Nedsatt matsmältning och näringsbrist

by Mikaela Bjerring on 30 december, 2010 · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Hälsa, Kost, Mage - Tarm

Problem med magen och dålig matsmältning är ett vanligt problem och även något som många söker hjälp för. När vår mage och tarm inte fungerar som dom ska så påverkar det vårt näringsupptag, vilket i sin tur påverkar vår helhetshälsa.

Nedsatt matsmältning vs bra matsmältning
Experterna har sett ett stort samband mellan dålig matsmältning och undermåligt näringsintag när det gäller de flesta åldersrelaterade sjukdomar och störningar. Matspjälkning är den kemiska och fysiska process som kroppen använder för att få näring. Om vi inte kan bryta ner maten och ta upp dess essentiella näringsämnen snabbt och effektivt kommer inte kroppens näringsbehov kunna tillfredsställas. Resultatet blir att kroppen inte får de byggstenar den behöver, vilket skapar obalanser och i sin tur kan leda till sjukdomar och att vi åldras snabbare.

Matsmältningsprocessen

Matsmältningsprocessen börjar redan i munnen där det enzymen amylas frisätts tillsammans med saliv som bryter ner kolhydrater. Det är därför att stor betydelse att vi tuggar väl så att maten blandas med saliven och enzymer. När vi tuggar dåligt och vid fel pH-värde i munnen så påverkar detta nedbrytningen av kolhydrater vilket kan skapa problem. Kroppen har visserligen en extra funktion för nedbrytning av kolhydrater då amylas frisätts från bukspottskörteln när maten kommer ner i tolvfingertarmen. Men det krävs att bukspottskörteln är stark nog att producera tillräckligt med enzymer.

När maten kommer ner i matsäcken frisätts enzymet pepsin som bryter ner protein. Även saltsyra utsöndras som behövs för att bryta ner maten, men även för att förhindra att mikrober kommer ner i tarmen. När vi har dålig frisättning av saltsyra så påverkar det inte enbart matsmältningen utan skyddar även från att bakterier, virus, parasiter och svamp ska kunna ta sig ner i vår tarm.

Stress kan bidra till nedsatt matsmältning

Forskning visar att det finns en starka kopplingar mellan stress, kost och vår matsmältning. Nedsatt matsmältning kan leda till dåligt näringsupptag, vilket i sin tur kan bidra till sjukdomstillstånd och påskynda åldrandet av kroppen. Varje gång vi upplever en stressreaktion flyttas blodcirkulationen bort från matspjälkningsområdet och leds till hjärt-kärl- och nervsystemet som då försvårar matsmältningen och näringsupptaget. Detta problem förvärras ytterligare om vi inte tuggar maten ordentligt och om kosten från början är näringsfattig.

Dålig tarmflora

Dålig tarmflora grundar sig därför i flera olika saker, såsom för hög stressnivå, att maten tuggas dåligt, att vi inte äter i en lugn och avslappnad miljö, att vi har brist på saltsyra och enzymer, samt att mikrober passerar från magsäcken till tarmen etc.

Symtom för dålig matsmältning är näringsbrist, energibrist, magproblem, födoämnesallergier och tarmsjukdomar så som IBS, crohns, ulcerös colit, förstoppning och diarré.

Vår kost och livsstil påverkar vår matsmältning vilket i sin tur påverkar vår näringsstatus, hälsa och hur snabbt vi åldras. Både vad vi äter och hur vi äter är av betydelse. Se till att få i dig en bra balanserad, näringstät och varierad kost. Ät dina måltider i en avslappnad och lugn miljö, tugga maten ordentligt och stressa inte igenom måltiderna.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR
(1) Ginter, E, World Review of nutrition and Dietetics, s. 104, vol 33, 1979

(2) Johnson, David W, Feel 30 for the next 50 years. S 43, Avon Books Inc, 1998

(3) Frieds, J och Crapo, LM, Vitality and aging, WH Freeman & CO, 1981

(4) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sidor:50-52 ,ISBN: 91-534-2085-3

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: