Naturlig hjälp vid blödande och inflammerat tandkött

by Mikaela Bjerring on 4 maj, 2017 · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Munhälsa

Ömt, svullet och blödande tandkött är oftast ett tecken på tandköttsinflammation. Det skapar inte bara obehag, det kan även leda till tandlossning om det inte behandlas. Vid första tecken gäller det därför att ta till åtgärder. Här följer några tips om hur du kan ta lite extra hand om ditt tandkött.

Att drabbas av tandköttsinflammation

Alla kan någon gång drabbas av inflammation i tandköttet (gingivit) som ofta visar sig som svullet, ömt och blödande tandkött. Tandköttsinflammation är ett av de vanligaste problemen i munnen och orsakas av att bakterier har fått sitta för länge på eller runt tänderna. Tar man inte tag i problemet så kan det leda till tandlossning. Faktum är att ca 40% av den vuxna befolkningen har tandlossning i någon grad – många utan att veta om det. Orsaken till blödande tandkött och tandköttsinflammation beror i de flesta fall på att man slarvat med munhygienen, men det kan även vara relaterat till kosten och livsstilen. Här följer några tips om vad du kan göra själv vid första teckan av tandköttsinflammation.

Var noggrann med munhygienen

Först och främst är bra och noggrann munhygien det bästa sättet att förebygga och avhjälpa problem som karies och tandköttsinflammation. Borsta noga morgon och kväll med en effektiv och bakteriedödande tandkräm. Glöm inte tandtråden.

Borsta och massera tandköttet

Var noga med att även borsta tandköttskanten och borsta och massera tandköttet. Massagerörelserna hjälper till att förbättra blodcirkulationen, vilket ökar näringstillförseln som gör att tandköttet lättare kan läka. Använd en mjuk tandborste. Ett bra komplement är Weledas tandköttsbalsam med kamomill, salvia och ratanhiaextrakt som man kan massera in dagligen eller vid behov för att stärka tandköttet.

Gurgla koksaltlösning

Att gurgla med saltlösning vid blödande tandkött och tandköttsinflammation kan vara riktigt effektivt. Natriumlösningar har antiseptiska egenskaper som hjälper att förbättra blodcirkulationen och minska bakterietillväxten. Blanda vatten med salt och gurgla upprepande gånger under dagen. Det kan även vara en effektiv kur vid karies, förkylning, halsfluss, halsont, hosta och dålig andedräkt.

Oil pulling

Oil Pulling är en ayurvedisk metod för att främja munhälsan och den allmänna hälsan. Med hjälp av kokosolja eller sesamolja renar man munnen från dåliga bakterier, svampar och andra skadliga mikroorganismer. Ta en matsked olja och skölj runt den i munnen så att den blandas med saliven. Detta gör man i ca 20 minuter innan man spottar ut den. Skölj munnen efteråt och borsta som vanligt. Den positiva effekten av oil pulling har även visats genom en rad vetenskapliga studier. (1), (2), (3), (4), (5). Mer om oil pulling kan du läsa om här.

Näring för starka tänder och friskt tandkött

Många näringsämnen har en stor betydelse för vår munhälsa och näringsbrister kan bidra till problem som blödande tandkött och tandköttsinflammation. T.ex så vet man att C-vitamin bidrar till kollagenbildning som har betydelse för normal funktion av blodkärlen, tandköttet och tänderna. C-vitaminbrist kan därför orsaka tandköttsproblem, så se till att du får i dig tillräckligt varje dag.

Förutom C-vitamin och så har även D-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, bioflavonoider, folsyra, Q10, MSM, klorofyll, kalcium, zink och magnesium en betydande roll för starka tänder och ett friskt tandkött. Det är också av betydelse att man får i sig tillräckligt med enzymer och att bakteriefloran i mage- och tarm är i bra balans.

Vid ihållande och akuta problem bör du självklart uppsöka en tandläkare som kan hjälpa dig få bukt med problemet så snabbt som möjligt.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Studier om fördelarna med oil pulling: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131773/

(2) Venugopal T, Kulkarni S, Nerurker A, Damle S, Patnekar N. Epidemiological study of dental caries. Indian J Pediatr. 1998;65:883–9

(3) Hebbar A, Keluskar V, Shetti A. Oil pulling – Unraveling the path to mystic cure. J Int Oral Health. 2010;2:11–4.

(4) Asokan S. Oil pulling therapy. Indian J Dent Res. 2008;19:169.

(5) Robert BS, Stefanos NK, Janet P, Michael JB, David ME, Roger BD, et al. Heavy Metal Content of Ayurvedic Herbal Medicine Products (HMPs) JAMA. 2004;292:2868–73.

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: