Noni (Morinda citrifolia)

by Mikaela Bjerring · 0 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

Klicka här för att gå direkt till produkter

Noni och dess egenskaper

Noni är en frukt som växer på varmare breddgrader och har sitt ursprung i Asien. Denna superfrukt har även länge odlats och använts i söderhavsområdet i t ex Franska Polynesien, främst på Tahiti och dess närliggande öar. Noni heter ”Morinda Citrifolia” på latin och har använts som hälsoväxt av urbefolkningen i minst ett par tusen år.

Frukten är fullpackad med näringsämne och har fått världsomfattande berömmelse för sina hälsofördelar. Noni har på senare år även börjat bli mycket uppskattad i västvärlden.

Noni (Morinda citrifolia)

Noni (Morinda citrifolia)

Ursprung av Noni
Noni frukt kommer från noniträdet. Det innehåller många frön och har en distinkt, stickande lukt. Den är mjuk och droppande med saft. Trädet växer upp till 30 meter hög i en mängd olika livsmiljöer: vulkanisk mark, lava-strödda kuster, hyggena, och kalksten grödor. Dess små vita blommor ger upphov till frukt som är ljust grön när unga, och gult eller vitt när de är mogna.

Vad innehåller Noni?
Noni skiljer sig från andra superfrukter eftersom den innehåller ett ovanligt brett spektrum av bioaktiva ämnen. Frukten innehåller över 150 olika dokumenterade näringsämne som inkluderar, vitaminer, mineraler, aminosyror, Iridoider, lignaner, kumariner, flavonoider, polysackarider och fettsyror.

Iridoider är ovanligt förekommande i frukter och skiljer sig från de flavonoider som finns i alla frukter. Iridoider är viktiga fytokemikalier i nonifrukten som är väldigt stabila och motståndskraftiga mot nedbrytning och lagerhållning av produkten.
Noni juiceinnehåller väldigt mycket pro-xeronin som är förstadiet till en väldigt viktig enzym xeronin. Pro-xeronin ombildas i magen till xeronin som bidrar nytt liv till kroppens celler. Xeronin stärker och frigör effekterna av lyckohormoner (endorfiner) så Noni verkar positivt på det mentala systemet.

I dag kan man hitta kosttillskott av Noni frukten i en mängd olika format, inklusive juice, pulver, kapslar, även tvål och schampo. Noni frukten kan vara ett mycket värdefullt hälsotillskott.

Egenskaper av Noni
Nonis hälsofrämjande egenskaper har varit känt i 1000-tals år. Noni har inom traditionell naturmedicin använts vid många hälsotillstånd som till exempel; förstoppning, diarré, hudinflammation, infektion, munsår, feber, blåmärken, och stukningar. I kina har Noni länge används för bland annat stärka matsmältningssystemet, njurar, hjärta, och lever. Noni innehåller  antioxidanter, som bidrar till att skydda kroppens celler  och mangan som hjälper kroppen att upprätthålla en normal benkvalitet.

Det finns inga kända biverkningar av att inta Noni som kosttillskott. Detta är en växt vars frukt och blad används som ett universalmedel för att stärka hälsan.

Se hela bodystores utbud av kosttillskott och hälsokost

Produkter

KÄLLOR & REFERENSERSuperfruits, Författare: Gross, Paul, Förlag: Mcgraw-Hill, ISBN: 0071633871

Superfruit, Författare: Surhone, Lambert M. Marseken, Susan F. Timpledon, Miriam T. Förlag: Vdm Verlag Dr Mller Ag & Co Kg, ISBN: 6130947305

Bildkälla: Fotograf: Forest and Kim Starr – wikimedia commons, Public domain: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starr_061108-9760_Morinda_citrifolia.jpg

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa