Nyponpulver – Ledernas bästa vän

by Mikaela Bjerring on 22 september, 2016 · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Forskning, Hälsokost, Inflammation, Muskler – Skelett – Leder, Sjukdomar - Symtom

Ledgångsreumatism, artros och artrit är idag något som drabbar många och problem med ledhälsan blir allt vanligare. För att förbättra sjukdomsbilden rekommenderas ofta fysiskt träning, viktkontroll och bra kost. Här kan nyponpulver vara ett bra komplement då det  visats förbättra tillståndet vid ledsjukdomar markant.

Nyponpulver av strandnypon vid ledvärk

Nyponpulver vid ledsjukdomar

Det finns ett flertalet studier som tyder på att strandnyponpulver (Rosa Canina) kan lindra tillståndet vid ledgångsreumatism, artros och artrit vid kontinuerligt intag. Strandnyponet är näringsrikt och innehåller betydande mängder C-Vitamin, betakaroten, E-vitamin, bioflavonoider, lykopen, pektiner och mineralerna magnesium, folsyra, kalcium och kalium. Även om nyponet är fantastiskt på grund av sitt rika näringsinnehåll så är det aktiva ämnet galaktolipider (GOPO) som gör strandnyponet så unikt.

Galaktolipider har en antiflammatorisk verkan som genom ett flertal studier visats vara anledningen till varför värken lindras vid ledsjukdomar. Man har sett att galaktolipiderna gör så att immunförsvarets vita blodkroppar inte kan ta sig fram lika snabbt eftersom ämnet inkorporeras i de vita blodkropparnas cellmembran. När inte lika många vita blodkroppar kan nå kroppens inflammerade områden, så minskar den inflammatoriska processen. Detta bidrar till mindre svullnad och värk och bättre rörlighet i lederna. Galaktolipiderna skyddar även våra broskceller. På senare år har det gjorts en hel del studier om strandnypon och dess effekt vid olika ledsjukdomar.

Studier om strandnypon vid ledsjukdomar

En studie (1) som genomfördes vid universitetssjukhusen i Köpenhamn och Berlin visade att strandnypon kan lindra reumatisk artrit (RA). I studien som pågick under sex månader ingick 89 patienter med RA. 90% var kvinnor och 10 % män med en genomsnittsålder på 56 år. Patienterna fick under denna tid komplettera sin vanliga behandling med strandnyponpulver. Resultatet visade att försökspersonerna fick mindre smärta och bättre rörlighet. Forskarna identifierade att det aktiva ämnet GOPO som finns naturligt i strandnypon stod för 90% av den positiva effekten. Studien presenterades senare vid EULAR, läkarkongress för reumatiska sjukdomar i Barcelona.

I en annan studie som utfördes av forskare vid Parker Institute på Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn 2014, ingick 150 patienter med knäartros. Deltagarna delades upp i tre grupper. En grupp fick pulver gjort av hela strandnypon. Den andra gruppen fick strandnyponpulver där nyponkärnorna tagits bort och den tredje gruppen fick placebo. Patienterna som fick nyponpulver fick den rekommenderade dosen på ca 2.5 gram per dag under tre månaders tid.

De deltagare som hade fått nyponpulver både med eller utan kärnor hade mindre smärtor än de som fått placebo. Forskarna drog slutsatsen att nyponpulver ger bra effekt och nyponpulver med eller utan kärnor är så gott som likvärdigt. Ännu en gång har en studie visat att strandnypon kan ha en mycket bra effekt vid ledvärk. Det finns även en hel del studier som visar liknade resultat som bland annat blivit publicerade 2006 i Scandinavian Journal of Reumatology.

Strandnypon som livsmedel

Pulver av strandnypon smakar gott och är därför lätt att få in som en rutin att komplettera sin dagliga kost med. Tillsätt i en smoothie, strö över filen eller blanda med juice eller vatten och drick. Du bör dock inte värma upp nyponpulvret eftersom näringen då förstörs. Ekologiskt nyponpulver kan du köpa för 89 kr för 200 g (40 portioner) eller 215 kr för 600 g (120 portioner).

Återförsäljare av nyponpulver hittar du här

Relaterade inlägg:

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARStrandnypon kan lindra reumatoid artrit (RA publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 - http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf

(2) Parker Institut vid Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn, publicerad 2014 i International Journal of Clinical Rheumatology

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: