Havrefrö (Avena sativa)

by Mikaela Bjerring · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Klicka här för att gå direkt till produkter

Havrefrö (Avena sativa) härstammar troligen från en sydeuropeisk vildart, Avena sterilis. Den första odlingen kan spåras till Medelhavsområdet för cirka 2 000 år sedan. Havre var inte känd som odlad växt av de gamla kulturfolken.

De gamla grekerna ansåg att havre var en oduglig föda. I Västeuropa blev den först känd under bronsåldern, men spelade  en betydande roll i Norden även under järnåldern. Havreodlingen i Sverige blev allmänt utbredd under 1700-talet och nådde sin höjdpunkt i slutet av 1800-talet då havre utgjorde omkring 50 procent av spannmålsproduktionen i landet. Havre odlas nu i många länder men främst i Europa och Nordamerika.

Havre innehåller en unik sorts fenol med beteckningen avenantramid. Avenantramider har antioxidativa, antiinflammatoriska och antiaterosklerotiska egenskaper.

Havrefrö (Avena sativa)

Havrefrö (Avena sativa)

Havre innehåller en speciell fiber – betaglukan – som är vattenlöslig, och därför bildar gel i mag-tarm kanalen. Detta innebär att upptag av näring blir jämnare, och havrens betaglukan blir därför blodsockerreglerande (lågt glykemiskt index). Havrens betaglukaner anses förklara en kolesterolsänkande effekt av intag av havreprodukter i ett flertal vetenskapliga studier. Havre innehåller även proteiner som är uppbyggda av olika aminosyror däribland aminosyran tryptofan.

 

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

 KÄLLOR & REFERENSERWikipedia- Havre: http://sv.wikipedia.org/wiki/Havre

Den virtuella floran – Havre: http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/poa/avena/avensat.html

Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3

Bildkälla: Fotograf: Mikaela Bjerrring

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa