Gentiana (Geniana lutea)

by Mikaela Bjerring · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Klicka här för att gå direkt till produkter

Gentiana är ett effektiva bittermedlen för äldre och bidrar till normalt fungerande matsmältning och ökad produktionen av saliv, magsaft och galla.
Gentiana ingår i växtsläktet gentianaväxter. Tidigare ingick även arter i detta släkte som numera bildat släktet gentianellasläktet (Gentianella).

Gentianor kommer från bergsområden i hela världen utom Afrika. Det finns ungefär 400 arter i gentianasläktet. Bladen är motsatta och de flesta av dem sitter i en bladrosett vid marken. Blommorna är trumpetformade och den vanligaste färgen är blå, men det finns även vita, krämfärgade, gula och röda blommor.

Gentiana  (Geniana lutea)

Gentiana (Geniana lutea)

De blå är vanligast på norra halvklotet och röda i Anderna. Vita arter dominerar på Nya Zeeland, även om de inte är särskilt utbredda där. Vanligen har blommorna 5 kronblad och 5 foderblad, men antalet varierar mellan 4 och 7 för olika arter. Alla gentianor har en stark besk smak som beror på innehållet av glykosiden och gentiopikrin.

Enligt Plinius den äldre är släktet Gentiana uppkallat efter Gentius (180 f.Kr. – 168 f.Kr.), en illyrisk kung som sades ha upptäckt växternas helande egenskaper. Några arter används som medicinalväxter och andra används som smaksättare i drinkar.

Egenskaper av Gentiana:

  • Bidrar till normalt fungerande matsmältning.
  • Bidrar till salivproduktionen.
  • Bidrar produktionen av magsaft och galla.

Örten verkar därmed som ett tonikum för hela matspjälkningskanalen. Den går utmärkt att kombinera med med ingefära, kummin eller älggräs.
Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 KÄLLOR & REFERENSERPeter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, Sida: 235, ISBN: 91-534-2085-3

http://www.lakemedelsverket.se/Sok-pa-webbplatsen/?q=Gentiana

Bildkälla: Wikimedia commons, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gentiana_lutea.JPG

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa