Lavendel – En stjärna i husapoteket!

by Mikaela Bjerring on 20 juli, 2014 · 1 comment

in Alternativ medicin, Aromaterapi, Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Mage - Tarm, Örtmedicin, Psykisk hälsa

Den väldoftande och vackra örten lavendel pryder våra trädgårdar och ängar på sommaren. Örten har varit ett flitigt använt tonikum för nervsystemet sedan medeltiden och inom örtmedicin och aromaterapi används lavendel vid bland annat stress, sömnlöshet och matsmältningsproblem. Lavendel är även ett suveränt medel vid insektsbett och för att hålla tygätande insekter så som mal och pälsängrar borta.

Lavendel i aromaterapi - torkade lavendelblommor, eterisk lavendelolja, värmekudde med lavendel.

Vid sömnlöshet och avkoppling

En av de mest kända egenskaperna av lavendel inom aromaterapi är dess förmåga att hjälpa dem som är lider av sömnlöshet. Enbart lukten av lavendel kan vara så effektiv som en kur för insomnia att somliga upplever att den kan ersätta behovet av kraftfulla sömnmediciner. För bättre sömn prova att lägga en typpåse med torkad lavendel eller eterisk lavendelolja under kudden. Det finns även vetevärmekudde med lavendel som kan användas uppvärmda, nerkylda eller som de är. Väl värt att prova om du lider av sömnlöshet.

Vid stress och spänningshuvudvärk

Lavendel kan var mycket användbar vid ångest, oro och stress. Forskare har upptäckt att lavendel ökar den typ av hjärnvågor som är associerade med avkoppling.

Häll lite lavendelolja i badvattnet eller en handfull av torkade lavendel blommor. Du kan även massera in eterisk lavendelolja vid tinningarna för avslappning eller för att bli av med spänningshuvudvärk.

Eterisk lavendelolja absorberas lätt av huden och den lugnande effekt på centrala nervsystemet kommer snabbt. Till skillnad från andra eteriska oljor så kan lavendelolja tillämpas direkt på huden utan att blandas med en bärarolja (Vissa kan dock uppleva en känslighet). Lavendel är väl beprövat och har länge använts för att avhjälpa oro, huvudvärk, sömnlöshet och stress i allmänhet.

För matsmältningen

Tyska läkare rekommenderar ofta te gjort på lavendel som stöd för matsmältningen. Lavendel är dessutom kramplösande och urindrivande.

Lavendel för huden

Lavendel har antiseptiska och antibakteriella egenskaper och är därför användbar vid akne, eksem och svampinfektioner. Örten är även smärtstillande,  lindrar klåda och sårläkande. Outspädd kan den användas på insektsbett, småsår och när man bränt sig på brännmaneter och brännässlor. På kliande vattenkoppor är den suverän. Blanda eterisk lavendel olja med lite aloe vera och badda på dom utsatta områdena.

Lavendel vid bronkit

Lavendel har antihistamin liknande egenskaper och inandning av eterisk lavendelolja kan användas vid bronkit.

Lavendel håller mal och pälsängrar borta

Sedan århundraden har människor utnyttjat torkade blommor av lavendel som medel mot mal och pälsängrar. I skåp och garderober kan man lägga lavendelpåsar som för att skydda mot tygätande insekter. Lavendel har många underbara egenskaper och är nästan ett måste i husapoteket.

Här hittar du eterisk lavendelolja , vetevärmekudde med lavendel och torkade lavendelblommor

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARKropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Hardning, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

Huskurer och botemedel, Readers digest AB, Stockholm, ISBN 91-7030-304-5

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Laila H juli 23, 2014 kl. 09:43

Vilka underbara tips! Dessa ska jag spara 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: