Kosttillskotten som kan vara effektiva vid pollenallergi!

by Mikaela Bjerring on 31 maj, 2014 · 4 comments

in Allergier - Astma, Blogg, Forskning, Kosttillskott, Sjukdomar - Symtom

Pollenallergi kan vara mycket påfrestande för den drabbade då personen går runt med en ständig inflammation i kroppen. Detta påverkar den allmänna hälsan, välbefinnandet och livskvalitén i allra högsta grad. Men det finns kosttillskott som innehåller en kombination av näringsämnen som kan vara värt att prova vid pollenallergi.

Pollen

Kopplingen mellan pollenallergi och immunförsvaret

Vid allergi hamnar kroppens immunsystem i obalans och reagerar mot ett ämne som farligt även då det inte alls är skadligt. Det kan exempelvis vara pollen, pälsdjur, damm eller kvalster. För att bli av med ”det farliga ämnet” sätter kroppen igång en inflammatorisk reaktion.

Den allergiska reaktionen är påfrestande för kroppen och gör att man blir trött och energilös. Varför vissa personer utvecklar pollenallergi finns det inte ett enkelt svar på. Ärftliga anlag kan vara en anledning, men arvet räcker inte som den enda förklaringen. Man vet ännu inte idag vilka genetiska orsaker som ligger bakom varför vissa personers immunförsvar agerar felaktigt.

Immunförsvaret är kroppens skydd mot främmande celler och ämnen. När ett främmande ämne kommer in i kroppen uppmärksammar immunsystemet oss på att något inte står rätt till. Om vi inte hade vårt immunsystem, så skulle vi inte ha förmågan att veta när vi är friska eller sjuka vilket är en avgörande faktor för överlevnad. Immunförsvarets uppgift är som sagt att skydda kroppen mot bakterier, virus, svampar, parasiter och andra främmande ämnen. Hos en del reagerar immunförsvaret dock även på ämnen som normalt är ofarliga. Det är det som kallas allergi.

Studier om olika näringsämnen vid pollenallergi

När ditt andningsorgan är irriterat kan rodnad och svullnad visa sig på grund av frisättningen av histaminer. Quercetin har rapporterats ha en antihistamin effekt och laboratorietester har visat att quercetin påverkar intracellulära enzymer och kan bidra till att hämma histamin frisättning (2). Detta kan ofta ge lindring vid rinnande ögon och näsa, samt svullnad i ansiktet.
Quercetin (antioxidant), bromelain (enzym) och C-vitamin har tillsammans visats sig mycket effektivt för att bli av med symtom av pollenallergi.

I en annan studie jämfördes effekten av quercetin vid kontakteksem och ljuskänslighet. Forskarna fann att quercetin är effektivt för att hämma rodnad – tillskott av quercetin visade signifikant förbättring i båda förhållanden (3).

En studie som utfördes 2013 (4) visade att quercetin hämmar ett enzym som bryter ner signalproteiner vilket ger svullnad och luftvägsförträngning. Quercetin orsakade en uppmjukning av luftvägarnas glatta muskulatur, vilket tyder på att tillskott av quercetin möjligtvis kan vara en terapeutisk lösning för personer som lider av övre luftvägsbesvär. (3) Förhoppningsvis kommer mer forskning att fortsätta att undersöka denna möjlighet.

Kosttilskottet Pollazym kan hjälpa vid pollenallergi

PollaZym

PollaZym från Alpha Plus är ett kosttillskott framtaget speciellt för att stödja kroppen vid pollenallergi. Det är ett enzymtillskott som innehåller de aktiva ämnena quercetin, proteas, bromelain, C-vitamin, papain och mangan. C-vitamin har flera positiva effekter i kroppen, bland annat bidrar den till immunförsvarets normala funktion och dessutom motverkar den trötthet och utmattning. Mangan är en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Quercetin har starka antioxidantiva egenskaper och Bromelain som utvinns från Ananas är en mycket effektiv form av enzym. Tillsammans bygger dessa näringsämnen upp kroppens försvar. En annan positiv egenskap av PollaZym är att det inte ger biverkningar så som trötthet som allergimediciner kan ge.

Här hittar du kosttillskotten PollaZym 

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Studie om probiotika och pollenallergi: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22728633

(2) Chirumbolo S. Rollen av quercetin, flavonoler och flavoner i modulera inflammatoriska cellernas funktion. Inflamm Allergi läkemedelsmål. 2010 september, 9 (4) :263-85.

(3) Weng Z, Zhang B, Asadi S, Sismanopoulos N, Butcher A, Fu X, Katsarou-Katsari A, Antoniou C, Theoharides TC. är Quercetin effektivare än cromolyn blockera human mastcell cytokinfrisättning och hämmar kontakteksem och ljuskänslighet hos människor . PLoS One. 2012, 7 (3): e33805. doi: 10.1371/journal.pone.0033805. Epub 2012 28 mars.

(4) Townsend EA, Emala CW Sr Quercetin slappnar akut luftvägarnas glatta muskulatur och potentierar-agonist inducerad relaxation via dubbla fosfodiesteras hämning av PLC-och PDE4. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2013 Jul 19.

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 KikkiSandström juni 1, 2014 kl. 18:35

Intressant. Jag har vänner som är superallergiska såhär års. Ska tipsa 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring juni 1, 2014 kl. 18:49

Det är många som går runt med svåra allergiska besvär under vår och sommar och det är verkligen synd! Att inte kunna njuta fullt ut av sommar, värme och sol!

Svara

3 Marie juni 2, 2014 kl. 10:13

Min syster hade svår pollenallergi och hon blev tipsad om att ta tillskott av quercetin och c-vitamin. Idag känner hon knappt av någon symptom!

Svara

4 Carina M juni 2, 2014 kl. 10:14

Superbra tips! Ska dela vidare 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: