Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Ingefära (Zingiber officinale)

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Ingefära (Zingiber officinale) kommer ursprungligen från Asien där den använts flitigt inom folkmedicin under 1000-tals år. Det är en ört som främst är uppskattad för sina värmande och antiinflammatoriska egenskaper och som genom tiderna använts traditionellt för att stödja hälsan på en rad olika sätt.

Ingefära för hälsan

Ingefära som läkeväxt

Ingefära är markstammen (rhizomeren) av växten Zingiber officinale. Den är väldigt rik på antioxidanter, men det är främst de aktiva ämnena gingerol och shogaol som gör örten så intressant ur hälsoperspektiv. Denna rot används väldigt flitigt inom traditionell kinesisk medicin och den indiska ayurvedan. Ingefära är även högt uppskattad inom vår västerländska folkmedicin. Det är en värmande och antiinflammatorisk ört som främst är känd för att göra gott för magen, matsmältningen och som har en lång traditionell användning vid illamående (1). Den har även länge använts vid förkylning, för att stödja blodcirkulationen, olika ledbesvär och inflammatoriska tillstånd i kroppen (2).

Ingefära för magen

I Kina började man använda ingefära för att främja matsmältningen, vid orolig och gasig mage, diarré och vid illamående redan för flera tusen år sedan (1). Än idag används ingefära flitigt som ett egenvårdsmedel inom dessa områden.

Ingefärans antiinflammatoriska egenskaper

Ingefära fungerar inflammationshämmande (3). Det är därför en väldigt uppskattad ört vid olika ledbesvär och andra inflammatoriska tillstånd i kroppen (3). Det är vanligt att Ingefära kombineras med gurkmeja som har liknande egenskaper. Ingefära är även en uppskattad huskur vid feber och förkylning för att stödja immunsystemet och minska sjukdomstiden (4).

Ingefära vid illamående

Ingefära är en uppskattad huskur för att motverka illamående och åksjuka. En viktig fördel med ingefära framför läkemedel mot åksjuka är att ingefära inte orsakar trötthet. Studier (5) (6) har bekräftat att ingefära kan ha en god effekt vid åksjuka, sjösjuka och även illamående vid graviditet. Man har även sett att effekten av ingefära vid illamående starkare vid intag av ingefäraextrakt jämfört med färsk eller torkad (6).

 

Exempel på produkter med ingefära:

 

Fler produkter hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Vår örtabok, Rabén prisma, Sidor: 272, 245, 249, 236, 250, ISBN 91-518-2782-4 

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

(3) Tripathi et al., Ginger extract inhibits LPS induced macrophage activation and function. BMC Complementary and Alternative Medicine 2008, 3:1

(4) Örtmedicin – naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf 

(5) Ingefära och illamånde vid graviditet: Willetts KE, Ekangaki A, Eden JA. Effect of a ginger extract on pregnancy-induced nausea: a randomised controlled trial. Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2003;43(2):139-144.

(6) Ernst E, Pittler MH. Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials. B J Anaesth. 2000;84(3):367-371. 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close