Koppar ( Cu )

by Mikaela Bjerring · 0 comments

Klicka här för att gå direkt till produkter

Koppar och dess funktion i kroppen

Koppar är en antioxidant vilket bidrar till att skydda kroppens celler. Mineralen ingår i en rad oxidationsenzymer i kroppen bland annat sådana som påverkar omsättningen av järn och syre. Koppar fungerar som en katalysator som lagrar och frisätter järn till hemoglobinet. Det är även väsentligt för bildningen av myelin (det isolerande skiktet runt nerverna) och för hormoners funktion, speciellt östrogen. Koppar har betydelse för benstommen och blodkärlens väggar genom att öka tvärbindningarna i kollagenet.(1) (2)

Brist på koppar
Brist på koppar ger anemi och störd benbildning hos barn samt störd hjärtfunktion hos vuxna. Kopparbrist kan även ge pigmentförändringar. (1) (2)

Exempel på vad Koppar har för funktion i kroppen (1), (2):

  • Bidrar till att skydda kroppens celler.
  • Betydelse för flera av kroppens enzymer.
  • Betydelse vid bildning av brosk, skelett och blodkärl.
  • Betydelse för produktion av melanin för hud, hår och ögonfärg.

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 
KÄLLOR & REFERENSER(1) Livsmedelsverket - http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Salt--mineraler/Koppar-/

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 352-357 , ISBN: 91-631-7910-5.

Bildkälla: Wikimedia commons

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa