Maca (Lepidium peruvianum)

by Mikaela Bjerring · 1 comment- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Klicka här för att gå direkt till produkter

Maca (Lepidium peruvianum) och dess egenskaper

Maca är en rotfrukt som enbart växer i de höga bergen i Peru. Maca har traditionellt används i matlagning och som naturmedicin i 1000-tals år och anses kunna göra underverk för hälsan. Indianerna i Peru använder denna rotfrukt både som grönsak och adaptogen. Maca anses är ofarligt. I giftighetsstudier utförda i USA, visar maca ingen som helst giftighet, och inga ogynnsamma famakologiska effekter. (1)

Maca är väldigt effektivt men mycket beror på den enskildes hälsostatus, och vilken styrka som används. Ren maca har inga sidoeffekter, giftighet eller interaktion med något överhuvudtaget (1). Det kan ätas varje dag så länge man önskar, eller till dess önskade resultat uppnåtts. 
Högkvalitativ maca har ett högre innehåll av mörkare rötter (svarta och lila), färgen är mörkare och smaken nötig, angenäm men stark.

Egenskaper av Maca

Macaroten är mycket näringsrik och säljs som kosttillskott i hälsokostbutiker pulverform. Maca ingår även i kosttillskottprodukter  som är lusthöjande samt prestationshöjande.

Macas egenskaper är många. Det anses öka manlig och kvinnlig sexualitet, och förbättra kvalitén på samlivet. Maca kallas ofta ”naturens viagra” och har dokumenterad effekt som lusthöjare (2). Vid studier på människor har klinisk forskning även visat en signifikant positiv effekt vid dysfunktionell sexuell prestation vid intag av standardiserade extrakt av Maca. (3) Maca är helt säker och helt utan bieffekter.

Denna rotfrukt stödjer normala nivåer av östrogen- och progesteron hos kvinnor och bidrar till lättare övergång under klimakterietoch kan motverka PMS. (4)

Maca (Lepidium peruvianum)

Maca (Lepidium peruvianum)

Maca som prestationshöjande vid fysisk aktivitet

Maca har sedan många år tillbaka varit ett populärt kosttillskott för elitidrottare och marknadsförs ofta som ett prestationshöjande tillskott utan några bieffekter. Maca bidrar till ökad uthållighet, stödjer muskeluppbyggnaden och används därför ofta i samband med träning. Det är även känt att maca är en stor favorit hos elitidrottare. Dess effekt vid träning har bland annat bekräftas av en studie från 2009 som visade att en testgrupp beståendes av vältränade cyklister förbättrade sin uthållighet och styrka efter att ha intagit Maca under 14 dagar (7).

Egenskaper av Maca:

  • Maca främjar hälsosam manlig och kvinnlig sexualitet, och förbättra kvalitén på samlivet. (3)
  • Främjar hälsosamma östrogen- och progesteronnivåer hos kvinnor. (4)
  • Stödjer hälsan under klimakteriet. (4)
  • Maca är mycket näringsrikt. (1)
  • Bidrar till ökad energi och prestation vid fysisk aktivitet. (5), (6)
  • Bidrar till ökad koncentration och prestation vid psykiska utmaningar. (5), (6)
  • Stödjer kroppens immunsystem. (5), (6)

Smaken av maca påminner om palsternacka och pepparrot men mildare i smaken. Du kan till exempel tillsätta macapluvret i smoothies, i maten, proteinpulvret, eller blanda det med vatten eller juice.

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

KÄLLOR & REFERENSER(1) wikipedia.se: http://sv.wikipedia.org/wiki/Maca http://www.lepidiummeyenii.com/composition.htm

(2) http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/krydda-ditt-sexliv

(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20691074

(4) Deni, D., Migliuolo, G., Rastrelli, P., Saturnino, P., Schettino. Chemical Composition of Lepidium Meyenii, in Food Chemistry. USA, 1994.

(5) Superfruits, Författare: Gross, Paul, Förlag: Mcgraw-Hill, ISBN: 0071633871

(6) Superfruit, Författare: Surhone, Lambert M. Marseken, Susan F. Timpledon, Miriam T. Förlag: Vdm Verlag Dr Mller Ag & Co Kg, ISBN: 6130947305

(7) Stone, M., Ibarra, A., Roller, M., Zangara, A., & Stevenson, E. (2009). A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen. Journal of Ethnopharmacology 126

Bildkälla: Fotograf: Okänd – Wikimedia commons, Public domains: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maca.gif

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 1 trackback }