Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Nu varnas det för ny fästingsmitta!

av | jun 20, 2015 | Fysisk hälsa, Hälsa | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Meds – 

Den ovanliga fästningsmittan Babesia som är släkt med malariaparasiten har nu upptäckts i Sverige. Genom fästingens saliv tar sig Babesiaparasiten direkt in i kroppens röda blodkroppar där den förökar sig och bryter ner kroppens blodceller.

Nu varnas det för ny fästingsmitta!

Vad är fästingar?

Fästingar är ett samlingsnamn för en grupp spindeldjur – små parasiter som lever på att suga blod. Fästingarna är aktiva från tidig vår till sent in på hösten. De trivs på fuktiga platser, gärna i lövskog med tät undervegetation och högt gräs.

Fästingar kan vara väldigt ettriga och det bästa sättet att hålla dom på avstånd är genom att klä sig rätt och dofta rätt. Hur du håller fästingarna borta på ett effektivt sätt kan du läsa om i inlägget “Så håller du fästingarna borta i sommar“.

Om du råkar ut för en fästing, så är det viktigt att du avlägsnar den snarast möjligt. Ett fästinglasso kan vara till stor hjälp. Du kan läsa mer i inlägget “Så tar du bort en fästing på rätt sätt“. Efteråt bör du vara uppmärksam på om du märker av något symtom och i så fall uppsöka läkarvård direkt. Här följer information om några sjukdomar som fästingar kan sprida.

Babesia

Babesia är en ovanlig fästingsmitta som nyligen uppmärksammats i Sverige (1). Den är släkt med malariaparasiten och kan bryta ner kroppens röda blodkroppar (2). Babesia ger en influensaliknande symtom som uppstår 1 till 6 veckor efter det att man blivit smittad. Man kan uppleva symtom så som feber, muskelvärk, frossa och gulsot. Personer som saknar fungerande mjälte kan få allvarliga följder med hög feber och njursvikt som ibland kan bli dödshotande. Utomlands har man likaså dokumenterat dödsfall av Babesia hos personer med nedsatt immunförsvar. Babesia kan behandlas med antibiotika.

Neo

Neo (3) är en fästingburen sjukdom som är rätt så ovanlig i Sverige. Sjukdomen har fått namnet Neo, efter bakteriens namn candidatus neoehrlichia mikurensis. Sjukdomen kan orsaka blodproppar hos den smittade och man har upptäckt att sjukdomen ofta drabbar personer med nedsatt immunförsvar. Symtom av Neo är bland annat feber, huvudvärk, diarré och allmän sjukdomskänsla. Neo kan behandlas med antibiotika.

Borrelia

Borrelia (4) är den vanligaste sjukdomen som fästingar sprider i Sverige. Det är en bakterieinfektion som kan leda till ansiktsförlamning, ledhinneinflammation, hjärnhinneinflammation och hjärtmuskelinflammation om sjukdomen inte behandlas i tid. Ett vanligt tecken på Borrelia är att det uppstår en cirkelformad rodnad på huden runt bettet. Vanliga symtom av Borrelia är huvudvärk, feber och trötthet. Borrelia behandlas i de flesta fall med penicillin.

Tyfusbakterien Rickettsia helvetica

Tyfusbakterien Rickettsia helvetica (5) kan orsaka kronisk hjärtmuskelinflammation hos människor och kan förekomma i kombination med Borrelia. Symptom för Tyfus är hög feber, starka svettningar, hudutslag och i värsta fall problem med just hjärtmuskeln. Tyfusbakterien behandlas med antibiotika.

TBE

TBE (6) orsakas av ett virus och överförs genom fästingbett. Viruset kan ge svår infektion i hjärnan och i nervsystemet. Symtom är ofta feber, trötthet och huvudvärk, för att sedan i vissa fall övergå till hjärnhinneinflammation, eller hjärninflammation. Det finns inget botemedel mot TBE.

 

Här kan du läsa om hur du håller fästingarna borta 

 

 

Källor och Referenser:

(1) DN: Ny fästingsmitta upptäckt i Sverige – http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-fastingsmitta-upptackt-i-sverige/

(2) Babesia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Babesia

(3) Neo: https://sv.wikipedia.org/wiki/Candidatus_Neoehrlichia_mikurensis

(4) Borrelia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Borrelia

(5) Tyfusbakterien Rickettsia helvetica: https://sv.wikipedia.org/wiki/Rickettsia

(6) TBE: https://sv.wikipedia.org/wiki/TBE

 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Emma O

    Ush! Fy, fästingar är vidriga som dom är och alla sjukdomar som dom kan smitta med 🙁 Jag har själv råkat ut för Borrelia, men jag upptäckte det och gick till läkaren direkt. Det är verkligen bäst att hålla dem på avstånd.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja fästingar är verkligen inga trevlig kryp. Tur att du kom till läkaren i tid.

  2. Sandra W

    Dom är hemska, gör allt jag kan för att undvika dem.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, det är dom verkligen. Bra att du har koll.

  3. Laila Hayek

    Tack för tipset för hur man undviker dom! Ska prova alla dessa knep.

    Svara
  4. Nadja

    Dom hemska fästingarna är verkligen inte roliga. Tack för all info!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close