Nu är en bra tid att börja grodda!

by Mikaela Bjerring on 17 augusti, 2014 · 2 comments

in Blogg, Ekologiskt – Miljövänligt, Hälsa, Hälsokost – Kosttillskott, Kost, Livsmedel, Rawfood - Råkost

Inom levande föda och raw food är groddar något som man äter dagligen. Men för de flesta andra är det kanske mest alfalfagroddar eller krasse som någon gång smugit sig in i en måltid lite här och där. Groddar är ett gott och bra sätt att höja näringsvärdet i en måltid. Dessutom är det både lätt och ekonomiskt att grodda själv.

Groddar

Groddar odlar man inomhus i en glasburk eller en groddbox. Vissa frön är lättare att grodda än andra, och då är en groddbox optimalt för den gör det svårt att misslyckas. Den temperatur som dom trivs bäst i är runt 18-22 grader.

Exempel på olika groddfrön

Bockhornsklöver

Bockhornsklöverfrön är relativt lätta att grodda. De har en curryliknande smak och används flitigt i Indisk matlagning. Groddarna är goda att tillsätta i sallader eller blanda med lite olivolja och citron och ha som ett tillbehör. Bockhornsklöverfrön används traditionellt inom folkmedicinen i Indien och Kina för att behandla artrit, astma, matsmältningsproblem och hudproblem. Bockhornsklöver innehåller bland annat magnesium, mangan, kalcium, kalium, fosfor, kisel, zink och i princip alla vitaminer. Här hittar du Bockhornsklöverfrön

Krasse

Krassefrön är mycket lätta att grodda och kräver ingen blötläggning. De är färdiga att ätas efter 5-6 dagar. Goda att ha på smörgåsen eller i salladen. Här hittar du Krassefrön

Alfalfa

Alfalfa är lättgroddade och kan användas i varma maträtter eller i kalla sallader, på mackan eller för att ge smoothien en extra näringskick! Alfalfa anses inom traditionell medicin vara bra för blodet. Alfalfa innehåller bland annat  C-vitamin, B-vitaminerna B1, B3, B2, B6, B9, karoten, D-vitamin, A-vitamin, E-vitamin och K-vitamin samt mineralerna kalcium, järn, kalium,  zink, selen, magnesium och fosfor. Blötlägg i 6-8 timmar och grodda sedan i minst 6 dagar. Groddarna ska sköljas två gånger om dagen. Här hittar du alfalfafrön

Bovetegroddar

Svart bovete är en ört som är naturligt glutenfritt. Det svarta bovetet går utmärkt att grodda och använda i sallader eller på smörgåsar. Inom traditionell folkmedicin har bovetegroddar använts för att stabilisera blodsockret och blodtrycket. Bovetegroddar innehåller bland annat lecitin, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin samt mineralerna järn, kalcium, magnesium, fosfor, niacin, och kalium. Här hittar du bovete för groddning

Groddbox

Groddboxen  från A.vogel är en praktisk groddlåda med tre lager. Den har ett välvt lock som gör det lätt att odla även längre groddar. Dessutom är det en fördel att du kan odla olika sorter samtidigt. Boxen är tillverkad i miljövänlig akryl och repsäker. Här kan du läsa mer om A. Vogel groddbox.

Tre lager groddbox från A.Vogel

Här kan du köpa och läsa mer om groddfrön, groddburkar och groddlådor från A. Vogel , Biofood och Sonnentor

Relaterade inlägg:

 

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Tina augusti 21, 2014 kl. 10:12

Groddar som är så gott. Det var ett tag sedan som jag groddade hemma, men det ska jag börja med igen 🙂 den där groddboxen såg bra och praktisk ut!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: