Matcha te som hälsodryck

by Mikaela Bjerring on 23 juni, 2015 · 3 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Fairtrade, Kost, Superfoods

Matcha te räknas som världens finaste te, med en mycket hög halt av antioxidanter. Matcha te är inte bara ett gott te, utan äger många hälsofrämjande egenskaper.

Matcha te, miracle-matcha

Vad är matcha te

Till skillnad från vanligt te är matcha ett fint pulveriserat te där hela tebladen använts. Den antioxidantiva effekten blir då extremt mycket högre. Så lite som en halv tesked pulver betraktas som en riktig hälsokur. Där finns grönt te matcha och vitt te matcha. Fördelarna av vitt te matcha är att teet plockas i knoppstadiet vilket ger vitt te matcha ett rikare innehåll av antioxidanter jämfört med grönt te matcha.

Bara de allra finaste tebladen plockas som sedan torkas och mals i mycket speciella stenkvarnshjul av granit. Det kan ta en timme att mala 30 gram Matcha te.

Matcha te är energigivande samtidigt som den är rogivande. Detta beror på att det innehåller aminosyran L-teanin som finns i te. Till skillnad från kaffets upp och ned effekt så får du en jämn och lugn energinivå under hela dagen med matcha te.

Egenskaper av aminosyran l-teanin

Klinisk forskning (1) visar att l-teanin bidrar till välbefinnande, lugn och avslappning genom att skapa alpha-vågor i hjärnan. Alpha-vågor indikerar ett avslappnande, men samtidigt ett vaket och alert tillstånd i hjärnan.  Om alpha-vågor är närvarande är kroppen mer motståndskraftig mot stress och man kan lättare hålla lugn och man har lättare med fokus och koncentration (2). Mer om aminosyran l-teanin kan du läsa här.

Traditionell användning av matcha te

Matcha te har använts i de traditionella japanska teceremonierna i över 1000 år. Bland annat så drack Zen- buddhister matcha te för att hålla sig alerta och fokuserade under meditationer och ceremonier. Den traditionella tillberedningen av matcha är att den blandats med varmt vatten som vispas till en skummande dryck. I våran moderna tid, sedan västvärlden upptäckt matchas fantastiska egenskaper, har det speciella teet även börjat användas i en rad olika livsmedel och drycker som t ex i choklad, stärkande energi shoots och olika superfood blandningar.

Matcha  produkter

Som när det gäller alla livsmedel och hälsokost så gäller det att välja produkter av bra kvalité. Miracle matcha är gjort från vitt te av bästa kvalité och erbjuder en variation av olika kvalité produkter av matcha som dessutom är fair trade.

Matcha pulver  –  Blanda pulvret med varmt vatten för att göra matcha te eller blanda med juice, i din smoothie eller tillsätt i din mat.

Matcha hälsosamt En välsmakande hälsoshot som innehåller matcha, tranbärsjuice som är sötad med stevia.

Matcha pulver i kapslar –  För den som som tycker det är enklare så finns matcha även i kapslar. Kapseln är vegetabilisk och innehåller 400 mg av ren matcha.

Matcha health mix-in –  Detta är en blandning av matcha, gojibär, chiafrön och linfrön som ger dig en daglig näringskick på ett både enkelt och välsmakande sätt. Strö över varm eller kall mat som t.ex gröt, yoghurt eller sallader.

Återförsäljare av alla matcha-produkter hittar du här

Matcha te återförsäljare - Miracle matcha te

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor 480-481: , ISBN: 91-631-7910-5. 


(2) Eur J Clin Nutr. 2010 juli, 64 (7) :704-13.


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Sonja juni 26, 2015 kl. 10:13

Jag har druckit matcha late ett par gånger och det är riktigt gott. Ett bra alternativ till kaffe och så får man i sig så mycket nyttigheter 🙂

Svara

2 Nadja juni 30, 2015 kl. 19:52

Det ska jag prova 🙂 Tack för tipset!

Svara

3 Olivia F juli 13, 2015 kl. 10:34

Älska matcha te, så bra för dig och så gott! Mitt favorit te 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: