Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Äppelcidervinäger finns med i en lång rad traditionella huskurer. Det är definitivt ett livsmedel som gör sig lika bra i skafferiet som husapoteket. Här följer några exempel på användbara tips med äppelcidervinäger.

Huskurer med äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger vid muskelkramper

Om du får muskelkramp så kan du prova att blanda 2-3 teskedar äppelcidervinäger med 1 tsk honung i ett glas vatten som du sedan dricker. Muskelkramper kan orsakas av en obalans av kalcium och magnesium i kroppen och ofta återkommande kramper kan vara ett tecken på brist på mineralen magnesium. Mer om magnesiumbrist kan du läsa i inlägget “10 vanliga tecken på magnesiumbrist“.

Äppelcidervinäger vid blåmärken

En traditionell huskur för att hjälpa läkningen av blåmärken är att lösa upp en tesked salt i en halv kopp varm äppelcidervinäger. Dränk in en kompress med blandningen och applicera sedan kompressen över blåmärket. Du kommer se att blåmärket försvinner mycket snabbare.

Äppelcidervinäger vid blöjeksem

För att bli av med blöjeksem så kan du använda en blandning bestående av hälften äppelcidervinäger och hälften vatten. Badda blöjeksemen, följt av att du smörjer in huden med en naturlig olja som t.ex kokosolja eller mandelolja för att mjukgöra huden.

Äppelcidervinäger vid natthosta

Att använda äppelcidervinäger för att bli av med jobbig natthosta är en gammal huskur. Doppa en tvättlapp eller en tygbit i lite äppelcidervinäger och lägga på kudden.

Äppelcidervinäger vid urinvägsinfektion

Om du drabbas av urinvägsinfektion så är en gammal traditionell huskur att ta hjälp av äppelcidervinäger. Blanda 2 teskedar äppelcidervinäger och 1 tesked honung i ett glas med vatten och drick 4-5 gånger per dag tills urinvägsinfektionen är borta.

Äppelcidervinäger vid torr hårbotten och glanslöst hår

Om du vill att ditt hår ska få mer glans så är äppelcidervinäger helt fantastiskt. Det kan även fungera som en effektiv huskur vid torr hårbotten. Detta är även något som jag själv använder mig av regelbundet. 1 del äppelcidervinäger blandas med 10 delar kallt vatten i en skål. Blandningen använder du sedan som ett sista sköljvatten.

Äppelcidervinäger vid gikt

Äppelcidervinäger har sedan länge används som en huskur för att behandla gikt. Blanda två teskedar äppelcidervinäger och två teskedar honung i ett stort glas vatten och drick 3 gånger per dag, cirka 15 minuter innan dina huvudmåltider. Du kan även gör en kompress som du lägger över den drabbade leden. Doppa kompressen i äppelcidervinäger och fäst den sedan på området som du vill behandla. Låt den sitta kvar i minst 30 min. Alternativt så kan du göra ett bad genom att blanda 1 del äppelcidervinäger med 3 delar varmt vatten och låta den drabbade leden ligga i badet i minst 30 minuter.

Äppelcidervinäger för magen

Ett gammalt husmorstips är att inta äppelcidervinäger innan måltiden för att stödja matsmältningen, syra-basbalansen och för att förbättra insulinkänsligheten. Man brukar då blanda 1 msk äppelcidervinäger i ett glas vatten som man dricker 20-30 minuter före måltiden.

Välj rätt äppelcidervinäger

Den typ av äppelcidervinäger som du vill använda är ekologisk, ofiltrerad, ouppvärmd, opastöriserad och som innehåller något som kallas ”mamman” (The Mother). ”Mamman” visar sig som en grumlighet i vinägern. Det är strängliknande proteinmolekyler, enzymer och mineraler som filtrerad och pastöriserad vinäger inte har, eftersom det gått förlorat i allt processandet. Det är ”mamman” som utgör den hälsosamma delen av äppelcidervinäger.

 

Återförsäljare av äppelcidervinäger med “mamman” hittar du här

 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

1 kommentar

  1. Marna

    Intressant! 🙂 Ska inhandlas direkt!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close