Guldmjölk med antiinflammatoriska egenskaper

by Mikaela Bjerring on 20 januari, 2015 · 4 comments

in Ayurveda, Blogg, Ekologiskt – Miljövänligt, Hälsa, Livsmedel, Muskler – Skelett – Leder, Örter - Kryddor, Recept

Guldmjölk är en varm dryck ur den yogiska traditionen och uppskattad för dess antiinflammatoriska- och antioxidantrika kryddor. Guldmjölken används traditionellt för dess lugnande egenskaper på nervsystemet, för att främja ledhälsan och som en allmänt stärkande dryck för hela kroppen.

Guldmjölk med gurkmeja - recept

Guldmjölk (1 kopp)

Guldmjölk passar bra att dricka på kvällen eftersom den traditionellt anses ha en lugnande inverkan på nervsystemet, men det är inget fel att även avnjuta en kopp vid andra tidpunkter under dagen. Här följer ett recept på hur du gör guldmjölk enligt gammal ayurvedisk tradition.

Detta behöver du:

  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl valfri mjölk (t.ex.: ris-, mandel- eller havremjölk)
  • 1 tsk gurkmeja-pasta (se recept nedan)
  • 2 tsk kokosolja eller sesamolja
  • 1 krm malen kardemumma
  • 1 krm malen kanel
  • 1 krm vanilj
  • 1 krm ingefära
  • 1 tsk honung
  • En nypa svartpeppar (peppar innehåller piperin som bidrar till bättre upptag av curcumin i gurkmejan)

Koka upp mjölken i en kastrull. Häll vattnet i en kopp och blanda i gurkmeja-pasta, kardemumma, ingefära, peppar, kanel, olja och honung. Tillsätt sedan den varma mjölken och rör om.

Så gör du gurkmejapasta

För att de aktiva ämnena i gurkmejan ska göra största möjliga nytta bör den enligt yogisk tradition kokas i 8-10 minuter.

Ta en kastrull och mät upp 1 dl torkad gurkmeja och 1,5 dl vatten. Låt sedan koka på svag värme i 8-10 minuter till du fått en pasta. Tillsätt mer vatten om det behövs. Gurkmeja-pastan håller sig bra i kylskåp i upp till 2 veckor.

Den Ayurvediska traditionen av guldmjölk

Gurkmeja som är stjärnan i guldmjölk är en ört som använts inom traditionell medicin i över 4000 år. Inom Ayurveda rekommenderas denna illgula roten att intas dagligen för dess starka hälsofrämjande och antiinflammatoriska egenskaper. I små mängder smakar gurkmeja inte så mycket, men när man kommer upp i en mer hälsofrämjande dos så smakar det inte längre så gott. Guldmjölk är därför ett riktigt bra sätt att få i sig gurkmeja dagligen tillsammans med andra välgörande örter.

Guldmjölk dricks inom Ayurvedisk tradition för sina antiinflammatoriska egenskaper, för att rena levern, stödja matsmältningen, för friska slemhinnor, stärka immunförsvaret och för att främja helhetshälsan.

Hälsofrämjande egenskaper av gurkmeja

Gurkmeja tillhör växtsläktet ingefära-växter och används flitigt inom ayurvedisk och asiatisk medicin. Gurkmeja har även blivit noga studerat i modern medicin och idag finns det 100-tals vetenskapliga studier om gurkmejans hälsosamma egenskaper.  Många av dem med fokus på gurkmejans förmånliga egenskaper vid artrit och ledvärk. Gurkmeja är lätt att få tag i, billigt och ger inga bieffekter även vid långsiktiga och stort intag.

Curcumin är den aktiva ingrediensen i gurkmeja, en antioxidant som har antiinflammatoriska egenskaper. Curcumin är den viktigaste curcuminoiden i gurkmeja, de andra två är desmetoxicurcumin och bis-desmetioxicurcumin vilka är polyfenoler. Vill du läsa mer om gurkmeja och dess egenskaper så kan du göra det här.

Här hittar du ekologisk gurkmeja

Relaterade inlägg:

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Marja B januari 24, 2015 kl. 09:05

Det här ska jag berätta för min mamma så att hon kan prova! Underbart, tack för tipset!

Svara

2 Gunnar januari 25, 2015 kl. 09:59

Gurkmeja är fantastiskt bra! Jag har haft kronisk värk i flera år och så fick jag tipset att ta en rågad msk gurkmeja om dan. Jag blev snabbt mycket bättre, så det fungerar verkligen utmärkt. Jag behöver inte längre ta smärtstillande så gurkmeja kan jag verkligen rekommendera!

Svara

3 Majvor maj 11, 2015 kl. 09:08

Fråga till Gunnars kommentar hur blandar du gurkmejan? Tacksam för svar mvh majvor

Svara

4 Sanja juni 30, 2015 kl. 20:02

Guldmjölk är så bra! Känner inga besvär med stela och onda leder längre! rekommenderas varmt!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: