Jojobaoljans unika egenskaper

by Mikaela Bjerring on 31 augusti, 2012 · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Anti-aging, Blogg, Hudproblem, Kroppsvård

Jojobaolja är en antiseptisk olja som utvinns av fröna från jojobaträdet. Av alla oljor om finns i naturen så är jojobaolja den som är mest lik hudens egen olja. Jojoba är mjukgörande, vårdande samt skyddande och passar till både ansikte och kropp.

JojobaoljaEgenskaper av jojobaolja

Tecken tyder på att jojobaolja passerar en del barriärer och går in i huden på ett sätt som inga andra oljor lyckas med, och därmed vårdar och återfuktar på djupet. Jojobaolja anses balansera talgproduktionen och hjälpa både vid underproduktion (torr, rynkig, grov, åldrad och lättirriterad hy) och överproduktion (fet hy med akne).

Jojobaolja vid fet hy

Jojobaolja är inte portilltäppande, vilket innebär att den lämpar sig för de som lätt får tilltäppta porer och finnar men ändå vill återfetta.
 Jojobaoljan löser även upp gammalt talg och normaliserar talgutsöndringen som är uppkomsten till kvisslor och finnar. En annan effekt jojobaolja kan ha på fet hy är att den balanserar sebumproduktionen, genom att ”övertyga” huden om att den inte alls är torr så den slutar fjälla och överproducera olja. Denna olja kan tränga djupare ner i hudlagren än andra oljor och har därför möjlighet att transportera andra nyttiga ämnen dit där de har bäst effekt.

Jojobaolja vid torr, grov eller åldrande hy

Jojobaolja kan användas som fuktighetsbevarande hudolja eller blandas med andra oljor efter behov. Den sägs vara utmärkt på psoriasis och torra eksem och ha viss ”reglerande” effekt på bakterier. Den kan alltså vara ett bra medium för andra verksamma ämnen som man vill arbeta in, t. ex. som grundolja i ansiktsolja. Jojobaolja anses reglera fuktigheten hos huden och därför vara väldigt effektiv vid torr, grov och åldrande hud så väl som vid fet och bland hy.

Jojobaolja för hår och hårbotten

Att använda jojobaolja i håret är väldigt fördelaktigt och ger en positiv effekt på seborré, mjällbildning och torra eksem i hårbotten samt vid fet eller torr hårbotten. På grund av jojobaoljans mångsidighet så är det en av de mest använda ingredienser som används i naturliga och bra schampo och balsam idag.

Precis som med huden så behöver även din hårbotten bli återfuktad. Många människor tar ofta miste på torr hårbotten och förväxlar det istället för mjäll. Genom använda jojobaolja i håret så återfuktas den torra hårbotten på djupet ända ner till porerna för att stanna där utan att avdunsta.

Så om du har problem i hårbotten eller svagt hår så är jojobaolja ett bra val. För den som lider av håravfall kan orsaken vara att hårsäckarna är blockerade av ex sebum. Om du har hårsäckar som är igentäppta så kan det leda till att hårstråna går av. Jojobaolja bidrar till att lösa upp tilltäppta hårsäckarna och på så vis kan detta bidra till att minska problem med håravfall.

Återförsäljare av jojobaolja hittar du här

 

 KÄLLOR & REFERENSERwww.shenet.se/ravaror/jojobaolja.html

Finn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 52-53, ISBN: 91-974063-7-6

Bildkälla: Fotograf: Kenneth Bosma , Wikimedia commons- wikimedia.org/wiki/File:Jojoba.jpg

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: