Lindra solbrännan med hjälp från skafferiet

by Mikaela Bjerring on 30 juli, 2014 · 3 comments

in Blogg, Hudproblem, Hudvård, Huskurer - Husmorstips

Vi har en fantastik sommar i år, med massor av sol och värme vilket gör underverk för både kropp och själ. Men det kan då även vara lätt hänt att man spenderar lite väl mycket tid under de brännande strålarna. Här är några naturliga huskurer för att behandla solbränna.

Alla brännskador kräver nedkylning, så spola ljummet vatten direkt på skadan minst 5 minuter för att minska värmen och lindra smärtan. Efter du gjort det så kan du prova något av följande:

Huskurer för att lindra solbränna

Yoghurt, honung och gurkmeja

Ett bra sätt att lindra svedan från solbränna är att smörja in den brända huden med naturell osötad yoghurt (full fetthalt) blandat med gurkmeja och honung. Yoghurt hjälper till att kyla ner huden samtidigt som den balanserar hudens pH-värde, vilket hjälper huden att läka snabbare. Gurkmeja är läkande eftersom den innehåller betydande mängder antioxidanter. Gurkmeja sägs även motverka åldersfläckar och pigmentförändringar i ansiktet med resultatet att du med regelbunden användning kan få en jämnare hudton. Historiskt har gurkmeja applicerats direkt på huden vid eksem och sårläkning. Honungen ger fukt och näring och verkar lugnande för huden.

Lägg ett tjockt lager av blandningen av yoghurt, honung och gurkmeja på huden och låt sitta ett tag. Skölj sen av med ljummet vatten. Du kan sätta på det så många gånger det behövs till solbrännan har lugnat sig.

Kallpressad kokosolja

Applicera ekologisk kallpressad kokosolja efter sol och bad för att läka solbränna. Kallpressad kokosolja innehåller laurinsyra och antioxidanter som ger huden fukt och näring och bidrar till snabbare läkning. Kokosolja har även en naturlig solskyddsfaktor på spf 15.

Kallpressad kokosolja för att lindra solbränna.

Svart te

Ett enkelt och billigt sätt att lindra solbränna, speciellt på stora ytor, är svart te. Garvsyran i te hjälper till att läka huden.

Gör en stor kastrull med svart te och låt svalna. Tag sedan en handduk och doppa i det ljumna teet och badda den brända huden. Alternativt kan du hälla upp ett ljummet bad och hälla i en stor kastrull starkt svart te i badkaret och ta ett dopp.

Aloe vera

Aloe vera är bra för alla typer av hudbesvär. Gelen är läkande på alla möjliga sorters sår, skador och hudåkommor, men använd en ren och Aloe Vera gel.

Aloe Vera vid hudskador

Lavendelolja

Lavendelolja är läkande vid solbränna och andra brännskador. Inte nog med att det lindrar smärtan, men det gör också så att huden inte fjällar och du får behålla den bruna färgen. Blanda ca 10 droppar eterisk lavendelolja  med en t.ex. kokosolja och massera in på huden.

Bakgrunden till att man kom på att lavendeloljan har läkande egenskaper på brännskador var genom en olycka. En fransk kemist som tillverkade parfym råkade ut för en explosion i sitt lapp och hans 29-åriga son fick svåra brännskador. De hällde snabbt på det första bästa på brännskadorna vilket var lavendelolja. Vävnadsdöden slutade och brännskadan läkte ut fortare än en skada av den nivån borde göra. Efter det började han forska om lavendeloljan och andra eteriska oljor och dess egenskaper.

Vitamin E

E-vitamin är jättebra för allt som har med huden att göra. Ta en kapsel av E-vitamin, bryt den och blanda med tex kallpressad kokosolja eller aloe Vera gel.

Här hittar du: kallpressad kokosolja, eterisk lavendelolja, E-vitamin och Aloe Vera gel

 

Relaterade inlägg:Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Anna Jansson augusti 1, 2014 kl. 09:18

Bra tips! hade behövt dessa för ett par veckor sedan 🙂

Svara

2 Katarina augusti 1, 2014 kl. 09:21

Lavendelolja är helt fantastisk när man bränner sig!

Svara

3 Mikaela Bjerring augusti 1, 2014 kl. 10:12

Ja Katarina den är verkligen effektiv. Jag har även använt lavendelolja när jag bränt mig på spisen och smärtan avtar direkt, inte ens ett märke efteråt 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: