Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Nu är en bra tid att börja grodda!

av | aug 17, 2014 | Eko & Miljövänligt, Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Bodystore.com – 

Inom levande föda och Raw food är groddar något som man äter dagligen. Men för de flesta andra är det kanske mest alfalfagroddar eller krasse som någon gång smugit sig in i en måltid lite här och där. Krispiga groddar är ett riktigt gott och ett bra sätt att höja näringsvärdet i en måltid. Dessutom är det både lätt och ekonomiskt att grodda själv.

Nu är en bra tid att börja grodda!

Groddar odlar man inomhus i en glasburk eller en groddlåda. Vissa frön är lättare att grodda än andra, och då är en groddlåda optimalt för den gör det svårt att misslyckas. Den temperatur som dom trivs bäst i är runt 18-22 grader. Här följer exempel på några olika frön som du kan grodda.

Bockhornsklöver

Bockhornsklöverfrön är relativt lätta att grodda. De har en curryliknande smak och används flitigt i Indisk matlagning. Groddarna är goda att tillsätta i sallader eller blanda med lite olivolja och citron och ha som ett tillbehör. Bockhornsklöverfrön används traditionellt inom folkmedicinen i Indien och Kina för att behandla artrit, astma, matsmältningsproblem och hudproblem. Bockhornsklöver är bland annat rikt på magnesium, mangan, kalcium, kalium, fosfor, kisel, zink och i princip alla vitaminer. Bockhornsklöverfrö för groddning hittar du här.

Broccoligroddar

Broccoligroddar är fantastiskt näringsrika och innehåller bland annat det nyttiga ämnet sulforafan som sägs skydda mot många olika sjukdomar. Broccoligroddar är jättegoda att tillsätta i en sallad eller äta som pålägg på en smörgås. Efter 3-7 dagar är groddarna färdiga att avnjutas. Broccolifrö för groddning hittar du här.

Alfalfa

Alfalfa är lättgroddade och kan användas i varma maträtter eller i kalla sallader, på mackan eller för att ge smoothien en extra näringskick! Alfalfa anses inom traditionell medicin vara bra för blodet och innehåller bland annat C-vitamin, B-vitaminerna B1, B3, B2, B6, B9, karoten, D-vitamin, A-vitamin, E-vitamin och K-vitamin samt mineralerna kalcium, järn, kalium,  zink, selen, magnesium och fosfor. Blötlägg fröna i 6-8 timmar, grodda sedan i minst 6 dagar och skölj minst två gånger om dagen. Alfalfa hittar du här.

Bovetegroddar

Bovete är en ört som är naturligt glutenfritt. Den går utmärkt att grodda och använda i sallader eller på smörgåsar. Inom traditionell folkmedicin har bovetegroddar använts för att stabilisera blodsockret och blodtrycket. Bovetegroddar innehåller bland annat lecitin, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin samt mineralerna järn, kalcium, magnesium, fosfor, niacin, och kalium. Helt bovete som går att groda hittar du här.

Groddlåda och groddburk

  • Groddlådan från A.Vogel är en praktisk groddlåda med tre lager. Den har ett välvt lock som gör det lätt att odla även längre groddar. Dessutom är det en fördel att du kan odla olika sorter samtidigt. Boxen är tillverkad i miljövänlig akryl och är repsäker.
  • Groddburken från A.Vogel är ett annat alternativ och är perfekt om man vill grodda en mindre mängd.

 

Fler typer av groddfrön hittar du här

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

2 Kommentarer

  1. Tina

    Groddar som är så gott. Det var ett tag sedan som jag groddade hemma, men det ska jag börja med igen 🙂 den där groddboxen såg bra och praktisk ut!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Jag har både groddburken och lådan och använder båda flitigt. 🙂 Fungerar fantastiskt bra.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Allt liv börjar med en liten grodd | Kikki Sandström ¤ Inspiratör & Coach - […] groddat i glasburkar, men det finns ett annat smidigare alternativ som jag sannolikt tänker testa; Groddbox. Här kan du…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close