Havtornsbär bidrar till friskare slemhinnor

by Mikaela Bjerring on 16 september, 2011 · 2 comments

in Blogg, Hälsa, Hudproblem, Immunsystemet, Kosttillskott, Örtmedicin, Superfoods

Havtorn är ett ett orangegult bär med ett högt näringsinnehåll och unikt för sitt rika innehåll av omega-7.  Fettsyran bidrar bland annat till att hud och slemhinnor håller rätt fuktbalans. Vid torr hud och torra och sköra slemhinnor kan omega-7 som finns i havtorn bidra till att återställa fuktbalansen.

 

Havtornbär för torra slemhinnor

Betydelsen av återfuktade slemhinnor

Våra slemhinnor består av speciella celler som täcker kroppens mag-tarmkanal, ögon, mun, luftvägar, urinvägar och underliv. Funktionen av slemhinnorna är att skydda dessa organ från direkt kontakt med den yttre miljön. De fungerar som en barriär åt de känsliga organen på samma sätt som huden ger skydd åt kroppens utsida.

Våra slemhinnor fungerar som ett filter och alla ämnen som tas upp av kroppen eller lämnar kroppen måste först passera dessa. Syre och näring släpps igenom medan bakterier och föroreningar hålls ute. Våra slemhinnor spelar alltså en mycket viktig roll för vårt immunförsvar och vårt välbefinnande. Problem med sköra slemhinnor kan ge upphov till svampinfektioner, hudproblem, ögontorrhet, muntorrhet, magsår, urinvägsbesvär och andra problem i underlivet. En försvagad nässlemhinna gör oss även mer mottagliga för influensa och förkylning. Välmående slemhinnor är alltså nödvändigt för hälsan.

Att få i sig omega-7 genom havtorn

Havtorn innehåller rikligt av den kroppsegen fettsyra omega-7 som finns i hudens och slemhinnornas cellmembran. Kroppen kan alltså själv producera Omega-7, men problemet är att mängden minskar med stigande ålder. Även yttre faktorer som t.ex. stress eller dålig kosthållning påverkar kroppens produktion av Omega-7 fettsyran vilket då kan ge upphov till sköra slemhinnor.

Det var redan för ca 800 år sedan som man upptäckte att havtorn har en välgörande effekter vid hudproblem, för sårläkning, och problem med mage och underliv av olika slag. Havtornsextrakt har en lång medicinsk historia från Ryssland och Kina. Under 15 år har man även studerat havtorns egenskaper och användningsområde vid Universitet i Åbo, Finland. Forskning och kliniska studier bekräftar havtornsbärens egenskaper för att hjälpa och stödja slemhinnornas välmående så de blir återfuktade och kan fungera optimalt (1), (2), (3).

Kosttillskott och produkter med havtorn är tex:

 

 
KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Wikipedia.org/wiki/Havtorn

(2) Sea buckthorn, Agriculture and Agri-Food Canada.

(3) Seabuckthorn A Healty and nutrition fruitsICRTS. Information om tidig och traditionell användning av havtorn.

Spara

Spara

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Mia Holm september 18, 2014 kl. 08:07

Havtorn är ett underbart litet bär fullt med näring och sååå gott 🙂

Svara

2 Anna Jansson september 18, 2014 kl. 08:11

Jag fick rådet att prova havtorn för mina torra slemhinnor och oj så bra det var! Jag blev av med mina problem och som ett plus så har min hud har aldrig varit bättre 🙂 Även rynkorna verkade slätas ut en hel del. Så havtorn är definitivt mitt favoritbär 🙂 Jag kommer alltid inkludera tillskott av havtorn i min kost 😉

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: