Oil Pulling – Att rengöra munnen med olja

by Mikaela Bjerring on 31 januari, 2015 · 6 comments

in Ayurveda, Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Munhälsa

Oil Pulling är en metod som inom indiska ayurvedisk medicin används i över tusen år. Metoden innebär att man genom olja renar munnen från dåliga bakterier, svampar och skadliga mikroorganismer för att stödja både munhälsan och den allmänna hälsan.

Oil pulling med kokosolja eller sesamolja

Så här gör du oil pulling

Om du är torr i munnen som drink först en klunk vatten så att munnen fuktas. Ta en matsked olja och skölj runt den i munnen så att den blandas med saliven. Totalt sköljer man munnen med oljan i 15 till 20 minuter för att sen spotta ut den. Efteråt så kan du skölja munnen med varmt vatten för att avlägsna rester av oljan, följt av att du borstar tänderna som vanligt.

Vilka oljor kan man använda

När man gör oil pulling så finns det två alternativ av oljor som anses vara de mest effektiva – ekologisk kallpressad kokosolja, eller ekologisk kallpressad sesamolja.

Kokosolja innehåller antimikrobiella lipider, och fettsyrorna laurinsyra, kaprinsyra och kaprylsyra som har antivirala, svampdödande och antibakteriella egenskaper. Kokosoljan förbättrar också kalcium och magnesium upptaget och kan därmed bidra till starkare tänder.

Sesamolja är rik på E-vitamin och fleromättade fettsyror. Oljan har antiseptiska- och antioxidantiva egenskaper vilket stödjer användningen av sesamolja i oil Pulling för att förhindra bland annat tandköttsinflammation.

Vad kan oil pulling bidra med?

Enligt ayurvedisk medicin så ska lipiderna i oljan fånga upp de skadliga mikroorganismerna, svamparna och bakterierna och på så sätt bidra till en renare miljö i munhåla och svalg. Detta görs traditionellt två gånger dagligen i samband med tandborstning.

Oil pulling bidrar med att motverkar uppbyggandet av plack på tänderna och förebygga inflammation. Enligt ayurveda ska oil pulling kunna hjälpa mot en rad olika hälsoproblem då vår munhälsa har en stor inverkan på vår allmänna hälsa. Bland annat har det rapporterats att oil pulling hjälpt mot diverse infektioner, candida, och inflammatoriska tillstånd i kroppen så som t.ex. ledvärk och diverse hudproblem. Kanske oil pulling kan hjälpa dig med ett hälsoproblem som du minst anar?

Vad vetenskapen säger om oil pulling

Flera vetenskapliga studier har visat positiva effekter av denna metod. En studie visar att Oil Pulling med sesamolja förbättrade munhälsan då oljan bidrar till att minska mängden av Streptococcus mutans (bakterier som ger karies) i både plack och saliv. Forskarna tror att lipiderna i oljan både drar ut bakterier och stoppar bakterier från att fastna på väggarna i munhålan.

2008 utfördes en studie där man fann en anmärkningsvärd minskning av det totala antalet bakterier i munnen och färre hål efter 40 dagars oil pulling med sesamolja. Den totala minskning av bakterier upp i genomsnitt 20% mindre. Dessutom visade hälften av alla deltagare i denna fallstudie en drastisk minskning av känslighet för karies.

2007 gjordes en studie för att utvärdera effekten av oil pulling på plack och tandköttsinflammation på mjuka och hårda vävnader i munnen. Resultaten visade att efter 45 dagar av oil pulling hade försökspersonerna en signifikant minskning av tandköttsinflammation.

Möjliga fördelar av oil pulling enligt ayurvedisk medicin

 • Bidra till att stärka tänder och tandkött
 • Bidra till bättre andedräkt då bakterierna i munnen minskar
 • Förebygga sjukdomar i tandköttet och munnen, såsom karies och tandköttsinflammation
 • Bidra till att motverka blödande tandkött
 • Vitare tänder

Inom ayurvedan tror man att oil pulling har fler hälsofördelar än enbart i mun och svalg. Man tror att oljorna hjälper lymfsystemet i kroppen då skadliga bakterier avlägsnas. På grund av detta helhetsperspektiv har oil pulling använts som förebyggande hälsovård inom ayurveda för många andra tillstånd som t.ex:

 • Bättre hormonbalans
 • Stödja normal njurfunktion
 • Minska inflammation i leder
 • Minska uppkomsten av eksem
 • Bidra till att minska nästäppa
 • Förebygga snarkning
 • Klarare hud
 • Bidra till bättre sömn
 • Minska risken för allergiska symptom
 • Stödja kroppens avgiftningssystem

För er som är nyfikna på att prova på denna 1000-åriga ayurvediska medicinska metoden så välj ekologiska, kallpressade oljor av bra kvalité.

Relaterade inlägg:

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARStudier om fördelarna med oil pulling: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131773/

Venugopal T, Kulkarni S, Nerurker A, Damle S, Patnekar N. Epidemiological study of dental caries. Indian J Pediatr. 1998;65:883–9

Hebbar A, Keluskar V, Shetti A. Oil pulling – Unraveling the path to mystic cure. J Int Oral Health. 2010;2:11–4.

Asokan S. Oil pulling therapy. Indian J Dent Res. 2008;19:169.

Robert BS, Stefanos NK, Janet P, Michael JB, David ME, Roger BD, et al. Heavy Metal Content of Ayurvedic Herbal Medicine Products (HMPs) JAMA. 2004;292:2868–73.

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Sandra februari 13, 2015 kl. 11:36

Så intressant, det ska jag ta och prova!

Svara

2 Fiona februari 13, 2015 kl. 11:47

Jag har läst och praktiserat mycket om Ayurveda och oil pulling är en fantastisk metod. Tack för många intressanta inlägg!

Mvh,
Fiona

Svara

3 Mikaela Bjerring februari 13, 2015 kl. 12:05

Ja, jag tycker Oil Pulling är helt fantastiskt och är numera en del av min vardagliga rutin. Tack Fiona för att du uppskattar min blogg!

Svara

4 Ruth februari 15, 2015 kl. 15:28

Tack! Jag har länge haft problem med blödande tandkött så jag ska definitivt prova!

Svara

5 Maria Burestedt augusti 30, 2016 kl. 12:41

Jag vill prova.
Vad kostar det?
Är mun torsdag av mediciner. Är reumatiker.
Har dålig andedräkt & blåsorna & svamp & väldigt torra slemhinnor.

Svara

6 Mikaela Bjerring augusti 31, 2016 kl. 10:01

Du använder kokosolja eller sesamolja och använder den som beskrivits ovan.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: