Ladda kroppen med D-vitamin

by Mikaela Bjerring on 13 september, 2013 · 0 comments

in Blogg, Psykisk hälsa, Sjukdomar - Symtom

Tillräckligt med D-vitamin bidrar till vår hälsa och välmående på många nivåer och brist kan ligga bakom en mängd olika symtom och hälsotillstånd. D-vitamin är ett unikt vitamin då det egentligen är ett steroidhormon som påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Det har därmed en stor inverkan på vår hälsa och välmående. Brist på D-vitamin kan därmed mer eller mindre ge upphov till nästan vilka sjukdomar som helst.

Brist på D-vitamin är generellt mycket vanligt, speciellt i våra norra breddgrader. Man har kommit fram till att minst en tredjedel av den friska befolkningen har för låga mängder D-vitamin i blodet, vilket påverkar vår hälsa negativt på många nivåer. Vi är konstruerade att tillgodogöra oss D-vitamin via solen. Men eftersom vi tillbringar mer och mer tid inomhus och skyddar oss allt bättre mot solen har D-vitaminbrist kommit att bli vanligt.

Även om vi ser till att få mycket solljus under sommaren så sinar dessa depåer snabbt, och vi riskerar då att få alltför låga D-vitaminnivåer under vårt solfattiga vinterhalvår. Många experter hävdar även att vi borde ta kosttillskott D-vitamin året om för att må bra och främja hälsan (1) (2).

Forskare har kommit fram till att immunsystemet inte kan aktiveras utan D-vitamin. Därmed har vitaminet tre centrala funktioner: reglering av immunförsvaret, reglering av cellväxten och reglering av hormonbalanser (3).
Hos personer med låga nivåer av D-vitamin ses en större förekomst av både autoimmuna sjukdomar och av virusinfektioner som förkylningar och influensa (4).

Genom att D-vitamin främjar bildandet av Leptin, som är ett hormon som signalerar när kroppen fått i sig tillräckligt med föda (mättnadssignal), så kan tillräckliga nivåer av D-vitamin i kroppen ha betydelse när man vill uppnå viktminskning (5).

Tillskott av D-vitamin kan också vara effektivt för att förbättra funktionen hos skelettets muskler visades i en studie som presenterades vid the Society for Endocrinology årliga konferens som hölls i mitten av mars 2013 . Studiens resultat kan förklara den fysiska trötthet som ofta upplevs av patienter som lider av D-vitaminbrist.
d-vitaminflytande_mcap

Vitamin-D bidrar även till :
• Normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor.
• Normala kalciumnivåer i blodet.
• Bibehålla normal benstomme.
• Bibehålla normal muskelfunktion.
• Bibehålla normala tänder.
• Immunsystemets normala funktion.
• En roll i celldelningsprocessen
och mycket mer…

Kosttillskott av D3-vitamin
Ett pålitligt D-vitamin är av märket Holistic. Om man inte kan eller vill ta D-vitamin i tablettform är Holistics flytande tillskott av D3-vitamin ett bra alternativ. Tillskottet har en behaglig smak av äpple och apelsin, vilket gör det lätt att inta som ett dagligt tillskott. Det är även ett bra alternativ att ge barnen som oftast har svårt att svälja kapslar. Här kan du läsa mer om Holistic flytande D3-vitamin .

 

 

 KÄLLOR & REFERENSER(1) Holick MF, ” high prevalance of vitamin D inadequacy and implications for health, ” Mayo Clin proc.,2006;81 (3): 353-73

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5 Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3 (sidor: 222-229)

(3) http://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar

(4) http://illvet.se/anders-enevold-christensen/reglering-av-immunforsvaret

(5) http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/vitamin-d-weight-loss#sthash.ClW9JEfN.dpuf

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: