Nyponpulver

by Mikaela Bjerring · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Klicka här för att gå direkt till produkter

Nypon / nyponpulver och dess egenskaper

Att nypon är något som ätits sedan mycket länge bevisades när man hittade denna frukt i kroppen på en Brittisk kvinna som begravdes för nästan 2000 år sedan.

Nypon är mycket vitamin- och mineralrika. Helnyponpulver ger ett värdefullt tillskott av hälsosamma antioxidanter och andra näringsämnen som förekommer naturligt i hela nypon. Nypon har ett naturligt högt innehåll av C-vitamin och tillför dessutom karoten och flavonoider. Samtliga är värdefulla näringsämnen. Karoten är också ett provitamin som vid behov kan omvandlas till A-vitamin i kroppen.

Nypon

Nypon

Några rosarter har nypon med ett mycket högt C-vitamininnehåll. Det kan finnas 1 700–2 000 milligram C-vitamin per 100 gram (~2%) torkade nypon. Som exempel kan det sägas att ett en kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. (1)

Nypon innehåller även ett flertal B-vitaminer, pektin, växtsteroler, fruktsyror, sockerarter, garvämne och eterisk olja med vanillin. Flavonoiderna i nypon har vitamin P-effekt. Kärnorna innehåller eterisk olja, fleromättat fett (omega 3-fettsyran alfalinolensyra), lecitin, galaktos och E-vitamin.

Inom traditionell folkmedicinen användes nypon för att motverka skörbjugg, en sjukdom som uppstår vid C-vitaminbrist. Nypon är också naturligt mineralrika. De innehåller betydande mängder järn, kalcium, magnesium och kalium samt viktiga spårämnen som kisel, zink, bor, jod, mangan, molybden, litium, krom och selen.

Nyponpulver vid ledvärk
Rön om strandnypons goda effekter har presenterats vid flera läkarkongresser. Nypon har i flera studier visat sig vara effektivt mot ledvärk som till exempel artros och reumatoid artrit. GOPO (galactolipid) är en av de aktiva substanserna i nypon som sägs ligga bakom denna positiva effekt. (2) (3) (4)

GOPO
GOPO består av fettsyror och sockerarter. Enligt danska forskare så verkar GOPO antiinflammatoriskt och skyddar våra celler. Studier visar även att detta ämne i nypon kan skydda våra broskceller. GOPO stödjer även produktionen av kollagen och brosk som bidrar till att skydda lederna. (3) (4)

Nyponpulver kan blandas i kalla maträtter eller drycker efter tycke och smak, till exempel filmjölk eller juice. Vid upphettning och varmhållning minskar vitamininnehållet.
Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

KÄLLOR & REFERENSER(1) Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nypon

(2) Expressen – http://www.expressen.se/halsa/strandnypon-kan-bota-din-ledvark/

(3) Dagens medicin - Strandnypon kan lindra reumatisk smärta: http://www.dagensmedicin.se/nyheter/strandnypon-kan-lindra-reumatisk-smarta/

(4) Studie publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 - http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa