Livsstil och kost påverkar åldrandet

by Mikaela Bjerring on 4 augusti, 2011 · 0 comments

in Blogg, Kost

livsstil och kost har stor påverkan på det kronologiska åldrandet. ”Människokroppen är inte ett föremål utan en ständigt pågående skapelse
” (Norman O. Brown)

Livsstil och kost påverkar åldrandet

Livsstil och kost påverkar åldrandet

Det blir allt svårare att gissa en person ålder. Det finns 60-åringar som ser ut som fräscha 40-åringar, och 25-åringar som ser ut som slitna 40-åringar osv. 
Enligt vissa forskare har människan biologiska förutsättningar att bli runt 120 år och påverkas i högsta grad av livsstil, kost och motion. I och med att vissa människor åldras snabbare än andra, så det är inte alltid meningsfullt att jämföra kronologisk ålder med biologisk ålder. Olika människor åldras i olika takt, liksom delar av våra kroppar kan åldras med olika takt.

De flesta har en klar bild över hur åldrandet yttrar sig. Man får grått hår, rynkor och kortare kroppslängd. Dessutom minskar kroppens uthållighet och styrka, liksom förmågan att reparera skador och motstå sjukdomar. Förklaringen är enkel – genom att cellerna inte delar sig lika effektivt blir immunförsvaret försvagat, huden rynkig och håret vitt. Kollagenet (ett trådigt protein som finns i våra stödjevävnader) förändras, vilket gör att leder och senor blir stelare.

Många forskare är också överens om att 80-90% av alla sjukdomar och åtminstone 50 % av all cancer har ett samband med den kost vi äter.
 Vi alla blir ju äldre vare sig vi vill eller inte, men det är skillnad på biologisk ålder och kronologisk ålder.
 Vanligt tecken på tidigt åldrande är trötthet, energibrist, utbrändhet och kronisk smärta.
 Även i yngre åldrar drabbas allt fler av de sjukdomar som vi normalt brukar räkna till åldrandet, som fetma, cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Barnfetma har ökat katastrofalt under senare år och många lider paradoxalt nog både av övervikt och näringsbrist eftersom för mycket av den energi som intas kommer från fett och socker. Den drastiska ökningen av välfärdssjukdomar som fetma, cancer, diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet, ledproblem, är alla konsekvenser av hur vi äter och hur vi lever.
 Kroppen strävar alltid mot balans och självläkning, om vi ger den de rätta förutsättningarna.
 Det är aldrig försent att avbryta den onda cirkeln och sakta ner åldersprocessen.

Boosta upp din hälsa med rätt kosttillskott: Gå vidare till shop för Hälsokost – Kosttillskott

Bildkälla: commons.wikimedia.org/wiki/File:FOSHU_Seal.gif

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: