dryck för helhetshälsan.

I små mängder smakar gurkmeja inte så mycket, men när man kommer upp i en större dos som är mer välgörande så smakar det inte längre så gott. Guldmjölk är därför ett fantastiskt sätt att få i sig en bra mängd gurkmeja dagligen tillsammans med andra välgörande örter.

Hälsofrämjande egenskaper av gurkmeja

Gurkmeja tillhör växtsläktet ingefära-växter och är en av de viktigaste örterna inom Ayurvedisk medicin och Indisk matlagning. Den har varit flitigt använd som krydda och medicinalväxt i över 4000 år. Gurkmeja har även blivit noga studerat i modern medicin och idag finns det 1000-tals vetenskapliga studier om den gyllene kryddans hälsofrämjande egenskaper. Många av dem med fokus på ledvärk och autoimmuna sjukdomar.

Curcumin är den aktiva ingrediensen i gurkmeja, en antioxidant som genom studier visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper (2). Curcumin är den viktigaste curcuminoiden i gurkmeja, de andra två är desmetoxicurcumin och bis-desmetioxicurcumin, vilka samtliga är polyfenoler.

Gurkmeja ska helst intas tillsammans med svart peppar eftersom man har sett att det ökar upptaget av curcumin med över 2000 procent (3). Studier har även visat att upptaget förbättras när örten intas tillsammans med fett (4). Var noga med att välja en ekologisk gurkmeja av hög kvalité så att du är säker på att du får en ren krydda. Vill du läsa mer om gurkmeja och dess egenskaper så kan du göra det här.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4

(2) De antiinflammatoriska egenskaperna av curcumin i gurkmeja: J. Barry et al, ”Determining the Effects of Lipophilic Drugs on Membrane Structure by Solid-State NMR Spectroscopy: The Case of the Antioxidant Curcumin” J. Am. Chem. Soc., 2009, 131 (12), pp 4490-4498 DOI: 10.1021/ja809217u

(3) Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120

(4) How to Optimize Turmeric Absorption for Super-Boosted Benefits - http://naturalsociety.com/turmeric-absorption-super-benefits-black-pepper/

 

Spara

Spara

Spara

Spara

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Marja B januari 24, 2015 kl. 09:05

Det här ska jag berätta för min mamma så att hon kan prova! Underbart, tack för tipset!

Svara

2 Gunnar januari 25, 2015 kl. 09:59

Gurkmeja är fantastiskt bra! Jag har haft kronisk värk i flera år och så fick jag tipset att ta en rågad msk gurkmeja om dan. Jag blev snabbt mycket bättre, så det fungerar verkligen utmärkt. Jag behöver inte längre ta smärtstillande så gurkmeja kan jag verkligen rekommendera!

Svara

3 Majvor maj 11, 2015 kl. 09:08

Fråga till Gunnars kommentar hur blandar du gurkmejan? Tacksam för svar mvh majvor

Svara

4 Sanja juni 30, 2015 kl. 20:02

Guldmjölk är så bra! Känner inga besvär med stela och onda leder längre! rekommenderas varmt!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: