Lindra solbrännan med hjälp från skafferiet

by Mikaela Bjerring on 30 juli, 2014 · 3 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Hudproblem, Huskurer - Husmorstips, Kroppsvård, Naturlig skönhet

Alla känner nog igen den där brännande och svidande känslan efter en dag med lite för mycket sol. En hettande röd hud som snabbt behöver omsorg. Här följer några välbeprövade huskurer om hur du snabbt kan lindra en ömmande solsvedan med några naturliga ingredienser.

Lindra solbrännan med huskurer
Börja med att spola med ljummet vatten direkt på den solbrända huden i minst 5 minuter för att minska värmen och lindra smärtan. Efter du gjort det så kan du prova något av nedanstående tips.

Yoghurt, honung och gurkmeja

Ett bra sätt att lindra solsveda är att smörja in den brända huden med naturell osötad yoghurt (full fetthalt) blandat med gurkmeja och honung. Yoghurten bidrar till att kyla ner huden samtidigt som den balanserar hudens pH-värde, vilket hjälper läkningen. Gurkmeja är innehåller betydande mängder antioxidanter och sägs kunna motverka åldersfläckar vid regelbunden användning. Traditionellt har gurkmeja länge använts vid eksem och för snabbare sårläkning. Honungen ger fukt och näring och verkar lugnande på huden. Blanda ihop yoghurt, honung och gurkmeja. Applicera ett tjockt lager på huden och låt verka ett tag. Skölj sedan av med ljummet vatten. Upprepa flera gånger till svedan har lagt sig.

Kallpressad kokosolja

Smörj in med kokosolja efter sol och bad för att hjälpa huden att återhämta sig. Kallpressad kokosolja innehåller fettsyror och antioxidanter som ger huden fukt och näring som bidrar till snabbare läkning. Här hittar du återförsäljare av kallpressad kokosolja.

Svart te

Ett enkelt och billigt sätt att lindra solbränna, speciellt på stora ytor, är svart te. Här är det garvsyran i teet hjälper till att lugna och läka huden. Gör en stor kastrull med svart te och låt svalna. Badda sedan generöst med te på den brända huden.

Aloe vera

Aloe vera är skönt och svalkande och en gammal huskur för att hjälpa många typer av hudbesvär. Applicera den näringsrika och fuktgivande aloe vera gelen upprepande gånger till svedan har lagt sig. Här hittar du återförsäljare av Aloe vera gel.

Lavendelolja

Lavendelolja är oumbärlig för mycket och en eterisk olja som hör hemma i varje husapotek. Inte minst är den fantastisk vid solbränna och andra brännskador. Den lindrar effektivt smärtan och minskar hudskadorna när man har bränt sig i solen. Dessutom kan lavendelolja bidra till att huden inte fjällar och du får behålla den solbruna färgen. Blanda ca 10 droppar lavendelolja med en t.ex. kokosolja och massera in på huden. Här hittar du återförsäljare av eterisk lavendelolja.

Hur man upptäckte lavendeloljans läkande egenskaper på brännskador var genom en olycka. En fransk kemist som tillverkade parfym råkade ut för en explosion i sitt labb och hällde snabbt på det första bästa på den brännskadade huden, vilket var lavendelolja. Brännskadan läkte ut mycket fortare än en skada av den nivån borde göra. Efter denna upptäckt 1910 började han forska om eteriska oljor och begreppet aromaterapi formades.

Vitamin E

E-vitamin är fantastisk för allt som har med huden att göra. Ta en kapsel E-vitamin (kosttillskott), gör hål i  den och applicera innehållet på det brända området. Har du bränt ett stort område så kan du behöva flera kapslar. När oljan absorberats så kan du återfukta med kokosolja eller aloe vera gel. Här hittar du återförsäljare av E-vitamin kapslar . Ett annat alternativ är att använda E-vita hudolja som innehåller jordnötsolja, E-vitamin och lavendel. Här hittar du återförsäljare av E-vita hudolja .

Hur sköna solens strålar än är, och hur gärna man än vill ha en fräsch gyllene färg, så ta det lugnt i solen och skydda din hud med en bra ekologisk ekologisk solskyddskräm.

Relaterade inlägg:Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Anna Jansson augusti 1, 2014 kl. 09:18

Bra tips! hade behövt dessa för ett par veckor sedan 🙂

Svara

2 Katarina augusti 1, 2014 kl. 09:21

Lavendelolja är helt fantastisk när man bränner sig!

Svara

3 Mikaela Bjerring augusti 1, 2014 kl. 10:12

Ja Katarina den är verkligen effektiv. Jag har även använt lavendelolja när jag bränt mig på spisen och smärtan avtar direkt, inte ens ett märke efteråt 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: