Naturliga medel som håller ohyran borta från växter

by Mikaela Bjerring on 14 april, 2016 · 3 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hushållsprodukter, Huskurer - Husmorstips

Oavsett om det gäller våra krukväxter eller vårt grönsaksland så är det alltid lika jobbigt när ohyra i form av bladlöss, trips, mjöldagg, tunnhudade larver och andra insekter dyker upp. En snabb upptäckt och ett snabbt motangrepp är det bästa sättet att sätta stop för att dom sprids. Här följer några effektiva och kemikaliefria tips för att hålla ohyran borta.

Att hålla ohyra borta från växter - Bli av med bladlöss, trips, mjöldagg, tunnhudade larver och andra insekter med såpavatten och bikarbonat

Naturliga och kemikaliefria insektsspray

Ha som vana att regelbundet titta lite noggrannare på dina växter för att försäkra dig om att inga angrepp är på gång. Vid minsta tecken på ohyra är det bäst att agera direkt. Ett effektivt och kemikaliefritt insektsspray är även något som du enkelt kan blanda ihop själv. Du vill självklart ha en helt naturlig och ren produkt om du ska behandla växter i ditt hem och grönsaker eller örter som senare ska ätas.

Såpvatten mot ohyra

Såpavatten är riktigt effektiv mot bladlöss, trips, mjöldagg och tunnhudade larver. Använd på blommor, örter och grönsaker. När det gäller såpa är t.ex Hälsingesåpa en ren och bra såpa som är suveränt för detta ändamål. Den är dessutom lite fetare än annan såpa vilket gör att den fäster bättre och därmed även ger ett bättre skydd. Blanda 1 dl såpa med 9 dl vatten i en sprayflaska. Spraya växterna 2-3 gånger i veckan tills ohyran är borta. Är du snabb i början av angreppet så brukar dom små rackarna försvinna snabbt.

Bikarbonatspray mot ohyra

Bikarbonatspray är suveränt mot t.ex mjöldagg på växter som bärbuskar och gurkväxter. Använd en bikarbonat som är ämnad för mat eller hudvård som är garanterat är ren och aluminiumfri. Blanda 2 tsk bikarbonat med 2 tsk såpa i 1 liter vatten i en sprayflaska. Spraya 2-3 gånger i veckan tills växterna är rena från ohyra.

Här hittar du återförsäljare av Hälsingesåpa

Här hittar du återförsäljare av ren bikarbonat i större förpackning

Relaterade inlägg:

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Anneli S april 15, 2016 kl. 14:14

Tack för tipset! Det ska jag definitivt prova. 🙂

Svara

2 L.H april 15, 2016 kl. 14:16

Googlade på bladlös och kom hit. Vilka bra tips! Ska absolut prova!

Svara

3 Tina april 21, 2016 kl. 20:16

Hälsingesåpa är bästa såpan! 🙂 Bra till mycket den.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: