Örter / Naturmedicin

by Mikaela Bjerring · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Klicka här för att gå direkt till produkter

Det finns en stark folkmedicin i många länder och kulturer där örter och naturmedicin i tusentals år använts som läkemedel. I alla tider har människor vänt sig till växtvärlden för att få läkedom och hjälp. Genom försök och misstag har folkstammar under årtusenden samlat kunskaper om örter, växtdelar och dess olika läkande och hälsofrämjande egenskaper.
Örter och kryddor
Traditionellt ansågs det vara kvinnorna som samlade och föreskrev eller utdelade örter. På grund av barnafödande m.m. förde kvinnor ett mindre rörligt liv än männen, vilket gav dem tillfälle att ägna sig åt läkekonsten och utveckla örter till naturmedicin.

Forntidens folk såg också ett samband mellan förnyad hälsa och kvinnans förmåga att ge nytt liv. Läkekonst och kunskap av örter  och naturmedicin ärvdes från mor till dotter. Systemets effektivitet blev beroende både på exaktheten i deras samlade observationer och förmågan hos den enskilda helaren.

Med tiden när skrift kom till bruk minskade svårigheten att komma ihåg och beskriva de olika örterna och naturmedicinerna. På 3000-talet f Kr hade de parallella kulturerna i kina, Babylonien, Egyptien och Indien börjat nedteckna sina kunskaper om medicinska örter och dess förebyggande och läkande krafter.

Här kan du läsa mer om enskilda örter:

Örter och naturmedicin idag

Det kan tyckas ganska ironiskt att den medicin som är den äldsta och som fortfarande är den som fortfarande är viktigaste i stora delar av världen, på något sätt skall betraktas som alternativ. Medan den västerländska medicinens relativt nya syntetiska droger kallas konventionella.

Istället borde det bästa i varje system värderas efter förtjänst, samtidigt som alla skadeverkningar uppmärksammas. När det gäller akuta situationer, katastrofer och plötsliga infektioner är operationer och klassisk skolmedicin ofta nödvändigt för att rädda liv. Vid mindre allvarliga sjukdomar och kroniska besvär  kan naturmedicin och örter  många gånger vara ett alternativ. Men kom ihåg att intag av kosttillskott, örter och naturmedicin alltid ska intas med respekt.

Örter och kryddor

Du kan även förbättra din allmän hälsa genom att låta örter ingå i din dagliga kost. Förr i tiden var det tradition att ta stärkande örter på våren för att återställa kroppens vitalitet efter vinterns brist på färska grönsaker. Bland växter som användes  fanns till exempelvis maskros, Röllika, Salvia, mynta och nypon, vilka hjälpte till att rensa kroppen. Andra örter användes för att stärka och höja aktiviteten i de olika systemen. Mynta togs till exempelvis för matsmältningen och Hagtorn för att förbättra cirkulationen. Allt efter som forskningen om örternas aktiva substanser går vidare är det allt fler urgamla behandlingsmetoder och droger som undersöks, omvärderas och kommer i allmän användning igen.

Många örter beskrivs och anses vara adaptogena, vilket betyder att de stabiliserar och balanserar vitala kroppsfunktioner. Ordet adaptogen kommer från det engelska ordet adapt som betyder anpassa. Adaptogener är substanser som allmänt stärker immunsystemet så att det kan klara av olika stressfaktorer och yttre angrepp, detta förhindrar kroppen att komma till ett utmattningstillstånd som ofta är följden efter långa stressperioder. Adoptogener skyddar kroppen från yttre angrepp, dom är föryngrande och förhindrar att man slits ut.

Relaterade inlägg:
Kryddad met ger bättre hälsa
Örter och kryddor rena medicinen
En sväng till kryddmarknaden i Dubai
Shai, arabiskt te mer än bara te
Topplista på antioxidantrika kryddor
Örter,naturmedicin – förebyggande, läkande
Astragalus – Hälsotonikum

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR”Fytomedicin, en fickhandbok om medicinalväxter” av Hans Bertil Juneby, ”Örtmedicin och växtmage” och ”Litet örtlexikon”.

Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4

Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma ISBN: 91-518-3058-2

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa