Kontrollera vikten med GI metoden

by Mikaela Bjerring on 8 juni, 2011 · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Kost

GI står för glykemiskt index och är ett sätt att rangordna livsmedel efter blodsockersvar Det är en kosthållning där man kontrollerar vikten genom GI metoden. Ola Lauritzson och dess övriga grundare var pionjärer och bland de första att introducera GI metoden i Sverige.

Grundtanken bakom GI-metoden ligger i att det inte bara är hur mycket man äter som påverkar hälsan, utan även hur ”snabb” maten är. I början möttes GI med blandad kritik, men har under senare år etablerat sig som en erkänd och effektiv metod som fått många att må bättre och samtidigt få koll på vikten. Forskare världen runt har i flertalet studier gett stöd åt GI metoden och dess framgångsrika effekter på viktminskning.

Vi mår bäst av en jämn blodsockernivå
Vi mår inte bra av pendlade blodsockervärden eller för höga insulinvärden. När blodsockervärdet sjunker snabbt kan man uppleva ett tydligt sötsug . Resultatet blir att man stoppar i sig mer kalorier än kroppen egentligen behöver. Man kan känna starka humörsvägningar, energinivån sjunker och även huvudvärk och illamående kan förekomma.

När insulinvärden växlar snabbt, sliter det på kroppen och kan resultera i en störd ämnesomsättning som antingen inte arbetar alls eller arbetar på maximal nivå. När blodsockernivån fortsätter att pendla upp och ner gång på gång kan detta bli skadligt. kroppen svarar som ett skydd med att minska känsligheten för insulin.
Den minskade insulinkänsligheten gör att sötsuget efter sockerpeakarna ökar. Man tvingas då att äta mer snabba kolhydrater för att få samma effekt och en självdestruktiv cirkel har skapats. Denna onda cirkel ökar risken markant för bland annat övervikt, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
Långsamma kolhydrater har ett lågt GI. Ju lägre GI som ett livsmedel har under ju längre tid kommer energin att fördelas över tiden. Det innebär att vi får en lugn och jämn blodsockernivå.

Klicka här för att gå till shop för Hälsokost – Kosttillskott

Kontrollera vikten med GI metoden

Kontrollera vikten med GI metodenViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: