Huskurer vid halsbränna och orolig mage

by Mikaela Bjerring on 17 juli, 2014 · 2 comments

in Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Mage - Tarm, Örtmedicin

En femtedel av alla svenskar har problem med halsbränna och sura uppstötningar. Dessa besvär är obehagliga och kan ge en dålig andedräkt, irritera halsen och fräta på tänderna. Här följer några huskurer som du kan använda dig av när problemen uppstår.

Halsbränna beror på saltsyra som avsöndras i magsäcken och orsakar irritation när den stiger upp i matstrupen. Syran når matstrupen när slutmuskeln mellan matstrupen och magsäcken öppnar sig på eget bevåg och låter syran stig uppåt. Normalt rör sig saltsyran som finns i magvätskan i riktning mot tunntarmen. När saltsyran rör sig mot fel håll talar man om reflux och därför kallas inflammation i matstrupen refluxsjukdom.

Huskurer vid halsbränna, sura uppstötningar och reflux.

Huskurer vid halsbränna, orolig mage och tarm

 • Ta en tsk Molkosan och blanda med ett glas vatten och drick.
 • När halsbrännan uppstår prova att tugga på ett par sötmandlar.
 • Blanda några droppar japansk pepparmyntsolja, blanda med vatten och drick. Hjälper mot orolig mage och halsbränna.
 • Kamomillte har länge använts både för sin avslappnande effekt mot stress och för att neutralisera magsyra. Drick en kopp på kvällen för en lugnare mage, och bättre sömn.
 • Gurkmeja är en extremt nyttig krydda som får mer och mer uppmärksamhet för sina hälsosamma egenskaper. Stödjer bland annat matsmältningen och minskar surheten. Kan intas genom att använda i matlagning, eller blanda med vatten och drick. För dem som inte gillar smaken finns det Gurkmeja i kapslar
 • Aloe Vera juice kan effektivt lindra irritation i halsstrupen vilket ofta uppstår vid återkommande halsbränna. Drick Aloe Vera innan måltider.
 • Ingefära är ytterligare ett traditionellt hjälpmedel mot halsbränna. Kan även hjälpa mot illamående och åksjuka. Ingefära kan användas i maten, ätas rå eller drickas som te genom att lägga det i kokat vatten och låta det dra i några minuter.
 • En mogen banan kan hjälpa till att stödja magsyran och är ofta till hjälp mot matsmältningsbesvär och förhindra halsbränna.
 • Vatten kan snabbt späda ut magsafterna och därmed mildra halsbränna och sura uppstötningar. Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten under dagen.
 • Bikarbonat har förmågan att neutralisera syra vilket gör att den snabbt kan mildra halsbränna när magsaft läcker upp i halsen. Blanda en tesked bikarbonat i 2,25 dl vatten och drick.
 • Naturmedicin vid halsbränna – Det finns även en hel del naturläkemedel och örter som har en lång traditionell användning för att förebygga och hjälpa vid halsbränna och sura uppstötningar. Dessa hittar du på hälsokostbutiken vilka du kan läsa mer om här .

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Tove juli 23, 2014 kl. 09:49

Jag är så glad att jag hittade hit. Jag får väldigt ofta halsbränna och det är verkligen plågsamt. Jag ska prova dina tips 🙂

Svara

2 Hanna Å juli 23, 2014 kl. 09:50

Bra tips 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: