Näringen i havtorn som gör bäret unikt

by Mikaela Bjerring on 31 mars, 2016 · 3 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Hälsokost, Kost, Livsmedel, Superfoods

Havtorn är ett bär som är högt uppskattat för sin syrliga och goda smak. Det har omskrivits som ett hälsobär sedan 700 år e.k och är än idag en uppskattad medicinalväxt och ett välsmakande livsmedel. Havtorn skiljer sig från andra bär och bjuder på unika egenskaper.

Havtorn

Näringen i havtorn gör bäret unikt

Om man ser på näringsinnehållet av havtorn så kan man direkt förstå dess popularitet. Havtorn skiljer sig nämligen markant från andra bär. Det som är unikt med havtorn är att det innehåller rikligt med omega-fettsyror. Havtorn är vad men vet det enda bäret som innehåller samtliga omega-fettsyror – 3, 6, 7 och 9. Dessutom är det bara havtorn och macadamianötter som innehåller omega-7 i naturlig form. Omega-7 är viktig för en väl fungerande kropp.

Utöver omega-fettsyrorna i havtorn innehåller havtorn mängder med antioxidanter och vitaminer så som E, C, A, K och en mängd B-vitaminer, inklusive folsyra och B12. Antioxidanterna består bland annat av karotenoider, fenoler, fytosteroler, flavonoider och polyfenoler.

Under flera hundra år har havtorn använts inom den österländska medicinen för dess läkande effekt på b.la. slemhinnor och hud. Idag används havtorn i Kina på sjukhus, vid till exempel magsår, svårläkta sår och brännskador. I Ryssland ingår havtorn i den diet som kosmonauter använder. I Asien har sportdrycker baserad på havtorn vunnit många utmärkelser. Det var även havtorn som var stjärnan i Kinas utvalda sportdryck vid OS i Seoul 1988. I västvärlden har det väckt stort intresse för forskning, Den främsta orsaken är dess förmåga att bidra till frisk hud, normala slemhinnor och cellmembran.

Betydelsen av friska slemhinnor

Våra slemhinnor består av speciella celler som täcker kroppens mag-tarmkanal, luftvägar, urinvägar samt underliv. Slemhinnorna har funktionen att skydda organen från direkt kontakt med den yttre miljön. Våra slemhinnor fungerar som en barriär på samma sätt som huden ger skydd åt kroppens utsida.

Problem med sköra slemhinnor kan bland annat ge upphov till magsår, svampinfektioner, muntorrhet, torra och kliande ögon, urinvägsbesvär, och andra problem i underlivet. En försvagad nässlemhinna gör att vi får ett försvagat skydd mot bakterier och virus som gör oss mer mottagliga för förkylning och influensa.

Studier gjorda på havtorn

Det finns hundratals studier gjorda på havtorn genomförda och publicerade i Kina och Ryssland. På senare år har även intresset för havtorn hos forskare i andra delar av världen blivit stort. En studie som utfördes 2010 av forskare vid Universitetet i Åbo och Åbo sjukhus visar att havtorn hade en positiv effekt vid svidande och torra ögon (1). I Kina har man genom studier sett att havtorn har en positiv effekt vid atopiskt eksem (2), vid magsår (3), samt förbättrar slemhinnan i munnen vid Sjögrens syndrom (4) för att nämna några studier.

Havtorn som livsmedel

Som livsmedel är havtorn en riktig vitaminbomb, med en god och frisk smak. Havtorn finns att köpa som juice, olja, extrakt, frysta bär eller havtornspulver. Färska bär säljs inte i affären då dess rika innehåll av omega-fettsyror gör hållbarheten kort eftersom fetterna lätt härsknar. En annan anledning är för att havtorn inte har något lösningsskikt mellan bär och stjälk. Det gör att bäret läcker saft vid skörden vilket gör att hållbarheten blir dålig. I princip bör man ta redan på bären direkt efter skörden för att undvika jäsning och mögel.

Vid tillverkning att havtornsprodukter som innehåller vätska, så som sylt och saft måste som regel konserveringsmedel tillsättas. En annan metod är att torka bären. Torkningen sker oftast under 40 grader för att bevara näringen. Här behöver man inte tillsätta några konserveringsmedel. Så om man vill ha havtorn som en del av kosten så är antagligen torkade och malda havtorn det renaste och bästa sättet att få i sig bäret och all dess näring.

WellAware har en produkt som innehåller 100 % malda havtornsbär inget annat. Använd t.ex. pulvret i smoothies, strö över kvarg, filen eller gröten så förhöjer du både näringsvärdet och smaken! Svårt att inte älska den friska och syrliga smaken av havtorn!

Återförsäljare av WellAware Havtornspulver hittar du här

Havtornspulver

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Oral Sea Buckthorn oil attenuates tear film osmolarity and symtoms in individuals with dry eyes.” The Journal of Nutrition,June 2010, pp 1 – 7. Larmo P, Järvinen R, Setälä NL m fl. ** Giovanni,

(2) Yang Baoru, et al., Effekter av kosttillskott av havtorn olja på fettsyror hos patienter med atopiskt eksem, 1999 Proceedings of the International Havtorn kongressen, ICRTS, Beijing.

(3) Effekter av havtorn (havtorn L.) frö och massa oljor på experimentella modeller av magsår: Källa: Xing J, Yang B, Dong Y, Wang B, Wang J, Kallio HP fitoterapia 2002 Dec; 73 (7-8):.. 644-50.

(4) En pilotstudie om effekter av havtornsolja på munslemhinnan av patienter med Sjögrens syndrom: Källa: Le Bell AM, Söderling E, Rantanen I, Yang B, Kallio H. Presenterad vid International Association for Dental Research (IADR) årsmöte. San Diego, Kalifornien. 6-9 Mars, 2001.


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Margareta april 1, 2016 kl. 09:38

Havtorn hjälpte mig och mina torra ögon. Mitt problem är helt borta och äter fortfarande havtorn varje dag för att underhålla och förebygga att det kommer tillbaka. Jag kan starkt rekommendera havtorn till alla som har torra ögon!

Svara

2 Karin H april 1, 2016 kl. 09:49

Havtorn är riktigt gott det!

Svara

3 Kristina april 15, 2016 kl. 14:37

Älskar havtorn!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: