Håll din mat färsk längre med kokosnötsskal

by Mikaela Bjerring on 21 januari, 2015 · 2 comments

in Blogg, Kost, Livsmedel

Har bananerna du precis köpt blivit bruna, gurkan mjuk och vattning och tomaterna mögliga? Det beror förmodligen på att de förvaras fel. Vissa frukt och grönsaker alstrar höga nivåer av etylengas vilket påverkar hela innehållet i frukt och grönsakslådan och gör hållbarheten kortare. Kokosnötsskal kan bidra till att din mat håller sig färsk längre.
Tips om hur man håller frukt och grönsaker färska längre
Visste du att maten vi slänger bidrar till onödiga utsläpp av 1 860 000 ton koldioxid per år, vilket motsvarar årliga utsläpp från 700 000 svenska medelbilar. 900 000 ton onödigt matavfall är vad som slängs i svenska hushåll varje år. Detta påverkar vår miljö negativt och varje hushåll slänger årligen många tusenlappar i sopnedkastet. En av de faktorer som påverkar mest är att maten kastas för att den bli dålig innan den hinner ätas upp (1), (2).

Förvara frukt och grönt smartare

Alla frukter och grönsaker avger etylengas, den gör att frukt och grönsaker mognar – ju mer etylengas ju snabbare påskyndas mognadsprocessen. Frukter och grönsaker som producerar rikligt med etylengas är t.ex. paprika, päron, äpple, melon och banan. Detta påverkar inte enbart den frukten som producerar gasen, utan även alla andra frukter och grönsaker som ligger i samma kylskåp eller skål.

Ekologiskt odlade frukt och grönsaker

Ekologiska frukter och grönsaker har generellt något kortare hållbarhet än de konventionella. Anledningen till detta är de inte innehåller några konserveringsämnen eller besprutas med några kemiska fungicider. Dessutom skördas ekologiska frukter och grönsaker när den är relativt mogen. Detta ger en färsk och välsmakande produkt, men livslängd förkortas ytterligare något. Så här är det ännu viktigare att förvara färskvarorna rätt för att de ska hålla så länge som möjligt.
Kokosnötskal

Kokosnötskal håller maten fräsch längre

Kokosnötsskal är känt för att absorberar etylengas, vilket gör att frukter och grönsaker håller sig fräscha upp till tre gånger längre. Dessutom neutraliserar kokosnötsskal dålig lukt.

Om du tycker det känns omständligt att släpa hem en kokosnöt, skära av skalet för att sen ha det liggandes i ditt kylskåp så kan du ta genvägen med The freshkeeper . Detta är en liten dosa som innehåller 100 % kokosskal som du helt enkelt lägger in i ditt kylskåp – ett miljövänligt, ekonomiskt och enkelt sätt att förlänga dina färskvarors hållbarhet.

Här hittar du The freshkeeper

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARhttp://www.konsumentforeningenstockholm.se/Pressrum/Rapporter/Klimatavtryck-fran-hushallens-matavfall/

http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/224-000-ton-mat-och-dryck-i-avloppet-varje-ar/


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Kristina januari 24, 2015 kl. 17:52

Vilket bra tips! Jag tycker grönsakerna blir dåliga så fort de hamnar i kylskåpet. Visste inte att olika grönsaker påverkar varandras mognad och att de blir dåliga snabbare.

Svara

2 Therese januari 25, 2015 kl. 09:54

Vilken bra idé för att förlänga matens hållbarhet! 🙂 Ska prova!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: