Magnetterapi

by Mikaela Bjerring on 17 oktober, 2012 · 3 comments

in Alternativ medicin, Blogg, Kroppsvård, Sjukdomar - Symtom, Stress, Träning

Lider du dålig blodcirkulation, stela och kalla fötter? Har du problem med smärta och stelhet i muskler och leder eller kanske sömnsvårigheter? Då kanske magnetterapi är något för dig!

 Magnetterapi

Att försöka stärka hälsan med magnetism är ingenting nytt. Metoden användes redan på 1700-talet, men intresset dalade i takt med framstegen inom medicinen. Under senare årtionden har metoden åter uppmärksammats, men nu som en alternativ behandling. Idag finns det madrasser,  kuddar, sulor, armband, zonterapitofflor m.m. som bygger på denna välbeprövade alternativa terapi.

Hur fungerar då magnetterapi?

Många undrar nog vad magneter kan göra för hälsan! Är vår kropp magnetisk? Faktum är att vår kropp är full av elektriskt laddande partiklar (1).

Alla våra celler i kroppen förses med näringsämne och gör sig av med slaggprodukter genom joner vilket är elektriskt laddade partiklar. Till exempel så transporteras syre runt i kroppen med positivt laddade joner, järnjoner som finns i hemoglobinet i de röda blodkropparna. Hemoglobinet tar även med sig slaggprodukten koldioxid i retur så vi blir av med det via andningen (1).

Allt levande är också beroende av svaga inre magnetfält som kontrollerar våra kroppsfunktioner så som hjärnvågor, hjärtrytmen, nervimpulser och mycket annat. Det är detta magnetterapi stimulerar. Det är speciellt utformade magneter som skapar en cirkulär växelverkan som då stimulerar jonerna och deras rörelse. Detta gör att blodcirkulationen förbättras, tillför mer syre och näringsämne och kroppen gör sig samtidigt av med mer slaggprodukter. Det finns även en mängd vetenskapliga studier som visat att magnetterapi bidrar till en smärtlindring via nervbanorna (1) (2) (3).

Mycket forskning om magnetfälts inflytande på levande organismer har utförts. Inför arbetet med att utveckla en förbättrad teknologi, gjorde arbetsteamet runt Gerhard Fischer en litteraturstudie på mer än 6000 vetenskapliga arbeten (2).

Doktor Ulrich Warnke har gett en förklaring till hur magnetterapi fungerar: ”Genom det pulserande magnetfältet uppstår starka elektriska potentialskillnader över blodkärlsväggarna. Detta uppstår då det inducerade elektriska fältet främjar en kraftfullare jontransport. Detta i sin tur leder till att de tryckreceptorer som sitter i blodkärlsväggarna signalerar om en förändring som i sin tur leder till en utvidgning av blodkärlen. Detta innebär i sig en terapeutisk effekt: en bättre genomblödning som också höjer andelen syre i blodet jämte vävnadernas tillgång till andra näringsämnen” (2).

I kliniska studier delade man in patienterna i fem kategorier efter behandlingsresultat. De som uppnått en mycket stor förbättring, de med stor förbättring, de med tillfredsställande resultat, de utan resultat och de som fått en försämring. För de tillstånd där man fått en mycket stor eller stor förbättring sammanfattas dessa nedan (2):

 • Kroniska sjukdomar i skelett och rörelseapparaten 83%
 • Kroniska reumatiska sjukdomar 78%
 • Benbrott, frakturer 74%
 • Bristande sårläkningsförmåga 71%
 • Luftrörskatarr 64%
 • Ålderdomssvaghet 63%
 • Akuta reumatiska sjukdomar 63%

Vid en studie utförd i samarbete med Spenshults Reumatikersjukhus och FoU-chef Stefan Bergman, visades följande mycket positiva resultat:

Sömnen förbättras något i alla fyra dimensionerna genom magnetterapi (3):

 • Att somna på kvällen.
 • Att inte vakna under natten.
 • Att känna sig utvilad.
 • Att inte vakna för tidigt.

Hur magnetterapi påverkar blodcirkulationen

Magnetterapi bidrar till att jontransporten går snabbare vilket leder till en ökad blodcirkulation. Ökat blodflöde bidrar till bättre syretransporten i blodet och gör att slaggprodukter lättare transporteras bort från våra celler. Detta resulterar till bland annat mindre träningsvärk, smärta och stelhet.

När vi är trötta och stressade har man kunnat se att röda blodkroppar har en förmåga att klumpa ihop sig. Vibrationen som uppstår av magnetfältet gör att de röda blodkropparna dras isär och det blir fler flexibla röda blodkroppar som transporterar syre. Detta i sin tur resulterar till att hjärtat inte längre behöver arbeta med samma tryck för att transportera blodet i kärlen, vilket gör att blodtrycket kan sjunka och blodproppar förebyggs.

Även syresättningen kommer att öka vilket gör att vi känner oss piggare, ger ökad uthållighet, ökad prestationsförmåga och förbättrad motståndskraft att stå emot sjukdomar. (4)

VelloFlex magnetkudde

MagnetkuddeVelloFlex magnetkudde är ett bra komplement för dig med magnetmadrassen eller ett alternativ för dig som vill fokusera magnetterapin till axlar, nacke och huvud. Kudden innehåller VelloFlexs patenterade cirkulära magnetteknologi som optimerar effekten. Är CE-registrerade som medicinsk utrustning. Kudden är tillverkad med höga krav på kvalité och materialval och finns som mjuk, medium eller hård. Här kan du läsa mer om: VelloFlex Magnetkudde

VelloFlex magnetmadrass

MagnetmadrassVelloFlex magnetmadrass har det mest omfattande magnetsystemet av alla VelloFlexs produkter. Magnetmadrassens magnetlager består av totalt 495 magnetfält. Det har sin grund i ett heltäckande lager av 9 st VelloFlex Orginal magnetband. De är patenterade och CE-registrerade för sin cirkulära uppbyggnad. Varje magnet i banden har en styrka på 500 Gauss. Vid nacken och ryggen är magnetsystemet förstärkt med två VelloFlex DELTA magnetband. Detta är en kombination av VelloFlex orginalmagneten och neodymmagneter. Kombinationen gör VelloFlex DELTA till en extra stark och effektiv magnet som har förmågan att penetrera kroppen på ett bra sätt. Varje magnet i VelloFlex DELTA-band har en styrka på mellan 1000-1200 Gauss. Här kan du läsa mer om: VelloFlex Magnetmadrass

Zonterapitofflor

Zonterapitofflor är en typ av magnetterapi.

Zonterapitofflor är en typ av magnetterapi.

Zonterapi är en traditionell kinesisk läkekonst som används i över 5000 år. Zonterapitofflor är ett exempel på magnetterapi. De innehåller små magneter som kan bidra till ökad blodcirkulation, minskad värk, ge ökad prestation samt bättre sömn. Jadesten anses verka lugnande för själen.

Enligt traditionell kinesisk medicin är ett fritt flöde av qi och livskraft genom kroppens energikanaler en förutsättning för god hälsa. Dessa kanaler, eller meridianer som de även kallas, börjar och slutar på händerna och fötterna. Genom att applicera tryck på rätt punkter påverkas flödet i meridianerna så de balanseras

Zonterapi verkar genom att stimulera punkter på händer och fötter och därmed påverka hälsotillståndet i motsvarande delar av kroppen. Våra kroppsdelar är anslutna till varandra genom nervsystemet och när dessa punkter stimuleras med zonterapi skapas kommunikation som stimulerar de kroppsdelar de är anslutna till.

Empiriska erfarenheter visar att fötterna är särskilt mottagliga för zonterapi. Detta lär bero på deras känslighet och att de utgör ytterligheter i nervsystemet.

Rekommenderad användnings tid: 10-30 minuter per tillfälle. Om det känns ömt kan du börja med 5 minuter och sedan öka tiden gradvis.

Här hittar du återförsäljare av: Zonterapitofflor

Här hittar du återförsäljare av: VelloFlex Magnetmadrass och VelloFlex Magnetkudde

 

 

 KÄLLOR & REFERENSER(1) boken ”Magnetterapi för läkning och smärtlindring” av Roger Coghill.

(2) Modern vetenskap om magnetterapi: http://www.2000taletsvetenskap.nu/tidning/97nr3/97-3art6.htm

(3) magnetterapi har en positiv inverkan på blodflödet: Examensarbete i Sjukgymnastik, Avd. för sjukgymnastik Inst. för Medicin & Hälsa, författare: Anna Petersson & Hanna Svensson

(4) www.magnetmadrass.se/sjukskoterskan-forklarar/

(5) Zonterapi: Boken om zonterapi och reflexologi (2011) Tukan Förlag, ISBN: 9789174012217Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Eva-Lena A juni 11, 2014 kl. 12:17

Magnetmadrassen är otroligt bra! Sover som en stock och det har hjälpt min ledsmärta, skulle inte vilja vara utan den nu!

Svara

2 Margit juni 11, 2014 kl. 12:30

Jag har själv mycket bra erfarenhet av magnetterapi!

Svara

3 Magnetterapi mars 18, 2015 kl. 15:34

Riktigt matnyttig artikel! Tackar och bockar så mycket.
Mvh

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: