Laurinsyra i kokosolja dödar bakterier och virus

by Mikaela Bjerring on 18 december, 2015 · 3 comments

in Blogg, Förkylning, Forskning, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Sjukdomar - Symtom

Fettsyran laurinsyra som finns i kokosolja är det största anledningen till kokosoljans många hälsosamma egenskaper. I kroppen omvandlas laurinsyra till monolaurin som kan skydda och eliminera virus och bakterier som angripit kroppen.

Ekologisk kokosolja - Laurinsyra i kokosolja dödar bakterier och virus

Sedan 1960-talet har kokosoljan antivirala, antibakteriella och svampdödande egenskaper varit kända. Genom forskning så har man sett att de medellånga fettsyrorna (MCT) i laurinsyra kan inaktivera mikroorganismer så som bakterier, virus och svampar. Mycket av denna forskning har blivit dokumenterad av bland annat, Dr Mary Enig Ph.D. (1)

En annan betydande fettsyra i kokosolja är kaprylsyra. Medan laurinsyra hjälper att skydda mot virus och bakterier, så gynnar kaprylsyra tillväxten av goda tarmbakterier. Detta hjälper immunförsvaret samtidigt som det motverkar candida (svamp) som kan finnas i tarmen. Kaprylsyra fungerar även som energi för hjärnan, vilket kan vara mycket fördelaktigt vid t.ex. Alzheimers, Parkinsons sjukdom eller vid sockeravvänjning och viktminskning. (3) (4)

Något som man ofta hör är att det inte finns någon forskning som backar upp dess hälsofördelar, men det är helt enkelt inte sant. Det har forskats flitigt om kokosoljan och dess egenskaper är kända och väldokumenterade. Det handlar nog mer om att skolmedicinen inte riktigt släpper in naturmedicin och alternativa behandlingar som ett komplement eller alternativ.

Exempel på forskning om fettsyrorna i kokosolja

En studie som genomfördes vid Georgetown University av Dr. Harry Preuss 2005 visar att laurinsyra kan vara effektiv vid behandling för antibiotikaresistenta super bakterier. Det är ett av de allvarligaste och mest svårlösta medicinska problemen som finns idag. Detta har lett till ett stort intresse inom forskning och möjligheten att använda sig av naturliga produkter för att förbättra behandlingen av infektionssjukdomar. Även om effektiviteten hos laurinsyra har bevisats så finns det ännu inga publicerade studier riktade till läkare inom skolmedicin som skulle motivera användningen av kokosolja vid behandling. (5)

Vid en studie som gjorts i Filippinerna under 2008 så fann man att kallpressad kokosolja som gavs i kombination med antibiotikabehandling kan hjälpa till att lindra symptomen av lunginflammation hos barn snabbare än antibiotikabehandling ensam. (6)

2009 så kom man genom en studie fram till att laurinsyra som finns i kokosolja var mer effektiv än antibiotika vid behandling av acne vulgaris. (7)

Forskning som utfördes i Filippinerna visade att mono från kallpressad kokosolja är jämförbar i effektivitet, eller ännu effektivare i kampen mot Mycobacterium tuberculosis som antibiotika, streptomycin, rifampicin, isoniazid och ethamburol. Studien genomfördes av Jonathan Cabardo som en del av sin avhandling för doktorsexamen i biologisk vetenskap vid University of Santo Tomas. Hans rådgivare var Dr Delia Ontengco, en välkänd mikrobiolog och professor vid UST Graduate School. (8)

En läkare i Florida fann att kokosoljan gav utmärkta resultat vid behandling av Helico pyloric bakterier i tarmen i sina patienter. De intog 1 msk kallpressad kokosolja tre gånger per dag. Resultatet man såg var lika bra eller bättre än antibiotika. (9)

Här hittar du ekologisk kallpressad kokosolja

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMary G. Enig, Ph.D. "Hälsa och näringsmässiga fördelar från kokosolja: En viktig Functional Food for the 21st Century" Presenterad vid AVOC Lauric Oils Symposium, Ho Chi Min City, Vietnam, 25 April 1996.

2. Rapporterat av ABC News den 16 mars 2012.

3. Historisk rättegång: FDA Sued över Antibiotika tillåtna i Farm Djur efter rodale.com

4. Big Farma övertygande FDA för att ta ett dopp, Alliance for Natural Health

5. Mer Goda nyheter på kokosolja, Weston A. Price Foundation

6. Redovisat i US News and World Report, 30 oktober 2008. http://health.usnews.com/articles/health/healthday/2008/10/30/coconut-oil-may-help-fight-childhood-pneumonia.html

7. Antimicrobial egendom laurinsyra mot Propionibacterium acnes: dess terapeutiska potential för inflammatorisk acne vulgaris J Invest Dermatol. 2009 Oktober, 129 (10): 2480-8. Epub 2009 23 april.

8. glycerolmonolaurat (GML) i Virgin kokosolja förstör tuberkulosbakterier See more at: https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=sv&prev=search&rurl=translate.google.se&sl=en&u=http://coconutoil.com/coconut-oil-offers-hope-for-antibiotic-resistant-germs/&usg=ALkJrhjbYDIwObPTODv5ADAyjQoVGLUONw#sthash.swEMKALy.dpuf

9. https://translate.google.com/translate?depth=1&hl=sv&prev=search&rurl=translate.google.se&sl=en&u=http://healthimpactnews.com/2012/virgin-coconut-oil-and-stomach-acid/

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Monika december 24, 2015 kl. 10:46

Sedan i somras har jag intagit en matsked om dagen som näringstillskott och denna vintern har jag faktiskt inte blivit sjuk!

Svara

2 Linda december 24, 2015 kl. 10:47

Intressant! Kokosolja är så bra till mycket, men visste inte att det var bakterie- och virusdödande. Tack för info!

Svara

3 Anna Johansson januari 4, 2016 kl. 12:18

Kokosoljan är bara bästa. Fungerar även underbart utvärtes med!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: