Linfröolja som kosttillskott av omega 3

by Mikaela Bjerring on 17 juli, 2011 · 0 comments

in Blogg, Kost

Linfröolja är en bra vegetabilisk källa av omega-3. Linfröolja är även ett bra alternativ för de som inte vill eller kan ta tillskott av omega 3 från animalisk källa. Bra linfröolja bör vara ekologisk, kallpressad och bevaras på rätt sätt.

Linfröolja pressas från fröna och är en rik källa av Omega 3.

Linfröolja pressas från fröna och är en rik källa av Omega 3.

Antioxidanter i linfröolja
Det höga innehåll av alfalinolensyra i linfröolja gör oljan känslig och härsknar därför lätt vid kontakt med luftens syre. Alfalinolensyra är moderfettsyran i omega 3-gruppen. Denna fettsyra hjälper kroppen att själv kunna tillverka de livsnödvändiga EPA och DHA-fettsyrorna. På grund av detta så tillför man antioxidanter för att skydda oljan från oxidering. Oftast används rosmarinolja eller E-vitamin som antioxidant. Linfröoljan bör även förvaras i en mörk flaska samt efter öppning förvaras i kylskåp.

Omega-3 i linfröolja
Linfröolja är en mycket god källa till de essentiella (livsnödvändiga) fettsyrorna omega-3 och omega-6. I kroppen omvandlas dessa fettsyror till bland annat GLA, EPA och DHA. Fet fisk innehåller ca hälften så mycket omega-3 som linfröolja.
Halten av de olika fettsyrorna varierar något mellan olika skördar men omega-3-innehållet ligger alltid någonstans mellan 50 och 67 procent.

Här hittar du Helhetshälsa - Linfröolja

Läs mer om:
Fettsyror
Omega 3
Omega 6

Relaterade inlägg: Balansen mellan Omega 3 och Omega 6

 KÄLLOR & REFERENSERFinn Andersen, Guldet från växterna, Artaromaförlaget 2004, sidor: 62-63, ISBN: 91-974063-7-6

Helhetshälsa – Linfröolja: http://www.shopping4net.se/Haelsokost/Fettsyror/Veg-fettsyror/Linfroeolja-Helhetshaelsa.htm

Bildkälla: wikimedia commons, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flax_seeds.jpg

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: