Öka ditt välbefinnande med eteriska oljor

by Mikaela Bjerring on 15 september, 2013 · 0 comments

in Aromaterapi, Blogg, Psykisk hälsa

Luktsinnet är det enda av våra fem sinnen som är direkt kopplat till det limbiska systemet – hjärnans känslomässiga kontrollcentrum. Eteriska oljor har länge uppskattats för sina upplyftande, lugnande och klargörande egenskaper på vårt känslomässigt välbefinnande. Eteriska oljor kan lindra allt från negativa tankar, oro och spänningar till trötthet och stress. Genom att sprida eteriska oljor eller applicera dem på utvalda delar av kroppen återupprättar oljans terapeutiska egenskaper en balans där stress eller mentalt obehag har stört den känslomässiga funktionen.

De eteriska oljorna kan bestå av en mängd olikartade kemiska föreningar som påverkar människan på olika sätt. Alla eteriska oljor har unika egenskaper. Beroende på olja kan de göra oss piggare, gladare och lättare till sinnet, de kan öka inspirationen, kreativiteten och stimulera fantasin, de kan även göra dig lugn och reducera stress genom att de balanserar dina sinnen.

Öka ditt välbefinnande med eteriska oljor

Öka ditt välbefinnande med eteriska oljor

Hur använder man oljorna?

De eteriska oljorna kan användas på ett par olika sätt. De kan användas i en aromalampa, droppas på en aromasten, inhaleras, eller masseras in på huden. Följ anvisningen på flaskan om hur många droppar som bör användas vid olika tillfällen och beroende på vilken olja.

Upptag genom huden

Tillsätt några droppar eteriska olja i en vegetabilisk olja. En av mina favoriter är jojobaolja men det finns även andra härliga oljor så som mandelolja och aroma body oil som man kan använda.

Inhalering

Detta är den snabbaste vägen att få en eterisk olja in i blodet. Man kan göra detta genom att hälla ett par droppar i en skål med hett vatten, lägg en handduk över huvudet och skålen och andas in. Man kan även droppa den flyktiga oljan på en tygbit, håll den framför mun och näsa och inhalera. En klassiks aromalampa eller aromasten kan också användas, processen att få denna olja in i blodet är något långsammare, men det kan i vissa fall ha det sina fördelar.

Bad

Genom att tillsätta ett par droppar eterisk olja i badvattnet kan kroppen ta till sig denna olja genom både hud och inandning. Eteriska oljor är något som jag själv använder flitigt. De fyller hemmet med underbara dofter och ökar välbefinnandet på många nivåer. Det är även viktigt att man väljer oljor av bra kavlité.

Några personliga favoriter från Aroma Creative

Happy Days

Nyligen har jag provat Happy days från Aroma creative vilket består av en kombination av en rad olika oljor: Citron, Grapefrukt, Fänkål, Vanilj, Apelsin, Rosmarin, Ingefära och Lavendel. Den har samma effekt som namnet indikerar, den gör dig glad och lätt till sinnet, en uppfriskade doft där dofterna av citrus och vanilj är tydliga. Verkligen en underbar kombination som förgyller din tillvaro.

Lavendel

Lavendel är en annan favorit, en klassiker bland eteriska dofter och säkerligen en av de mest använda genom tiderna. Doften av Lavendel är blommig och den anses stabilisera ditt sinne om du känner dig orolig. Verkar balanserande, framkallar en atmosfär av renhet och lugn.

Lime

Doften av Lime ger en känsla av lekfullhet och frihet. Lime ger dig en glädjekick och sprider en frisk härlig citrusdoft. Limeblomman är också symbolen för den eviga kärleken och doften är fylld av förväntningar och spänning.

Aroma creative har ett stort utbud av eteriska oljor vilket du hittar här

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: