Nyttiga mjölksyrabakterier för magen

by Mikaela Bjerring on 23 januari, 2017 · 3 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Hälsa, Immunsystemet, Mage - Tarm


Många människor lider av olika sorters magproblem och en stor anledning till det är en obalanserad tarmflora. Genom att få i sig så kallade mjölksyrabakterier kan man hjälpa magen och tarmen att komma i balans igen.

Nyttiga mjölksyrabakterier för magen - Probiotika

Vår tarmflora påverkar helhetshälsan

Eftersom den största delen av vårt immunförsvar finns i mage- och tarmsystemet är det viktigt att man ser efter sin bakterieflora. Att vår tarmflora är balanserad har också betydelse för att vårt näringsupptag ska fungera optimalt. Även vår produktion av signalsubstanser och hormoner påverkas av dessa bakterier. Det finns mycket mer att tillägga än så, men poängen är att balansen av tarmens bakterieflora har betydelse för vår helhetshälsa på en mycket hög nivå. Med andra ord – hälsan börjar i magen.

Det finns många faktorer som påverkar våra tarmflora negativt, så som dålig kost, föroreningar, stress, mediciner och antibiotika. Förr i tiden fick vi också i oss mycket mer mjölksyrebakterier via kosten. Vi åt helt enkelt mer fermenterad och mjölksyrad mat än vad vi gör idag.

Vad är mjölksyrabakterier bra för?

Kroppen består av fler bakterier än celler. Bara tarmfloran utgörs av miljarder bakterier från mer än 500 bakteriestammar. Det måste hela tiden finnas en bra balans mellan goda och dåliga bakterier för att att systemet ska kunna fungera optimalt.

Om tarmfloran rubbas och hamnar i obalans leder det i sin tur till magbesvär av olika slag. Dessutom kan det nedsatta immunförsvaret innebära att kroppen inte kan skydda sig mot virus, bakterier och sjukdomar. För att hjälpa kroppen att bygga upp både tarmfloran och immunförsvaret kan vi se till att tillföra mjölksyrabakterier.

Vad är pro- och prebiotika?

Probiotika betyder ”för liv” och innebär levande bakteriekultur. Det är kort och gott ett samlingsnamn för de goda bakterierna – alltså de som påverkar tarmfloran och hälsan positivt. Prebiotika fungerar som näringen för de goda bakterierna så att de ska kunna växa och föröka sig. Den här näringen kan beskrivas som lösliga och gelbildande fibrer som finns i ett flertal olika livsmedel.

Så får du i dig mjölksyrabakterier

Mjölksyrabakterier bildas naturligt inne i tarmen, men är beroende av att vi äter en bra kost. Mjölksyrabakterier kan även fyllas på genom kosten. Om du vill tillföra de goda bakterierna kan du äta mer av fermenterade och mjölksyrade livsmedel.

Det finns även kosttillskott så som exempelvis populära Probi Mage som innehåller flera miljarder mjölksyrabakterier från olika stammar. Ett bra sätt att stödja tarmfloran och se till att den är i balans.

 Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Kerstin januari 29, 2017 kl. 10:47

Probiotika är fantastiskt.

Svara

2 Margareta januari 30, 2017 kl. 11:32

Tar probiotika varje dag nu sen över ett år och har inte varit sjuk en enda gång. Magen mår bra och jag mår bra, så probiotika kan jag verkligen rekommendera.

Svara

3 Mikaela Bjerring januari 30, 2017 kl. 11:59

Ja, att fylla på med mjölksyrabakterier gör verkligen gott för magen.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: