Kryddad mat ger bättre hälsa!

by Mikaela Bjerring on 13 januari, 2011 · 2 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Immunsystemet, Kost, Kosttillskott, Örter - Kryddor, Örtmedicin

I många länder och kulturer används örter och kryddor flitigt, både som smakförstärkare och för dess läkande/hälsofrämjande egenskaper. Att krydda maten kan bidra till mer än enbart välsmakande mat – vår kryddhylla är mer eller mindre rena medicinskåpet.

Många örter är adaptogener vilket betyder att de stabiliserar och balanserar vitala kroppsfunktioner. Dessa bidrar till att skydda kroppen från yttre angrepp så som fysisk- och psykisk stress.

Kryddor och örter kan bidra till bättre hälsa

Kryddor och örter kan bidra till bättre hälsa

Örter och kryddor är även rika på näringsämnen och innehåller enligt studier mer antioxidanter än frukt och bär. En undersökning i USA studerade koncentrationen av antioxidanter i fler än 1000 livsmedel och drycker. Per gram visade det sig att kryddor och örter innehöll mer antioxidanter.

Förutom antioxidanter tillför kryddor och örter en variation till maträtter genom doft, smak och färg. Kryddor är kalorifattiga och innehåller inga nämnvärda mängder av fett, kolhydrater och salt. De är därför utmärkta för smaksättning när man vill ersätta onyttigt fett, socker och salt.

Här hittar du Örtmedicin och hälsokost

Läs mer: Örter, naturmedicin

Relaterade inlägg: Örter och kryddor rena medicinen

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4


Bildkälla: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spices_22078028.jpg

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Energibruden.se januari 13, 2011 kl. 12:49

Min favorit är indiska rätter. De använder massvis av curry, kanel, kardemumma, gurkmeja som har fantastiska hälsoeffekter. Mycket bättre att förebygga än att bota 🙂
Jag brukar blanda i kanel (som stabiliserar blodsockerhalten) i min gröt, även kardemumma. Det är hur gott som helst.

Här är ett av mina favoritrecept (lätt och snabbt att laga)

Vegetarisk currylinsgryta

1 sötpotatis – tärnad i stora bitar
1,5 dl röda linser
1 gul lök hackad
2-3 vitlöksklyftor – krossade och frästa med lök och kryddor
Örtsalt och olivolja
0,5 tsk curry
0,5 tsk spiskummin mald
0,5 tsk kummin hel
1 msk dijonsenap
Salt, peppar och efter smak

Stek lök och vitlök tillsammans med kryddorna. Tillsätt sedan vatten, röda linser och potatisen. Kokas tillsammans.

Svara

2 Mikaela januari 14, 2011 kl. 11:14

Tack! Jag ska absolut prova detta receptet:)

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: