Manukahonung – antibiotika från naturen

by Mikaela Bjerring on 16 januari, 2015 · 4 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Forskning, Hälsa, Immunsystemet, Kosttillskott, Livsmedel, Mage - Tarm, Sjukdomar - Symtom, Superfoods

Manukahonung skiljer sig mycket från annan honung, eftersom den har starka antibakteriella egenskaper som annan honung saknar. Forskning har visat att denna typ av honung kan skydda mot omkring 80 olika bakterier och vara mer effektiv än antibiotika vid olika typer av infektioner.

Manukahonung och dess antibiotiska egenskaper

Innehållet av MGO gör manukahonung unik

Det speciella med manukahonung är att den är rik på det bioaktiva ämnet MGO (methylglyoxal). Manukahonung har genom studier visats ha en större antibakteriell aktivitet när man jämfört med honung som inte innehåller MGO. NPA (non-peroxide) är den internationella termen och som mäter den totala antibakteriella aktiviteten i honungen. När man testade över 300 honungstyper runt om i världen så var manukahonung den enda som man fann hade denna icke-peroxid-aktivitet. För att kallas Manukahonung så måste den ha UMF- MGO eller NPA-märkning. Ju högre värde desto större är honungens antibakteriella effekt.

Manukahonung mer effektivt än antibiotika

Manukahonung har bland annat visat sig vara mer effektiv än antibiotika vid olika typer av infektioner som t.ex. halsfluss (1). Dess antibakteriella egenskaper gör den även mycket effektiv vid sårläkning, brännskador, solskador, för att motverka ärrbildning, vid akne och andra hudproblem. Traditionellt har manukahonung länge använts vid förkylning och sårbehandling, men idag har uppmärksamheten ökat då man ser honungen som en potentiell lösning för det tilltagande problemet med antibiotikaresistens (2) (3).

Det har utförts ett flertal studier där man jämfört manukahonungens egenskaper med antibiotiska läkemedel. År 2012 upptäckte forskare vid universitetet i Cardiff (4) att manukahonung redan vid små mängder snabbt kunde slå ut streptokocker kända för att orsaka en lång rad olika infektioner. Det visade sig att manukahonungen redan efter två timmar hade hindrat 85 procent av bakterierna där antibiotiska läkemedlet hade svårt att tränga igenom streptokocken. Honungen tog inte bara bort streptokocken utan visade sig även förebygga infektioner. Studien publicerades bland annat i tidskriften Microbiology. Andra studier (5) visar att honungen även har stark effekt på MRSA-bakterier vilka är multiresistent mot flera sorters antibiotika och orsakar klassisk sjukhussjuka.

Manukahonung skyddar mot 80 olika bakterier

Idag vet man att manukahonung skyddar mot omkring 80 olika typer av bakterier och ingår redan i många preparat för sårläkning. Enligt forskare hindrar honungen bakterierna från att fästa på mänskliga celler genom att angripa bakteriernas docknings-proteiner som de har på sin yta.

manukahonung är idag en populär egenvårdsmedel för alla typer av infektioner. Värt att prov vid magsår, infektioner, småsår och olika typer av hudproblem så som psoriasis, eksem, dermatit.

Några av manukahonungens egenskaper enligt studier (4), (5)

  • Antibiotiska-, antibakteriella- och antiseptiska egenskaper.
  • Har visat sig kunna skydda mot 80 olika sorters bakterier.
  • Effektiv mot de antibiotikaresistenta MRSA-bakterierna som orsakar sjukhussjuka.
  • Egenvårdsmedel vid förkylningar, hosta, halsont och luftrörsinfektioner.
  • Egenvårdsmedel vid hudåkommor så som akne, eksem, psoriasis och dermatit.
  • Manukahonung har en antimykotisk effekt som hämmar svamptillväxt, som till exempel  fotsvamp och candida.
  • Verkar antiinflammatoriskt, vilket kan bidra till att reducera ärrbildning och stödja läkningsprocessen.
  • Studier som utförts vid universitetet i Wakaito, Nya Zeeland visar att manukahonung har positiv effekt mot helicobacter pylori och kolibakterier.
  • Kan intas oralt för att stödja mag- och tarmhälsan.
  • Värt att prova för att bleka ärr som orsakats av akne eller skador. Smörj in området du vill behandla med manukahonung och låt verka över natten. Upprepa i flera veckor för att se resultat.

Användning:

Manukahonung kan intas vid behov eller som ett dagligt komplement till kosten. Ta en tesked manukahonung ca 15 minuter innan måltid, 2-3 gånger per dag. Honungen kan även användas direkt på huden på sår, olika hudproblem eller som en närande och mjukgörande ansiktsmask. Observera att honung inte rekommenderas till barn under 1 år.

Återförsäljare av manukahonung hittar du här

Läs mer om manukahonung:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR





(1) Wallace, A., Eady, S., Miles M. & Martin, H. ”Demonstrating the safety of manuka honey UMFw 201 in a human clinical trial with healthy individuals”, British Journal of Nutrition, 2009, 1-6.

(2) Egenskaper av manukahonung - http://www.comvita.com/ingredients/about-manukahoney.html


(3) Kwakman P.H.S., Velde A.A., de Boer L. & Christina M.J.E. ”Two Major Medicinal Honeys Have Different Mechanisms of Bactericidal Activity”, PLoS ONE 6(3), 7709. doi: 10.1371/journal.pone.0017709


(4) Maddocks S.E., Salinas Lopez M., Rowlands R.S. & Cooper, R.A., ”Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biofilms and causes reduced expression of two fibronectin binding proteins”, Microbiology, 2012, 158, 781-790.

(5) Jervis-Bardy J, Foreman A, Bray S & Tan L ”Methylglyoxal-Infused Honey Mimics the Anti-Staphylococcus aureus Biofilm Activity of Manuka Honey: Potential Implication in Chronic Rhinosinusitis”, Laryngoscope, 2011, 121:1104-1107.


(6) Majtan, J., Klaudiny, J., Bohova, J. & Kohutova, L. ”Methylglyoxal-induced modifications of significiant honeybee proeinous components in manuka honey: Possible therapeutic implications”. Fitoterapia, 2012, 83 (4): 671-677. doi:10.1016/j.fitote.2012.02.002. PMID 22366273. 


Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Malin Anderberg januari 25, 2015 kl. 10:21

Underbart tips! 🙂

Svara

2 Anna J januari 25, 2015 kl. 10:24

Jag har både hört och läst om manukahonung innan att den ska vara så bra. Synd bara att den är dyrare än vanlig honung.

Svara

3 Mikaela Bjerring januari 25, 2015 kl. 11:39

Manukahonung är en klass för sig och är dyrare att producera än annan honung. Att den är helt fantastisk är det inge tvekan om.

Svara

4 Kristina friberg januari 17, 2016 kl. 09:35

Jättebra ! Manuka-honungen ska intas ”rå” på t.ex en tesked (ha en något så när fastande mage vid intagandet). Lägg inte honungen i varmt te etc. etc.
Se till att du inhandlar en bra produkt! googla och researha lite innan inhandlande. Det finns Manukahonungs-produkter som inte kanske är de bästa. Speciellt eftersom honungen är så pass dyr känns det viktigt att veta att det är en bra produkt. Man vill ha bra råvara så klart!
Ta en tesked med honung direkt ur burken och låt honungen smälta i munnen. Efter intagandet av den ”råa” honungen ska du inte äta något på ca 20-30 minuter. låt Manluckan verka i tarmen och magen. Har hjälpt mig mången gång med allt från magproblem, halsont, sårskador. Läkande egenskaper? Ja!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: