Hitta kiropraktor

by Mikaela Bjerring on 1 september, 2012 · 0 comments

in Alternativ medicin, Blogg, Psykisk hälsa, Stress


De allra flesta drabbas någon gång av smärta eller nedsatt funktion i nacke, axlar och rygg. Vanliga orsaker är tunga lyft, stillasittande arbete, statiska rörelser, överdriven träning, idrottsskador och stress. Det är vid dessa tillfällen viktigt att behandla dessa smärtor innan det utvecklas till långsiktiga problem så som kronisk smärta och värk.

Vissa gånger kan det räcka med att enbart låta kroppen vila och återhämta sig själv. Vid andra tillfällen så kan man behöva söka hjälp hos t.ex en kiropraktor för att komma tillrätta med sina problem.

Kiropraktik är en behandlingsform som grundades för mer än 100 år sedan. Ordet kiropraktik kommer från grekiskan och betyder ”att behandla med händerna”. Idag är detta det tredje största primärvårdsyrket i västvärlden, bara läkargruppen respektive tandläkargruppen är större.

Kiropraktik används både vid behandling och förebyggande åtgärder av funktionella besvär från leder, muskler, senor, ligament och deras relation till nervsystemet. Kiropraktisk teori utgår från att störningar i en leds rörlighet påverkar nervsystemet och ger upphov till olika besvär och smärttillstånd.

Som grund till behandlingen utgörs ortopediska och neurologiska undersökningar som utgörs av palpationstekniker (känna för hand). Vid undersökningen kartlägger man spänningar, ändrade rörelsemönster och svullnader i kroppen. Med olika palpationstekniker undersöker sedan kiropraktorn hur leder och muskler arbetar. Även patientens arbetssituation, fritidsaktiviteter och den generella fysiska aktivitetsnivån räknas in för att kiropraktorn ska kunna ge den bästa vägledningen till patienten.

Olika manipulationstekniker är en vanlig del i den kiropraktiska behandlingen, där den mest centrala delen är justering av ryggraden för att återställa den rörlighet som är inskränkt. Detta för att återställa funktionen i leden och därigenom även muskulaturens och nervernas funktion. Även mjukdelsbehandling kan ibland vara nödvändigt.

Hitta kiropraktor kan du göra på LKR:s internetportal (legitimerade kiropraktorers riksorganisation). Varje kiropraktor har i portalen en egen infosida/webbplats med adress, telefon, öppettider, mailadress, domänadress samt annan intressant information.Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: