Hälsodrycken kombucha

by Mikaela Bjerring on 5 september, 2015 · 1 comment

in Blogg, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Superfoods

Kombucha är en probiotisk dryck som människan har bryggt och avnjutit i flera tusen år. Man kan kort och gott förklara Kombucha som ett gott fermenterat te som genom en jäsningsprocess fyllts med nyttiga bakterier, vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter.
Kombucha te

När man tillverkar kombucha använder man sig av en kombuchasvamp, även känd som volgasvamp eller tesvamp. Svampen får sedan jäsa med en teblandning under en tid innan den är redo att drickas.

Att göra sin egen kambucha är en process och tar tid, men på grund av det ökande intresset för de hälsosamma effekterna av kombucha så finns det numera färdig kambucha att köpa. Du hittar kambucha både som färdig dryck på flaska och som lösviktste som du kan läsa mer om här.

Historisk bakgrund av Kambucha

Kombucha har en rik historisk bakgrund som går tillbaka så långt som 5000 år i tiden. Kombucha sägs härstamma från Kina, för att därefter ganska snabbt sprida sig till bland annat Japan och Korea. Kombucha började först bli känt i resten av världen under 1900-talet.

På 1920-talet gjordes det en hel del vetenskaplig forskning i Ryssland om Kombucha där det kom att betraktades som ett hälsoelexir. Under anda världskriget fick ryska soldater kombucha för att motverka mag- och tarmproblem som ofta uppstod på grund av de primitiva förhållanden i armén. Senare upptäckte ryska forskare att hela regioner av deras stora land inte alls drabbades av cancer och drog slutsatsen att kombucha var anledningen.

På 1950-talet fortsatte forskningen och en serie med experiment gjordes för att ta reda på exakt vad det är i kombucha som var så bra. 1951 publicerade Russian Academy of Sciences en studie som beskrev den ökade cancerresistensen vid ett dagligt intag av kombucha.

Även forskare i Tyskland plockade upp på kombuchans hälsofrämjande påståenden och utförde därefter egna forskningsexperiment. Det blev dock inte mycket dokumenterat då det kalla kriget gjorde att andra områden fick prioritering. Under 60-talet började Österrikiska forskare intressera sig för Kombucha och kom fram till att den var nyttig tack vare sin bakteriekultur.

Det var först under 1990-talet, som Kombucha kom till USA. Med takt att intresset ökade  utfördes en studie vid Cornell University i USA (1) för att identifiera kombuchas hälsofrämjande egenskaper. De positiva effekterna av kombucha tillskrivs förekomsten av glukonsyra, 2-keto-glukonsyra, ättiksyra, probiotikabakterier, mineraler och enzymer. Dessutom innehåller kombucha en betydande mängd antioxidanter, särskilt om den bryggs på vitt eller grönt te.

1993 fick kombuchan sitt stora genombrott i USA när grundaren av en av USAs största hälsokostkedjor Tom Valentine, skrev en lång artikel i Search for Health om Kombucha. Detta satte igång en explosion av hälsodebatter i media kring Kombucha och dess hälsofrämjande egenskaper.

Enligt en studie (2) från 2008 har kombucha “excellenta antioxidativa egenskaper”. Att drycken innehåller antioxidanter kan förklara dess påstådda antiinflammatoriska och immunförsvarshöjande egenskaper.

Kombucha idag

Idag är kombucha en hälsodryck som mer och mer börjar etablera sig här i Sverige. För ett par år sedan fick man nöja sig med att beställa från utlandet eller göra sin egen, men idag finns det färdig att köpa från t.ex. märket Svensk kombucha.

Oavsett om du är en hälsofantast eller inte så kan jag inget annat säga än att detta te är något av de godaste teerna som jag någonsin druckit. Fylligare eller rikare smak på te är nog svårt att hitta.

Återförsäljare av Svensk Kombucha hittar du här

Vad är kombucha

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARC.J. Greenwalt, R.A. Ledford, and K.H. Steinkraus Department of Food Science Cornell University New York.

(2) Nguyen, VT; Flanagan, B; Gidley, MJ; Dykes, GA (2008). "Characterization of cellulose production by a gluconacetobacter xylinus strain from kombucha". Current Microbiology 57 (5): 449–53. doi:10.1007/s00284-008-9228-3. PMID 18704575.

Ernst E (2003). "Kombucha: a systematic review of the clinical evidence". Forschende Komplementarmedizin und klassische Naturheilkunde 10 (2): 85–87. doi:10.1159/000071667. PMID 12808367.

Dufresne, C.; Farnworth, E. (2000). "Tea, Kombucha, and health: a review". Food Research International 33 (6): 409–421. doi:10.1016/S0963-9969(00)00067-3. ISSN 0963-9969.


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Maja J september 11, 2015 kl. 16:22

Tack för info. Jag har länge undrat vad kombucha egentligen är. Så nu ska jag verkligen prova.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: