Ginkgo (Ginkgo biloba)

by Mikaela Bjerring · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Klicka här för att gå direkt till produkter

Ginkgo biloba är ett av världens mest använda läkeörter, ett av de mest sålda i Sverige och ett av de örtpreparat som använts under mycket lång tid. Ginkgo är ett registrerat naturläkemedel som bland annat visats sig ha fördelar vid behandling av långvariga symptom hos människor som har minnesbesvär, koncentrationssvårigheter, yrsel, öronsusningar och trötthetskänsla. Användning finns dokumenterad redan 2800 f.v.t. i ett tidigt medicinskt standardverk.

Ginkgo biloba eller kinesiskt tempelträd är ett unikt träd  och den enda arten i sin division som länge odlats i Kina. Några träd som planterats vid tempel tros vara mer än 1500 år gamla. Man trodde länge att tempelträden var de enda som fanns. Men nu känner man till åtminstone två små bestånd i västra Kina.

Ginkgo Biloba

På grund av Ginkgo biloba höga anseende inom Buddismen och Konfucianismen finns den planterad på många ställen i Korea och Japan. I båda dessa områden har den förvildats genom fröspridning till naturliga skogar.

Ginkgo biloba  är ett medelstort lövfällande träd och en nakenfröig växt och dess släktskapsförhållanden till andra växter är oklart. Man tror dock att dess närmaste släktingar är kottepalmer och barrträd. Ginkgo är mycket lik de växter som den härstammar från, och som fanns för mer än 100 miljoner år sedan.

Ginkgo biloba kan bli ungefär 30 meter högt, ofta med en vinklad krona och långa, lite spretiga grenar. Den har  sekundär tillväxt vilket kottepalmer och trädormbunkar inte har. Detta innebär att ginkgoerna troligen var bland de allra första växterna som utvecklade sekundär tillväxt, redan innan blomväxterna uppkom. Dess krona är av ektyp (det betyder att den kan breda ut sig långt åt sidorna där den inte möter konkurrens). Ginkgo biloba  är populära som bonsaiträd bl a för att de kan överleva i miniatyrformat under århundraden. Det äldsta exemplaret finns i Kina och är omkring 1250 år gammal. Ginkgo biloba odlas även för sina frön som äts som efterrätt i Japan.

Ginkgo biloba har egenskaper som bl.a:

  • Bidrar till normal mikrovaskulär cirkulation.
  • Bidrar till förbättrad koncentration och korttidsminne.
  • Har en muskelavslappnande effekt.
  • Ginkgo används traditionellt vid astmabesvär.
  • Bidrar till ökad syre- och näringsförsörjning till hjärna och ryggmärg.
  • Ginkgo motverkar många besvär hos äldre som: fönstertittarsjuka, yrsel, makuladegeneration, yrsel och öronsugningar
  • Ginkgo kan även bidra till bättre potens.

Ginkgo biloba och cirkulation

Ginkgo biloba bidrar till normal blodcirkulation i kroppen genom att vidga blodkärlen och göra blodet mer lättflytande. Detta kan hjälpa vid kalla händer och fötter och öka syresättningen av hjärnan. En ökad cirkulation och syresättning av hjärnan kan bidra till att motverka dåligt minne.

Ginkgo biloba och dess antioxidanter påverkar hälsan

Antioxidanter stärker immunsystemet och skyddar celler mot skador.

Ginkgo biloba motverkar dåligt minne

Studier och har visat att ginkgo biloba är effektivt vid problem med den kognitivförmågan och minnet. Ginkgo kan även användas  tillfälligt för öka inlärning och skärpa. Ginkgo förbättrar blodflödet i hjärnan och verkar antioxiderande. Båda egenskaperna kan vara till hjälp för hjärnansfunktion.

Ginkgo biloba vid demens och Alzheimers

Ginkgo biloba kan försena symptomen hos personer med tidiga symptom på Alzheimers sjukdom och demens. Örten anses förbättra inlärning, tänkandet och minnet.

Läs mer om Ginkgo biloba på:

Ginkgos egenskaper för hälsan

Produkter

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 KÄLLOR & REFERENSERPeter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, Sida: 235, ISBN: 91-534-2085-3

Wikipedia.se - http://sv.wikipedia.org/wiki/Ginkgo_biloba

Bildkälla: Fotograf: Jan Jerszyński –Wikimedia commons, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ginkgo_biloba.jpg

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa